Cícerový šalát
Cícerový šalát

Pikantný šalát z cukety a cíceru fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 4. augusta 2020
Pikantný šalát z cukety a cíceru (fotorecept)
Foto: kucharka

Šalát sa môže podávať teplý alebo studený, ako samostatné jedlo alebo ako príloha k mäsu či rybe. Niekedy pre zmenu pridám aj lyžicu curry Zobraziť celý popisŠalát sa môže podávať teplý alebo studený, ako samostatné jedlo alebo ako príloha k mäsu či rybe. Niekedy pre zmenu pridám aj lyžicu curry prášku, tiež je to chutné. Recept je podľa Justine Pattison.

2-4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1-2 ks
400 g uvarený
2 PL
10 ks
z 1/2 citróna
 hrsť (alebo petržlenová)




Postup

  1. 1

    Cibuľu používam v tomto recepte najradšej červenú, ale kľudne môže byť aj biela. Cibuľu a cuketu pokrájame na malé kúsky a opečieme na olivovom oleji do zlatova. Posolíme a pokoreníme.

    Pikantný šalát z cukety a cíceru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme cícer, harissu, paradajky prekrojené na polovičky a opekáme asi 3-4 minúty. Sem-tam jemne premiešame, ale pozor aby nevznikla kaša. Ak sa nám zdá, že to veľmi hustne, môžeme priliať trošku vody. Odstavíme z ohňa. Pokvápeme citrónovou šťavou a posypeme posekanou koriandrovou vňaťou. Ak chceme môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu.

    Pikantný šalát z cukety a cíceru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Harissa pochádza pôvodne z Maroka, ale je veľmi zaužívaná v každej arabskej kuchyni. Je to pikantná pasta, vyrobená z opečených paprík, čili papričiek, cesnaku a korenín ako rímska rasca, koriander, soľ, čierne korenie, a je dochutená citrónom a olivovým olejom. Ak nemáte harissu, v tomto recepte ju môžte kľudne nahradiť paradajkovým pretlakom zmiešaným podľa chuti s čili.

Diskusia k receptu

sikulka
Jednoduchý ale zaujimavý recept. Ďakujem za inšpiráciu. Ukladám a vyskúšam
hombrero
S lahuckou obmenou som to vcera urobil na veceru ako hlavne jedlo. Vynikajuce jedlo, urcite to este budem varit v buducnosti...dakujeme za recept.
janaor
Aj ja potvrdzujem,že šalát je vynikajúci.Nám chutil tak,že som ho spravila už druhýkrát .Dala som viac harissy,bol pikantnejší,ale chutil.Ďakujem za recept.
kucharka
@janaor , ďakujem za odozvu, teší ma, že chutilo, až tak, že si ho robila 2x... :-))
Pikantnosť si už každý prispôsobí, ja mám tiež rada pikantné a dokonca si ešte na vrch nakrájam trochu čerstvej čili papričky!
Pekný deň prajem.
pivonka
Vynikajúci šalát! Na záhradke mi rastú patizóny, použila som taký krehký namiesto cukety a fazuľu v slanom náleve namiesto cíceru. Kyslá smotana je tam nutná, so šťavou šalátu vytvorí výbornú omáčku. Takúto zeleninu aj ja ľúbim!