Výborná koložvárska kapusta s kyslou smotanou

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 10. februára 2023     Dĺžka videa: 4 minúty 37 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Medzi poklady domácej kuchyne jednoznačne patrí aj skvelá koložvárska kapusta. My sme ju zapiekli s kyslou smotanou, nezabudli sme na klobásku a pridali aj slaninku.

Suroviny

300 g
700 g (krkovička)
100 g
70 g
1 kg
2 ks
2 strúčiky
100 g
1 ČL
2 PL
400 ml

Postup

  1. 1

    Prepláchnutú ryžu uvaríme so štipkou soli domäkka. Na dvoch lyžiciach masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme mleté čierne korenie, červenú papriku, pretlačené strúčiky cesnaku.

  2. 2

    Klobásu nakrájame na tenké kolieska a pridáme k cibuľovému základu. Nakoniec primiešame mleté mäso, za stáleho miešania restujeme asi päť minút, aby sa mäso zatiahlo. Zmes dochutíme soľou.

  3. 3

    Kyslú kapustu necháme odkvapkať, ochutnáme ju, ak je veľmi kyslá, premyjeme ju vodou a opäť necháme odkvapkať. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme na 1 PL masti, pridáme kyslú kapustu, dusíme asi 7 minút.

  4. 4

    Pekáč vymastíme zvyšnou masťou. Na dno rozložíme asi tretinu kyslej kapusty, na ňu polovicu uvarenej ryže, nasleduje polovica mäsovej zmesi a druhá tretina kapusty. Celý povrch potrieme polovicou rozmiešanej smotany. Navrstvíme zvyšnú ryžu, druhú polovicu mäsovej zmesi a poslednú vrstvu kapusty. Povrch uhladíme a potrieme zvyšnou smotanou.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Doma velmi oblíbené jídlo. Protože nemám soudek domácí kapusty, koupím jeden sáček kyselého zelí 0,5 kg a včetně láku smíchám s 1kg nakrouhaného syrového zelí, které jsem důkladně osolené zalil vroucí vodou, nechal vychladnout a důkladně scedil. Další postup je už klasický a výsledek mi připadá ještě chutnější než jen se zelím kyselým.