Pečené vrstvené zemiaky fotorecept
Foto: sracz
Jednoduchý recept na vynikajúcu prílohu k bársčomu, či na lahodnú pochúťku i bez ničoho. Postup sme „vydolovali“ zo starej kuchárskej knihy v Zobraziť celý popisJednoduchý recept na vynikajúcu prílohu k bársčomu, či na lahodnú pochúťku i bez ničoho. Postup sme „vydolovali“ zo starej kuchárskej knihy v šalátovom vydaní, mojej krajšej polovičky. Čakal na realizáciu cez štvrťstoročie, ale oplatilo sa čakať! O zemiakovú kašu vedieme neľútostné boje, ale toto je naozaj novota, ktorá predčí všetky očakávania. Voňavá, chutná, šťavnatá. Kto z Vás ju vyskúša na vlastnej koži, teda jazyku, určite mi dá za pravdu. Teším sa na Vaše reakcie a želám všetkým dobrú chuť!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
4-6 PL zmäknuté |
|
3-4 strúčiky |
|
5-6 ks žlté väčšie |
|
2-3 KL |
|
5-6 PL hustá |
|
1/2 ks čerstvo strúhaný |
|
120-150 ml |
|
Postup
-
1
Verte, neverte, to je naozaj všetko, čo som použil.
-
2
Dno aj boky porcelánovej (ale môžete použiť aj z iného materiálu, bez pokrievky či veka) zapekacej misy som dôkladne vymazal zmäknutým maslom a
-
3
obložil vopred naplátkovanými strúčikmi cesnaku (nabudúce ich použijem aspoň raz toľko).
-
4
Nasledovala vrstva plátkov surových zemiakov, ale na dno som uložil vrstvy tri, prstami jemne posypal soľou.
-
5
Oblial troškou hustej smotany na varenie (aľe aňi kvašna ňe plana, … ta ňe!?) a pokryl troškou čerstvo postrúhaného muškátového orieška.
-
6
Ešte zopár malých kociek masla a tak som zopakoval ďalšie vrstvy až pod vrchný okraj misy.
-
7
Po posledných kockách masla zalial šľahačkovou smotanou!
-
8
Vložil do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a piekol 69 minút do takejto peknej „ČH” farby.
-
9
Takto vyzeral „tortový” výrez na porcelánovom tanieriku.
-
10
A takto na tanieri s „prílohou” vyprážaného bravčového rezňa.
-
11
Pre vytrvalcov a priaznivcov ešte polnočný pohľad na náš citrónovník so zrelými plodmi.
Ináč,citrónovník pre našinca vyzerá ako z rozprávky!!!!!
Ďaujem za koment a k otázke, ja som použil "Caciqeu Crema Mexicana", ale za dávnej pamäti bola v obchodoch, alebo na trhoch okrem domácich výrobkov od drobnochovateľov aj vynikajúca z Ľvova. No na druhej strane, na kvalite "šmaku" neuberie ani bežný súčasne dostupný sortiment.