Vrstvené zemiaky
Vrstvené zemiaky

Pečené vrstvené zemiaky fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. apríla 2020
Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept)
Foto: sracz

Jednoduchý recept na vynikajúcu prílohu k bársčomu, či na lahodnú pochúťku i bez ničoho. Postup sme „vydolovali“ zo starej kuchárskej knihy v šalátovom vydaní, mojej krajšej polovičky. Čakal na realizáciu cez štvrťstoročie, ale oplatilo sa čakať! O zemiakovú kašu vedieme neľútostné boje, ale toto je naozaj novota, ktorá predčí všetky očakávania. Voňavá, chutná, šťavnatá. Kto z Vás ju vyskúša na vlastnej koži, teda jazyku, určite mi dá za pravdu. Teším sa na Vaše reakcie a želám všetkým dobrú chuť!

6-8
porcií
30 minút
príprava
69 minút
na 180 °C

Suroviny

4-6 PL zmäknuté
3-4 strúčiky
5-6 ks žlté väčšie
2-3 KL
5-6 PL hustá
1/2 ks čerstvo strúhaný
120-150 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Verte, neverte, to je naozaj všetko, čo som použil.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dno aj boky porcelánovej (ale môžete použiť aj z iného materiálu, bez pokrievky či veka) zapekacej misy som dôkladne vymazal zmäknutým maslom a

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    obložil vopred naplátkovanými strúčikmi cesnaku (nabudúce ich použijem aspoň raz toľko).

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasledovala vrstva plátkov surových zemiakov, ale na dno som uložil vrstvy tri, prstami jemne posypal soľou.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Oblial troškou hustej smotany na varenie (aľe aňi kvašna ňe plana, … ta ňe!?) a pokryl troškou čerstvo postrúhaného muškátového orieška.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte zopár malých kociek masla a tak som zopakoval ďalšie vrstvy až pod vrchný okraj misy.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po posledných kockách masla zalial šľahačkovou smotanou!

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložil do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a piekol 69 minút do takejto peknej „ČH” farby.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzeral „tortový” výrez na porcelánovom tanieriku.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A takto na tanieri s „prílohou” vyprážaného bravčového rezňa.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pre vytrvalcov a priaznivcov ešte polnočný pohľad na náš citrónovník so zrelými plodmi.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu