Dusená ryža
Dusená ryža

Dusená ryža fotorecept

ovyfj - bez fotkyovyfj, 22. februára 2021
Dusená ryža (fotorecept)
Foto: ovyfj

Dusená ryža je veľmi obľúbená potravina. Dokumentujeme postup prípravy podľa knihy: Technológie pre 1. ročník učebného odboru kuchár, Gara, Máziková, Gogová, 2007. Suroviny uvádzame na 10 porcií, z ktorých si ľahko možno vyrátať potrebné množstvo. Dobrú skúsenosť máme s guľatozrnnou lúpanou ryžou. Správne pripravená ryža je sypká, nerozvarená s typickou vôňou a chuťou, ktorá je zvýraznená cibuľou a klinčekom.

10
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
75 g
150 g
25 g
podľa chuti
700 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. V našom prípade pripravujeme ryžu na 4 porcie (suroviny v zozname sú na 10 porcií).

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryžu odvážime, preberieme - odstránime kamienky, nečistoty.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Preplachujeme, sparíme v horúcej vode.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobre premiešame, vodu zlievame cez sitko, aby sme zachytili ryžu. Preplachovanie opakujeme, kým voda prestane byť mútna.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posledný krát preplachujeme studenou vodou, aby sa ryža zachladila a nezačala pučať.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ryžu necháme odkvapkať. Suchá sa ľahšie restuje a nelepí sa na dno hrnca.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým si pripravíme ostatné suroviny. Koľko gramov ryže - toľko mililitrov vody.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je ryža odkvapkaná, rozohrejeme kastról a pridáme potrebné množstvo tuku.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na rozohriaty tuk nasypeme ryžu.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Restujeme 3 -5 minút. Medzitým si rozohrejeme rúru.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    K ryži pridáme ostatné suroviny. Soľ, cibuľu s klinčekom na zvýraznenie chuti.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Odmerané množstvo vody privedieme do varu. Studená voda spomalí tepelnú úpravu. Vriacu vodu nalejeme k ryži. Platí zásada - koľko ryže, toľko vody.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Premiešame a krátko povaríme pod pokrievkou.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Keď je voda odparená, hrniec s ryžou odstavíme z tepelného zdroja a vložíme do rúry, kde dusíme do mäkka.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Keď je ryža hotová, vyberieme cibuľu s klinčekom a ryžu vidličkou premiešame, čím sa odparí voda a ryža zostane sypká.

    Dusená ryža (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Prílohy a omáčky, Dusené

Diskusia k receptu


Zatiaľ 2 komentáre