Vrstvené zemiaky
Vrstvené zemiaky

Pečené vrstvené zemiaky fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. apríla 2020
Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept)
Foto: sracz

Jednoduchý recept na vynikajúcu prílohu k bársčomu, či na lahodnú pochúťku i bez ničoho. Postup sme „vydolovali“ zo starej kuchárskej knihy v šalátovom vydaní, mojej krajšej polovičky. Čakal na realizáciu cez štvrťstoročie, ale oplatilo sa čakať! O zemiakovú kašu vedieme neľútostné boje, ale toto je naozaj novota, ktorá predčí všetky očakávania. Voňavá, chutná, šťavnatá. Kto z Vás ju vyskúša na vlastnej koži, teda jazyku, určite mi dá za pravdu. Teším sa na Vaše reakcie a želám všetkým dobrú chuť!

6-8
porcií
30 minút
príprava
69 minút
na 180 °C

Suroviny

4-6 PL zmäknuté
3-4 strúčiky
5-6 ks žlté väčšie
2-3 KL
5-6 PL hustá
1/2 ks čerstvo strúhaný
120-150 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Verte, neverte, to je naozaj všetko, čo som použil.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dno aj boky porcelánovej (ale môžete použiť aj z iného materiálu, bez pokrievky či veka) zapekacej misy som dôkladne vymazal zmäknutým maslom a

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    obložil vopred naplátkovanými strúčikmi cesnaku (nabudúce ich použijem aspoň raz toľko).

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasledovala vrstva plátkov surových zemiakov, ale na dno som uložil vrstvy tri, prstami jemne posypal soľou.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Oblial troškou hustej smotany na varenie (aľe aňi kvašna ňe plana, … ta ňe!?) a pokryl troškou čerstvo postrúhaného muškátového orieška.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte zopár malých kociek masla a tak som zopakoval ďalšie vrstvy až pod vrchný okraj misy.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po posledných kockách masla zalial šľahačkovou smotanou!

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložil do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a piekol 69 minút do takejto peknej „ČH” farby.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzeral „tortový” výrez na porcelánovom tanieriku.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A takto na tanieri s „prílohou” vyprážaného bravčového rezňa.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pre vytrvalcov a priaznivcov ešte polnočný pohľad na náš citrónovník so zrelými plodmi.

    Pečené vrstvené zemiaky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

xanadu1955
milý @sracz , vyzerá to naozaj výborne, až sa zbiehajú slinky, ale chcela by som sa opýtať, tou hustou smotanou na varenie myslíš pochúťkovú smotanu, nakoľko smotana na varenie u nás doma rozhodne nie je hustá
1x haji
ceresnicka
Ooooooooo! Tak toto musím vyskúšať a porovnať,či chuť tejto dobroty s chutným rezníčkom je taká istá,akú teraz cítim v mojích predstavách na jazyku!
Ináč,citrónovník pre našinca vyzerá ako z rozprávky!!!!!
1x haji
sracz
Veľmi pekne Vám, milí priatelia Haji, Terinka55 a Kvákač, ďakujem za nahliadnutie, koment a naozaj pozitívnu energiu, ktorá ma "nakopla" do ďalších iniciatív. Pri krájaní aj týchto olúpaných a umytých zemiakov, som si pomohol tzv. trojstupňovou "mandolínou", t. j. fantastickým krájačom Tupperware, ktorým to ide jedna radosť a navyše každé koliesko od zemiakov, cez cibuľu, až po koreňovú zeleninu, či jablká, je rovnako hrubé (môžem nastaviť 2, 4 a 6 mm výšku rezu).
sracz
@xanadu1955 (6.4.2020 14:49)

Ďaujem za koment a k otázke, ja som použil "Caciqeu Crema Mexicana", ale za dávnej pamäti bola v obchodoch, alebo na trhoch okrem domácich výrobkov od drobnochovateľov aj vynikajúca z Ľvova. No na druhej strane, na kvalite "šmaku" neuberie ani bežný súčasne dostupný sortiment.
1x haji
sracz
Hlboko sa ospravedlňujem, ale až po uložení mojej prvej odozvy som si všimol povzbudzujúce slová v komentoch Xanadu1955, Čerešničky a Cesminaz, ktorým samozrejme tiež srdečne ďakujem a želám všetko dobré! Veď aj Vy ste moji a ďakujúc takým, ako ste aj Vy, veľmi rád trávim chvíle na našej Varecha.sk!
1x haji
kvakac
Tak som to vyskúšal a je to fakt ohromné. No jednú chybu som urobil, zemiaky krájal na dosť hrubé kolieska, tak sa to muselo dlhšie piecť. Použil som medvedí cesnak miesto obyčajného. A dostal som aj držkovú, vraj načo to robím veď je navarené. No a čuduj sa svete nestačilo ani vychladnúť a bolo to zjedene, potom už bolo jedno čí je uvarené, všetci sme sa na to vrhli, ako vlčaci. Tak som k obedu varil druhy krát. Vďaka za recept. Použil som kyslú 18% smotanu z Lidla.


sisa7
Už len keď sa na to dívam mám slinky na jazyku.... Určite vyskúšam :)