Údené bravčové koleno
Údené bravčové koleno

Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 8. mája 2020
Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept)
Foto: kvakac

Vegetariáni nečítať. Pokiaľ máte radi mäso a víno, tak je to špeciál robený od srdca a s láskou.

6
porcií
15 minút
príprava
120 minút
na 150 °C

Suroviny

1300 g
500 g čerstvá
400 g
2 ks
4 ks
50 g
4 PL
1 KL
1 celá hlavička




Postup

  1. 1

    Veľmi dôležitá surovina. Víno, dobré, ktoré vám chutí, od neho bude potom aj kvalitná omáčka. Ja som použil takéto.

    Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si suroviny.

    Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetku zeleninu pokrájame nezáleží ako, bude sa potom mixovať. Cibuľu som dal dvojakú, lebo som mal mladej cibuľky málo a potrebuje to hodne cibule. Cesnak môžete nechať celé očistené strúčiky.

    Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca dáme koleno a obložíme ho zeleninou. Hrniec použite s nepriľnavým dnom. Nesolíme, koleno je slané, takže až na záver, ak by bolo málo slané.

    Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme vínom, tak aby mäso a zelenina vyčnievali, podľa obrázku. Zakryjeme a dáme do rúry na 150 °C na dve hodiny. Treba si vytiahnuť maslo z chladničky, aby zmäklo.

    Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po dvoch hodinách vyberieme mäso z hrnca. Odstránime kosť z mäsa.

    Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zeleninu v hrnci rozmixujeme na hladko a prepasírujeme cez sitko. Znovu dáme na sporák hrniec variť.

    Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Maslo s múkou dobre zmiešame a pridáme k zelenine. Varíme až nám to pekne zhustne. Omáčku máme hotovú, ak treba osolíme.

    Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso pokrájame, pridáme nejakú prílohu a polejeme omáčkou. Mne sa hodí k tomu zemiaková kaša. K tomu pohár vína (ak zvýšilo z fľaše ) a môžte chutnať takúto dobrotu. Ešte niečo na zasmiatie, kde je zvyšné víno? Použil som ho všetko do hrnca - nehovor 7 dcl? Vieš, musím sa ti priznať, mne sa tá fľaša so zvyšným vínom rozbila a nechcel som ti hovoriť, aby si sa nehnevala!!!!!

    Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ivan14
Jaj, co mi to děláš... Kdyby nebylo 8. a zavřené obchody, běžel bych si to koleno koupit. Takhle jsem si jen poslintal klávesnici...... :-)
2x kvakac a haji
farbuska
Koleno je pochúťka v akejkoľvek podobe, ale veľmi sa mi páči aj tá omáčka. Iste by sa dala využiť aj k inému druhu mäsa. Ďakujem za recept, iste ju vyskúšam.
2x kvakac a haji
chemik
Musím Kvakače ocenit, že to Grand Cru v kategorii 15-20 Eu jen tak zbůhdarma nevypil a nakonec všechno spotřeboval ve vynikajícím receptu :-)) . Francouzi by se asi nejprve divili, že koleno je uzené a pak by nadšeně mlaskali jako my.
2x kvakac a haji
kvakac
@kuko95 (8.5.2020 10:01)

Vďaka za koment. Veď to aj ja tak mám najradšej, ale aj rodina chce jesť. Tak čo narobím.
1x haji
kvakac
@ivan14 (8.5.2020 10:46)

Vďaka za koment. Mám aj na to recept aby som neoslintal klávesnicu. Keď idem pozerať nejaké dobré jedlo tak si odhryznem veľký kus suchej klobásy a žujem. Tým predídem slintaniu.
kvakac
@farbuska (8.5.2020 13:42)

Vďaka za koment. To máš pravdu, aj na iné druhy mäsa sa tiež hodí. Ja som to použil aj na divinu, len som pridal divoké korenie.
1x haji
kvakac
@chemik (8.5.2020 14:04)

Vďaka za koment. Vidím že sa vo vínách vyznáš. Je to fakt dobré víno a mal som ho doma 5 rokov až som ho použil na tento recept. Môžem len napísať nebanujem, bola to dobrota. Francuzi majú mnohé dobré veci, ale našinec je nezmar, aj tak si nejaké veci vytvorí na svoj obraz.
haji
Krásný recept, postup, příběh, fotečky. Také jsem si vesele zaslintala, hmm Jsi úžasný nezmar, vždy vložíš do receptu kus srdce, a to je na dálku znát. Krásná práce!!
1x kvakac
haji
@kuko95 (8.5.2020 10:01)
Máš naprostou pravdu, někdy se mi to stane, že sním masko s chlebem a pak jen hledím do prázdné nádoby. Bože, kdo to byl?! Další dny jím přílohu bez masa, případně musím vyčarovat náhradní verzi. Jojo, někdy podlehnu. Jak píše @kvakac , zodpovědnosti není nikdy dosti.
1x kvakac
kvakac
@haji (9.5.2020 08:55)

Vďaka za koment a za uznanie. Vždy sa snažím nech chutí aj ostatným členom rodiny.
1x haji
45678
@kvakac (8.5.2020 14:24)

Máš vytribeny vkus:-)) toto víno je aj pre Francúzov delikatne, ale isto viem, že do jedla by ho neliali:-) nepochybujem, že koleno je výborné, však Ty by si ho nerobil, keby nebolo:-) rada sa inšpirujem, ale vínkom zapijem, podlejem bicaverom..
Pekný den:-)
chemik
@45678 (9.5.2020 14:10)

I moje první věta mého komentáře byla míněna podobně ironicky jako ve tvém, ale výsledek musí být fantastický. Proto recept s kolenem uzeným vyzkouším, ale jen s vínem do 10 Eu :-))
1x kvakac
kvakac
@45678 (9.5.2020 14:10)

Vďaka za koment. Ja alkoholu a vínu nedám moc zarobiť. Chúďa fľaša bola taká opustená a zaprášená dlhým ležaním, že mi je prišlo ľúto. Tak som ju použil. Veď aj od manželky som dostal držkovú za ňu. Vraj mohli si ju dať s priateľkami. Hlavne že bolo dobré jedlo, až sme si olízali všetky labky.
2x haji a chemik
sracz
Nuž nič sa nedá robiť, ja som Tvoje umenie už dávno ocenil a tento Tvoj rcp, vážený Kvakac priateľ, to len a iba potvrdzuje. Považujem si aj Tvoj názor, že varím s takým vínkom, ktoré mi najviac chutí!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia