Foto: ovyfj
Dusená ryža je veľmi obľúbená potravina. Dokumentujeme postup prípravy podľa knihy: Technológie pre 1. ročník učebného odboru kuchár, Gara, Máziková, Gogová, 2007. Suroviny uvádzame Zobraziť celý popisDusená ryža je veľmi obľúbená potravina. Dokumentujeme postup prípravy podľa knihy: Technológie pre 1. ročník učebného odboru kuchár, Gara, Máziková, Gogová, 2007. Suroviny uvádzame na 10 porcií, z ktorých si ľahko možno vyrátať potrebné množstvo. Dobrú skúsenosť máme s guľatozrnnou lúpanou ryžou. Správne pripravená ryža je sypká, nerozvarená s typickou vôňou a chuťou, ktorá je zvýraznená cibuľou a klinčekom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. V našom prípade pripravujeme ryžu na 4 porcie (suroviny v zozname sú na 10 porcií).
-
2
Ryžu odvážime, preberieme - odstránime kamienky, nečistoty.
-
3
Preplachujeme, sparíme v horúcej vode.
-
4
Dobre premiešame, vodu zlievame cez sitko, aby sme zachytili ryžu. Preplachovanie opakujeme, kým voda prestane byť mútna.
-
5
Posledný krát preplachujeme studenou vodou, aby sa ryža zachladila a nezačala pučať.
-
6
Ryžu necháme odkvapkať. Suchá sa ľahšie restuje a nelepí sa na dno hrnca.
-
7
Medzitým si pripravíme ostatné suroviny. Koľko gramov ryže - toľko mililitrov vody.
-
8
Keď je ryža odkvapkaná, rozohrejeme kastról a pridáme potrebné množstvo tuku.
-
9
Na rozohriaty tuk nasypeme ryžu.
-
10
Restujeme 3 -5 minút. Medzitým si rozohrejeme rúru.
-
11
K ryži pridáme ostatné suroviny. Soľ, cibuľu s klinčekom na zvýraznenie chuti.
-
12
Odmerané množstvo vody privedieme do varu. Studená voda spomalí tepelnú úpravu. Vriacu vodu nalejeme k ryži. Platí zásada - koľko ryže, toľko vody.
-
13
Premiešame a krátko povaríme pod pokrievkou.
-
14
Keď je voda odparená, hrniec s ryžou odstavíme z tepelného zdroja a vložíme do rúry, kde dusíme do mäkka.
-
15
Keď je ryža hotová, vyberieme cibuľu s klinčekom a ryžu vidličkou premiešame, čím sa odparí voda a ryža zostane sypká.
Diskusia k receptu