Prílohová ryža, ktorá sa nelepí fotorecept

yofo - fotkayofo, 5. septembra 2021
Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept)
Foto: yofo

Recept na to, ako uvariť skvelú ryžu ku kuraťu alebo k rezňu, ktorá sa nebude lepiť.

3 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  hrnček (1 diel)
2  hrnčeky (2 diely
1 kocka
podľa potreby (alebo masť)

Postup

  1. 1

    Zatiaľ najlepšie skúsenosti mám s dlhozrnnou ryžou, označovanou ako parboiled. Predáva sa bežne v každom obchode a označená býva viditeľne.

    Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podľa potreby vyberte veľkosť hrnčeka a naplňte ryžou po okraj. Dôkladne ryžu umyte v studenej vode v niekoľkých kúpeľoch. Prepláchnutie nestačí. Umývate až kým voda neostane úplne číra.

    Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dva hrnčeky vody dajte variť do kanvice. V hrnci si rozpálime olej alebo masť. Scedenú ryžu osmažíme do sklovita, stále miešame. Asi 3 - 4 minúty. Tip: Pred vložením ryže môžete dať na olej najprv osmažiť nakrájanú cibuľu.

    Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom zalejeme vriacou vodou. Pridáme soľ, na jeden hrnček asi polovica čajovej lyžičky. Pridáme kocku bujónu. Môže byť hocijaký, podľa toho k čomu to bude. Ja som dal zeleninový.

    Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prvých 5 minút varíme na vysokej teplote. Občas premiešame.

    Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom znížime na jemné varenie a prikryjeme pokrievkou. Občas premiešame a keď ryža absorbuje všetku vodu, vypneme ohrev a necháme pod pokrievkou "dôjsť". Tip: Môžeme pridať kukuricu alebo hrášok.

    Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovo. Dobrú chuť. ?

    Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marienka44
Ja mam najradsej Basmati, ktora sa pestuje na upatí Himalají a polia sa zalievaju vodou z ľadovca.
Podľa mňa sa ryza pocas dusenia nemá miesať, az po dokoncení "počochrať" s vidličkou.
Milovnici ryze a aziati maju svoje ryzovary
haji
@olinecka (7.9.2021 12:18)
Přesně. Na obrázku je rýže krásně sypká, až k závidění. Je úplně jedno, kdy a jestli míchat. Výsledek mluví za vše.
adamos69
Podle Čiňanů a vůbec asiatů se rýže nemá před vařením propírat . . zdr ad
yofo
@adamos69 (7.9.2021 16:53)

Ako sa to vezme. Ázia je obrovská a receptov na prípravu ryže je určite veľa. Ak chceme aby bola ryža sypká, treba ju dobre umyť. To mi poradila skvelá thajská kuchárka. ( Na suši to možno neplatí )
kucharka
@yofo (10.9.2021 00:36)
Súhlasím. Ja som sa to naučila v Japonsku, tam umývajú ryžu až pokiaľ voda nieje čistá a skoro všetci majú ryžovar.
Časti Ázie ( sveta ) sa delia na sypkú ryžu a na tú, ktorá sa lepí, tzv. sticky rice.
Preto sa ryža do rizota neumýva, aby bola krémová.
Príjemný piatok!

bekla
@adamos69 (7.9.2021 16:53)

Naopak, kupila som si v Cine "ryžák", v navode bolo zdoraznene, ze predvarenim treba ryzu poriadne "preprat", kym nebude voda cira. Ak sa to nedodrzi, tak ryza nevonia...skor naopak a prihara...a ryzu treba premyt aj z hygienickych a zdravotnych dovodov...ak sa dovaza z dalekeho sveta v kontajneroch, prebieha tzv. fumigacia...cize chemia proti plesni, chrobaci atd., nebudem unavovat...takze ryzu umyvaju pred pouzitim snad vsetci...aj Aziati🙂

Zaujímavé video z archívu TV Varecha