Nakladaný chren
Nakladaný chren

Chren do chladničky fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 19. septembra 2021
Chren do chladničky (fotorecept)
Foto: frezia68

Môj obľúbený trhovník ma každý rok zásobuje chrenom a vraví, že donesie na trh najskôr v septembri. Lebo chren na zimu sa má kopať Zobraziť celý popisMôj obľúbený trhovník ma každý rok zásobuje chrenom a vraví, že donesie na trh najskôr v septembri. Lebo chren na zimu sa má kopať v mesiacoch, ktoré končia na "r" . A hoci už skôr bol v ponuke na trhu, kúpila som až teraz a dnes som si pri strúhaní poplakala :-)

60 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Nepíšem množstvá, kto kúpi chren, ten si urobí nálev podľa vlastnej chuti. Do studenej vody som pridala cukor, po rozpustení trocha soli, potom ocot a postupne som ochutnávala, až mi chuťove vyhovoval. A potom som začala čistiť chren.

    Chren do chladničky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pri čistení sú oči v pohode, chren umyjem, vysuším a nakrájam na menšie kúsky, aby môj staručký robot ETA mal silu ho postrúhať. Mám síce aj nový robot, ale ten necháva viac odpadu a na ETU nedám dopustiť.

    Chren do chladničky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz nastáva horšia fáza prípravy chrenu... Na lodžiu si pripravím fľašky, nálev a misku, do ktorej budem dávať nastrúhaný chren.

    Chren do chladničky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasadím si rúško a veľké slnečné okuliare a postupne plním robot. Len som sa modlila, aby nevypovedal službu, lebo má asi 25 rokov. A prerušiť takú aromatickú prácu som nemala záujem. Už pri strúhaní citlivé oči začali štrajkovať, ale veď pre dobro veci nech len vydržia niečo, nie? A to som už prestala fotiť, tak pridávam fotku čarokrásnej jesene, možno niekoho poteší ?

    Chren do chladničky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dostrúhaní chrenu som robot neodkrývala, ale išla na lodžiu, kde sklá dokorán otvorené a s natiahnutou rukou čím ďalej od očí som robot otvorila, nastrúhaný chren nasypala do misky a odbehla do izby, nech prvá sila vyprchá mimo mojej nosnej sliznice a očí. Potom som naliala nálev a dolievala podľa potreby. Pritom som robila divadlo dvom debatujúcim, ktorí s nákupom sa zastavili presne pod lodžiu :-))))). Oči slzili, lebo som očistila v kuchyni strúhadlo od chrenu, aj misku od robota , veď škoda každého strúhaného... a výsledok :-).

    Chren do chladničky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jednu fľašku dostane sestra, druhú dobrá susedka, ktorá ma pár rokov zásobovala cesnakom, ale už roky nedovolia pracovať v záhrade, tak postupne vraciam, čo som dostala. V chladničke vydrží aj rok a chren nedávam do zaváranej cvikly, ale až pri konzumácii pridávam čerstvý. Tak všetkým príjemnú nedeľu a dobrú chuť k obedu :-).

Diskusia k receptu

chemik
Jakákoliv "těžká" práce s křenem se usnadní pod zapnutou digestoří a bělost nastrouhaného křenu se místo průmyslově používaného pyrosiřičitanu zajistí zdraví prospěšným vitaminem C neboli přídavkem práškové kyseliny askorbové.
frezia68
@Chemik : Ďakujem za rady,ja dávam aj citrónovú šťavu. Najmä ak už mám vo fľaške len polovičku chrenu a zvykne trocha šedivieť po čase. A ten digestor je dobrá rada :-).
radost
priateľka moja
áno-je doba chrenová
tiež z práce s ním som "hotová"
je to k pláči
no v zime sa nám hotový páči
ja mám chrenový už dva mesuace každý deň
snívam o zdravej nohe sen
nie a nie zrásť zlomená kosť
mám už toho barlovania dosť
:-)
frezia68
Myslím na Teba,@Rados ť moja,či už Ti chodí noha Tvoja? Dlhú dobu už neslúži,čas sa len pomaly plúži....a celé to pechorenie ,bez výsledku je súženie. Zahoď barle,to Ti želám,úsmev svedčí Tvojim perám.Nie sedieť,aj robiť treba.Veľa síl priateľka želá :-).
haji
Krásná práce, záslužná a hrdinská! Pěkný receptík, dobrý nápad jak uchovat čerstvý chren, aby něco vydržel. Má hluboká poklona, jsi statečná šikulka!! Díky za sdílení. Tuším je to v nějaké beletrii popsané, že nejlepší křen je vykopaný o půlnoci na kerchově či pod šibenicí. Nemám ozkusené. Ocko kopal chren na lukách, některé zasadil do volné půdy na zahrádce a některé zasadil do starého doslouženého kýble, či velké plechovky. Všechny varianty byly stejně nedobitné.... blbo se to kope. A ještě blběji strouhá uf
haji
Dovětek: Foto v bodě 4 je opravdu čarokrásné, nádherný podzim, plný barev a pohody. Tvoje fotečky, milá @frezia68 mě vždy potěší a hned je všechno krásnější. Aj já.... haha Díky za tvou tvořivost, jsi šikulka! Krásné dny, plné lásky, pohody a pevné zdraví!
@radost přeji brzké uzdravení! Chce to hovězí vývar, aj z kostí - často! Nic nepokazíš ani luštěninami, tvarohem. Držím pěsti, ať se nožka sroste, rychle a dobře!! Drž sa mi!!
frezia68
Ďakujem,@ Haji,Tvoje milé riadky,aj skúsenosti a rady vždy potešia. Zasielam želanie pevného zdravia :-).
1x haji
marianne
@frezia , tieto Tvoje flaštičky sú na medajlu. Ja som strúhala asi cca 5 cm kúsok a vyplakala som sĺz na 5 rokov dopredu. Mám ho zabalený v chladničke a vždy ustrúham, podľa potreby.