Opečené guľky aj do kosťovice fotorecept
Foto: sracz
Nápad opiecť guľky som dostal vzápätí s kúpou kačacej masti. Našu „kosťovicu, alias čontošku spod Šibenej hory“ som Vám už svojho času bol Zobraziť celý popisNápad opiecť guľky som dostal vzápätí s kúpou kačacej masti. Našu „kosťovicu, alias čontošku spod Šibenej hory“ som Vám už svojho času bol predstavil, tak dnes sa venujem špecialite v nej podávanej. Základ je z dávna 30. rokov od našej babičky, ktorá nás naučila nešetriť cibuľou. Ja som si dovolil technológiu trošku pozmeniť a vyvarené guľky som pred servírovaním opiekol na už spomínanej kačacej masti. Guliek bolo málo, preto som zvyšok polievky musel podávať s pečeňovo-zemiakovými haluškami.
porcií
tepelná úprava
Suroviny
2-3 ks |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL |
|
500-600 g staršie (alebo rožky) |
|
podľa potreby |
|
240-250 g |
|
3-4 PL zmäknuté |
|
3-4 ks |
|
2-3 KL |
|
2-3 ČL |
|
1 KL (jedlá) |
|
240-250 ml (veľký zväzok) |
|
240-250 g (na zahustenie) |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL čerstvý |
|
Postup
-
1
Nadrobno som pokrájal cibuľu a pomaly ju usmažil na zmesi masti (s so škvarkovými "pilinami") a oleja až do voňava s tmavohnedou farbou, nesmie však „zhorieť“, odstavil som ho a nechal vychladnúť.
-
2
Suché žemle som vložil do pomocnej misy a zalial plnotučným mliekom. Odblanenú čistú kuraciu pečeň som na veľmi jemno rozmixoval v kuchynskom robote. Zmäknuté maslo rozmiešal v robote do peny s vaječnými žĺtkami a postupne - neprerušujúc miešanie - pridával soľ, čerstvo mleté čierne korenie, rozmixovanú pečeň a mokka lyžičku jedlej sódy bikarbóny, až som získal jednoliatu „emulziu“. Namočené žemle som vyžmýkal „dosucha“ a uložil do „weidlingu“, postupne pridával praženú vychladenú cibuľu, čerstvo pokrájanú petržlenovú vňať, strúhanku, pečeňovú „emulziu“. Varechou (ručne) všetko dôkladne premiešal. Z bielkov vyšľahal tuhý „sneh” a na záver ho vmiešal do konečnej zostavy, ktorú som ochutnal, pomocou strúhanky – ďalšieho vajíčka – doladil jej optimálnu hustotu soľou, čiernym korením a PL drveného majoránu. Pomocou lyžice som odoberal dávky a ručne tvaroval budúce pečeňové gule s priemerom 25-50 mm. Vyvaril ich vo vriacej osolenej vode asi 10-15 minút; prv však na skúšku vyvaril jednu guľku, overil si konzistenciu a chuť a podľa potreby „doladil“.
-
3
Hotové guľky som po scedení opiekol, postupným pootáčaním na kačacej masti, husaciu som žiaľ nemal a
-
4
a podával s horúcou kosťovou polievkou.
-
5
Tentoraz ich bolo pomenej, tak ďalšie porcie som musel podávať s narýchlo uvarenými zemiakovo-pečeňovými haluškami. … ale aj tá chutila! Môžu sa servírovať aj ako chuťovka (či ako predjedlo), s majonézou alebo tatárskou omáčkou. A vhodné sú aj do hovädzích, alebo iných mäsových, či zeleninových polievok. Všetkým Vám, veľa úspechov pri varení a dobrú chuť!
-
6
Sľúbený druhý záber na hniezdo kolibríkov, v ktorom už „mamka“ starostlivo a trpezlivo ohrieva svojich budúcich „mini“ potomkov. Nabudúce Vám už predstavím „hoľatá“.
-
7
Pamätníci určite nikdy nezabudnú na pesničku „Růže z Texasu“, hlavne v podaní Waldemara Matušku, narodeného v Košiciach. Žlté ruže milovala aj naša Nanáčka Eržika, preto som ich ja s láskou opatroval v našej už bývalej Peoria AZ záhrade. Tak ako všetky ruže, stormy a trávnik, aj veľký krík so žltými „šipármi“ som polieval často, dokonca aj v noci, než som išiel spať. Ony ma ráno vítali, ešte s kvapkami rosy či vody na listoch i lupienkoch a hlavne očarujúcou vôňou. Chýbajú mi moje ruže a často myslím, či ich niekto polieva s láskou rád, tak ako ja!
Diskusia k receptu