Opekané zemiaky
Opekané zemiaky

Zemiaky s cesnakom fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 8. septembra 2021
Zemiaky s cesnakom (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento recept mám od jednej pani z Ukrajiny, že u nich sú tieto zemiaky veľmi obľúbené.

3
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
7 strúčikov
1 KL




Postup

  1. 1

    Je to jednoduchý recept a kto má rad zemiaky a cesnak, tak si ho obľúbi. Je to z jednej oblasti na Ukrajine a ja, hlava deravá, si nespomeniem ako sa volá. Poďme na to. Prvý si očistíme cesnak (čím viac, tým budú zemiaky chutnejšie), pretlačíme cez lis na cesnak a zmiešame so 4 lyžicami oleja. Necháme lúhovať.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si očistíme a nakrájame zemiaky, posypeme ich rascou, soľou a pokvapkáme olejom.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky dáme do hrnca, alebo na panvicu s nepriľnavým povrchom. Necháme 5 minút podusiť, potom odokryjeme a opekáme na sporáku do červena.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi po 40 minútach sú pekne opečené.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz dáme na zemiaky cesnak s olejom. Premiešame, nech sa zemiaky obalia cesnakom a asi po dvoch minútach odložíme zo sporáku. Necháme ešte chvíľu postáť!!! Nie že to budete chalovať také horúce, vydržte.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po miernom vychladnutí môžeme jesť. Ja k tomu nepotrebujem nič iné, je to ohromné. Malá rada - urobte si toho viac.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zolik
Aj ja sa kocham a idem na ustup s @haji
Dakedy som robievala, ale to uz je davno. Vyborne! Moje deti si tieto zemiaky tiez oblubili a pokracuju v tradicii.
sracz
Nádherná práca i porcia @Kvakac kamarát a keďže je z ukrajinský, poslal som link tohoto Tvojeho "šmačneho" rcp obratom, chatom na Skype, našim susedovcom v arizonskej Peorii, hlavne "cárici Ljusici". Určite sa poteší a zaspomína si na dávne časy pri mamkinej sukni. Ja ho už mám skopírovaný a čoskoro uzrie svetlo sveta aj tu v Des Moines Iowa
motyka
Super bašta A k tomu pre.niektorých kyslé mlieko a pre nás dietárov - chladené pivko - he, he, he.
2x kvakac a haji
kvakac
@motyka (9.9.2021 20:01)

Vďaka za koment. Tento krát si trafila klinec po hlavičke, ale že presne. Ha - ha.
1x motyka
jerica
@kvakac (9.9.2021 13:33) ďakujem za odozvu, suhlasim, máš pravdu, že s maslom sú chutnejšie, nie sú tak chrumkavé ako s olejom. Pekný víkend .

1x kvakac
izabella929
Ach jaj,ochutnala by som ale bez cesnaku a bez cesnaku to nie je ono..pamätám sa na babičkine varenie, v nedeľu boli veľmi často príloha k mäsu..presne takto vyzerali, asi si to tiež odkukal od babky?
2x kvakac a haji
kvakac
@izabella929 (11.9.2021 14:58)

Vďaka za koment. Veď ja nepoznám tvoju babku... To len srandujem pochopil som veľmi dobré. To mám recept od jednej Ukrajinky. Že sú pekné červene to robí titánový hrniec, je to drahá vec, ale ohromné varenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia