Varená ryža - základný recept fotorecept

heda3 - bez fotkyheda3, 20. mája 2020
Varená ryža - základný recept (fotorecept)
Foto: heda3

Obyčajné, jednoduché, základné varenie ryže. Keď mama nie je doma, nemusím sa pýtať čo a ako.

30 minút
príprava

Suroviny

1 šálka (dlhozrnná, guľatozrnná)
2 šálky
1 zarovnaná ČL
1/2 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    1 šálka = 250 ml. Ryžu nasypeme do šálky, ktorú potom použijeme aj na odmeranie vody.

  2. 2

    Ryžu presypeme do sitka, dobre ju premyjeme pod tečúcou vodou.

  3. 3

    Do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu. Keď varím dlhozrnnú ryžu, dám 2 šálky vody, Keď varím guľatozrnnú ryžu, dám 1,5 šálky vody.

  4. 4

    Medzitým dáme na sporák hrniec, do ktorého dáme za lyžičku masti. Keď je masť horúca, pridáme prepláchnutú osolenú, okorenenú ryžu a popražíme. Zalejeme vriacou vodou z kanvice a premiešame.

    Varená ryža - základný recept (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom hrniec s ryžou zakryjeme a o 3 minúty vypneme platňu. Hotovo, necháme 20 minút stáť, ryža dôjde aj sama.

    Varená ryža - základný recept (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Prílohy a omáčky, Lacné jedlá, Dusené, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@haji (21.5.2020 17:51)
Ďakujem za Vašu reakciu. Učím sa. A chcem sa učiť. Vyhľadávam recepty pre úplných začiatočníkov, jednoduché recepty, čo zvládnem bez pomoci. Čaj, praženica, párky, tým som už prešla. Teraz sa posúvam ďalej. Možno je to smiešne, ale... aj my násť roční chceme začať variť.
Kedysi som aj ja používala pri varení ryže pravidlo - koľko ryže, toľko vody. No zistila som, že každý druh ryže vsaje, alebo pojme rôzne množstvo vody, tak už sa tým neriadim. Väčšinou používam guľatú, značky SOS, a zalejem ju od oka, niečo nad ryžou, opražím ju predtým na tuku (masť, olej, ghee....), ale dávam ju aj na cibuľku nakrájanú nadrobno, je chutnejšia.....to je u mňa základ, potom už len dochucujem, koreninami, aj bylinkami, nemám rada bielu ryžu....a ešte, pred varením ju asi 5-6x opláchnem, aby som ju zbavila škrobu, posledný oplach je horúcou vodou, aby sa sparila. Ale uznávam každého spôsob, aj tvoj, @heda3 , na to, že si mladé dievča, ti to ide pekne.