Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu fotorecept
Vopred si dovoľujem upozorniť milovníkov hebkej parenej knedle, že tento recept ich naozaj neuspokojí. „Gazdiniaci“ preferujúci trend dlhšieho uchovania potravy v zažívacom trakte, si Zobraziť celý popisVopred si dovoľujem upozorniť milovníkov hebkej parenej knedle, že tento recept ich naozaj neuspokojí. „Gazdiniaci“ preferujúci trend dlhšieho uchovania potravy v zažívacom trakte, si však prídu na svoje. Času v početnej famílii môjho strýka Jendu, B. P. nebolo veľa a tak sa ním šetrilo ako sa dalo. Trebárs knedľa sa narýchlo pripravovala s práškom do pečiva, premenovaná na „Knedlík s práškem“. Bolo treba nakŕmiť „tucet“ väčšinou večne hladných „krkov“ a tak v ich bruškách „blbóni“ vydržali dlhšie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 500 g (Semolina 680 g) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 zarovnaná PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1-2 ks starší (dvojdňový) | 
                                                             | 
                                                    
| 240-250 ml vlažná (Perrier) | 
                                                             | 
                                                    
| Okrem toho: | |
| 1 PL (do vody na varenie knedlí) | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Uvedené suroviny som zmiešal, nie na husto (minerálnu vodu „Perrier” izbovej teploty som postupne pridával podľa potreby),
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Potom som pridal na kocky nakrájaný rožok z predošlého dňa (kto sa pamätá, alebo dokonca má, rožok môže nahradiť burizónami, ktoré niekedy lisovali aj do tzv. polystyrénu v tvare veľkého „puku”).
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Po chvíľke „odpočinku” som vypracované cesto rozkrojil na štyri kusy,
                                                     - 
                                                    4
                                                    
každý vyvaľkal do valcovitého tvaru a
                                                     - 
                                                    5
                                                    
varil 20 minút (10 minút, otočil a opäť 10 minút) vo vriacej vode s PL octu.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Ospravedlňujem sa za malú „umeleckú” hodnotu, pravdepodobne zapríčinenú použitou múkou „Semolina”; na budúce urobím z poľskej „Krupczatky“.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Chuťovo však boli výborné, dali sme si ich so segedínskym guľášom. Strýko Jendo ich vyrábal a podával ku každému jedlu s mäsom v omáčke a „dorast” neprotestoval. Ja sa pamätám na jednu z jeho nezabudnuteľných rád, keď si bol všimol, že bravčové pečené orezujem od mastných až „slaninových” častí. Pozrel sa na mňa ponad okuliare a opýtal sa: Františku, Ty nerad tlustý maso? Ja na to, nie strejdo, mne to mastné akosi nechutí. Odpovedal mi s dobre mienenou radou: tak si ho překroj a budeš ho mít tenký! Dozrel čas, ja som už dozrel tiež a takéto mäso dnes vyhľadávam a pochutnávam si na ňom. ...hej a naučil som sa takýto „tlustý” obed zapiť 1/3-kou správne, na siedmom schode, vychladenej dvanástky „zes Plzně”.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Perfektne.