Šampiňóny v cestovinách orzo fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. októbra 2020
Šampiňóny v cestovinách orzo (fotorecept)
Foto: sracz

Variant so slovenskou ryžou (talianske orzo), je chutný a ja som ho ešte zvýraznil naším obľúbeným stonkovým zelerom. Samozrejme, že sa môže použiť bársaká cestovina, alebo ryža, s technológiou najbližšou Vašim zvykom, chúťkam i srdciam. Mal som iba polovicu vrecúška orzo, preto ten zvláštny názov receptu. Sterilizované šampiňóny som „splašil“ za výhodnú cenu, ale dal by som aj „kráľovstvo“ (keby som vôbec nejaké mal) za čerstvé „dubáky, či smrečiaky“, s ktorými by orzo bolo určite chutnejšie.

4-6
porcie
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
2-3 ks
240-250 ml
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti
240-250 ml
500-600 ml vriaca
2-3 KL
283 g sterilizované (plátky)
120-150 ml
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na oleji som podusil postrúhanú červenú cibuľu, s „C-éčkami“ pokrájaných stoniek zeleru, posypané soľou, čerstvo mletým čiernym korením a borievkou (jalovcom).

    Šampiňóny v cestovinách orzo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vsypal som hrnček orza, alias slovenskej ryže, zmiešal a nechal 2÷3 minúty prehriať.

    Šampiňóny v cestovinách orzo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes som zalial dvomi hrnčekmi vriacej vody, pridal 1 KL soli a 1 PL masla, zakryl pokrievkou.

    Šampiňóny v cestovinách orzo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa, po vyvretí vody, v orze objavili dierky, pridal som k nemu scedené šampiňóny, premiešal, zasypal lístočkami petržlenovej vňate a 2-3 minúty podusil.

    Šampiňóny v cestovinách orzo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podával som s pečenými kúskami kuraťa.

    Šampiňóny v cestovinách orzo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Slnko pražilo pri teplotách blízko 50 °C, ale ruže sa nevzdávali. Aj táto nás potešila! ...asi jej pomohol tieň pri múre.

    Šampiňóny v cestovinách orzo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Zatiaľ 3 komentáre
Pěkný žampionový recept, mně by chutnalo. Velmi trefné přirovnání stopkového zeleru - že "céčka"! haha Ruža nemá chybu, také se moc povedla!