Foto: heda3
Obyčajné, jednoduché, základné varenie ryže. Keď mama nie je doma, nemusím sa pýtať čo a ako.
30 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
1 šálka = 250 ml. Ryžu nasypeme do šálky, ktorú potom použijeme aj na odmeranie vody.
- 2
Ryžu presypeme do sitka, dobre ju premyjeme pod tečúcou vodou.
- 3
Do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu. Keď varím dlhozrnnú ryžu, dám 2 šálky vody, Keď varím guľatozrnnú ryžu, dám 1,5 šálky vody.
- 4
Medzitým dáme na sporák hrniec, do ktorého dáme za lyžičku masti. Keď je masť horúca, pridáme prepláchnutú osolenú, okorenenú ryžu a popražíme. Zalejeme vriacou vodou z kanvice a premiešame.
- 5
Potom hrniec s ryžou zakryjeme a o 3 minúty vypneme platňu. Hotovo, necháme 20 minút stáť, ryža dôjde aj sama.
Tiež ryža:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dobrý deň, to korenie tam jednoducho nedajte. Alebo ju vôbec nejedzte, veď tožvie v čom vyrastala.
Každý dělá jak nejlíp umí. V šestnácti jsem chodila kolem vaření rýže obloukem. Ať se daří, milá @heda3 !
Ďakujem za Vašu reakciu. Učím sa. A chcem sa učiť. Vyhľadávam recepty pre úplných začiatočníkov, jednoduché recepty, čo zvládnem bez pomoci. Čaj, praženica, párky, tým som už prešla. Teraz sa posúvam ďalej. Možno je to smiešne, ale... aj my násť roční chceme začať variť.
Rádo se stalo. V pohodě, směšné to není, naopak. Uć se, učíš se pro sebe. Jen tak na okraj, tykáme si, ano?! Já děkuji za seznámení s novinkou od Kotányi. Tuto směs jsem ještě nepostřehla. Směs koření nemám moc v oblibě, ale jednou za čas některou vyzkouším. Mám raději jednodruhová koření. Ono koření obecně je dobrý trenažér. Kdo nezkouší, nic nepokazí, ale také se nic nenaučí. Měj oči otevřené a chuť na správném místě. Ať se ti daří!
Zo zasady nepouzivam zmesy koreni kvoli ustalovacom, eckam atd. Kazda zmes korenia sa da cerstvo namiesat alebo pripravit v maziary.
Prajem vela zdaru pri vareni na Vareche.
Učím sa. A chcem sa učiť. Vyhľadávam recepty pre úplných začiatočníkov, jednoduché recepty..............uc sa od ludi ktori vedia varit a osvoj si spravnu metodiku hned na zaciatku.zaciatocnici ti rozhodne nepomozu,lebo ti tak isto nevedia varit a daju ti akurat tak nespravne postupy,ktorych tu je pozehnane.
Mas pravdu ako ta ryza vyrastala. Poznamka nie je z Googla ale on mojho kamarata z thajska.
Takze ked si chces byt ista aby ryza neobsahovala arzenik, nepouzijes gulatu ryzu, ale basmati alebo jasminovu tie obsahuju prirodzene menej chemikali. Ryzu das vecer namocit do vody, aby sa vyplavili a vodu rano zlejes a ryzu este preplachnes.
Do hrnca das vodu v pomere 1: 10, varis ryzu ako spagety. Vodu zlejes cez sitko.
Takto sa pripravovala ryza u nich na dedine pre babatka a chorych.
Ďakujem, a týmto vás poprosím, aby ste zverejnili tento recept na ryžu. Rada si ho uložím. Učím sa..
Dakujem za pripomenutie, to bolo prave zaujmave na tejto stranke ze ludia pred tym aktivne komentovali, aj ked v kuchyni nie su vzdy komentare politicky korektne a casto to skoncilo hadkou, ale sme sa vela naucili.
Skoda lebo v roku 2020 ryza s umelym korenim je povazovana za zakladny recept, takze v tvojej logike neopovaz sa komentovat na tento recept na modru ryzu ked pridam ze to nie je zakladny slovensky recept.
Mám otázku, možná nepatřičnou, ale přesto se ptám: ty modré květy jsou irisy?
cs.wikipedia.org/wiki/Kosatec...
Natahovala jsem uši i oči, moje angličtina není valná. Typuji podle květů.
Nasla som len latisky nazov. Vola sa to, Clitoria ternatea. Je to myslim tropicka popinava rastlina, ktorej kvety sa susia na caj. A ten je modry. Pa
www.manutea.sk/modry-caj-bylina-clitoria-ternatea-x112...
Ja mam pocit, ze som Vas urazila! Tie Vase komenty. Nikdy by ma nenapadlo kritizovat jedlo a je uplne jedno, kolko rokov ma kuchar. Jenoducho, ked sa mi na recepte nieco nepaci, alebo nepozdava, tak hladam dalej. Citim z Vas, ze keby som sem pridala Vas vlastny recept, skritizovali by ste aj ten. Takze...
A este k tomu koreniu: neviem co je na nom umele, ale ok, neberiem Vam to. umele kari? ananas? cierna rasca?
Ked niekomu toto korenie nesmakuje, nech skusi vlastne, alebo ziadne..
Vcera som skusala jasminovu ryzu... ze namocit na noc.. ok, vsetko dobre dopadlo, bola som prekvapena, ryza drzala pokope, v ustach sa rozplyvala, /pre mna sa rozplyvala/ najstarsi clen rodiny okomentoval: BLATO. Rodicia okomentovali: ok, ale zostanme radsej pri tom, co chuti nam vsetkym. Tak som bludila po nete a docitala som sa, ze jasminova ryza sa nema ani preplachovat. Tak, kde je pravda? Podla coho sa mam ucit???
@kvakac , dakujem @pilippon dakujem
Fuuuuuha 30 kusov komentarov vyse roka. Dufam, ze sa nebudete hnevat, ale v pocte komentarov Vas asi predbehnem.
Dakujem za nazor, mozno si myslia, ze ked mam 16rokov, tak sa zlaknem. Ale znechutilo ma to riadne. Teraz skusam podla xy receptov spravit kus kus.
Dakujem, ze.. ste tu.
Dakujem a dakujem, ze ste tu. Fakt by som neverila, kolko komentov taka ryza znesie. A vdaka, pobavila som sa, ze nie iba moja ryza je z tych zlych, nepodarenych, spatnych..
Ale NAM chutiiiiii. A o tom to je. Dakujem este raz.