Prílohová ryža, ktorá sa nelepí fotorecept
Foto: yofo
Recept na to, ako uvariť skvelú ryžu ku kuraťu alebo k rezňu, ktorá sa nebude lepiť.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zatiaľ najlepšie skúsenosti mám s dlhozrnnou ryžou, označovanou ako parboiled. Predáva sa bežne v každom obchode a označená býva viditeľne.
-
2
Podľa potreby vyberte veľkosť hrnčeka a naplňte ryžou po okraj. Dôkladne ryžu umyte v studenej vode v niekoľkých kúpeľoch. Prepláchnutie nestačí. Umývate až kým voda neostane úplne číra.
-
3
Dva hrnčeky vody dajte variť do kanvice. V hrnci si rozpálime olej alebo masť. Scedenú ryžu osmažíme do sklovita, stále miešame. Asi 3 - 4 minúty. Tip: Pred vložením ryže môžete dať na olej najprv osmažiť nakrájanú cibuľu.
-
4
Potom zalejeme vriacou vodou. Pridáme soľ, na jeden hrnček asi polovica čajovej lyžičky. Pridáme kocku bujónu. Môže byť hocijaký, podľa toho k čomu to bude. Ja som dal zeleninový.
-
5
Prvých 5 minút varíme na vysokej teplote. Občas premiešame.
-
6
Potom znížime na jemné varenie a prikryjeme pokrievkou. Občas premiešame a keď ryža absorbuje všetku vodu, vypneme ohrev a necháme pod pokrievkou "dôjsť". Tip: Môžeme pridať kukuricu alebo hrášok.
-
7
Hotovo. Dobrú chuť. ?
Podľa mňa sa ryza pocas dusenia nemá miesať, az po dokoncení "počochrať" s vidličkou.
Milovnici ryze a aziati maju svoje ryzovary
Přesně. Na obrázku je rýže krásně sypká, až k závidění. Je úplně jedno, kdy a jestli míchat. Výsledek mluví za vše.
Ako sa to vezme. Ázia je obrovská a receptov na prípravu ryže je určite veľa. Ak chceme aby bola ryža sypká, treba ju dobre umyť. To mi poradila skvelá thajská kuchárka. ( Na suši to možno neplatí )
Súhlasím. Ja som sa to naučila v Japonsku, tam umývajú ryžu až pokiaľ voda nieje čistá a skoro všetci majú ryžovar.
Časti Ázie ( sveta ) sa delia na sypkú ryžu a na tú, ktorá sa lepí, tzv. sticky rice.
Preto sa ryža do rizota neumýva, aby bola krémová.
Príjemný piatok!
Naopak, kupila som si v Cine "ryžák", v navode bolo zdoraznene, ze predvarenim treba ryzu poriadne "preprat", kym nebude voda cira. Ak sa to nedodrzi, tak ryza nevonia...skor naopak a prihara...a ryzu treba premyt aj z hygienickych a zdravotnych dovodov...ak sa dovaza z dalekeho sveta v kontajneroch, prebieha tzv. fumigacia...cize chemia proti plesni, chrobaci atd., nebudem unavovat...takze ryzu umyvaju pred pouzitim snad vsetci...aj Aziati🙂