Foto: siuuu
Neskutočná chuť aj vôňa. A to som pôvodne tento víkend nič nechcela piecť. Ale chcela som minúť maslovú tekvicu a tento
recept ma Zobraziť celý popisNeskutočná chuť aj vôňa. A to som pôvodne tento víkend nič nechcela piecť. Ale chcela som minúť maslovú tekvicu a tento
recept ma lákal vyskúšať už veľmi dávno. A to som nemala robiť - pretože sú chuťovo neskutočné. Ak si pamätáte také tie
mäkučké lahodné perníčky čo sa kedysi predávali - tak tie mi veľmi pripomínajú. Robila som iba z tretinovej dávky (26 kusov) a
pokojne by som ich zjedla všetky sama, a to aj na posedenie - ešteže som polovicu zabalila svokre, takže za obeť padol iba
zvyšok.
Zdroj: internet + vlastné drobné úpravy
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
130 g |
|
1/4 - 1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1 ČL (od Davídkovo koření) |
|
75 g |
|
30 g |
|
1 ks veľké |
|
50 g |
|
1/2 ČL |
|
15 g |
|
Na obaľovanie: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Osobitne zmiešame suché suroviny (múku, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, soľ, voňavé korenie). V druhej mise vyšľaháme vajce s cukrom, maslom, vanilkovým extraktom a tekvicovým pyré (uvarená alebo upečená maslová tekvica alebo hokaido tekvica). Do tekutej zmesi pridáme suchú zmes a premiešame.
- 2
Cesto som z misy dala na pomúčenú silikónovú podložku (vďaka pyré je cesto dosť lepivé, takže som musela viac podsýpať múkou) a pomocou ručnej stierky a na konci pomocou pomúčených rúk som ho premiesila a preložila do vrecka a dala na 2 hodiny do chladničky (pokojne môže byť v chladničke aj celú noc).
- 3
Po vychladení som robila v dlaniach guľky veľkosti menšieho vlašského orecha. Cesto som odoberala malou lyžičkou, pretože bolo stále dosť lepivé. Každú guľku som obalila najskôr v krupicovom cukre a potom v práškovom. Ocukrované guľky kladieme na pekáč vyložený papierom na pečenie - medzi jednotlivými kúskami nechávame väčie medzery (asi 4-5 cm), pretože koláčiky pri pečení dosť narastú. Pečieme v rúre zohriatej na 175 - 180 °C cca 12-14 minút, podľa toho ako pečie rúra. Po upečení som nechala vychladnúť na pekáči. Skladujeme v uzavretej nádobe - najlepšie sú prvé 2-3 dní.
- 4
Priznám sa, že som čakala trocha výraznejšiu oranžovú farbu, keďže tekvicové pyré bolo krásne sýto oranžové, ale crinkelky majú neskutočnú chuť a vôňu - mne chuťou pripomenuli také tie mäkké perníčky s rumovou polevou, ktoré sa predávali kedysi dávno - bolo to vďaka použitej zmesi voňavého korenia. Ak použijete iné korenie vôňa a chuť budú kúsok iné, ale určite rovnako dobré. Viac receptov nájdete na mojom blogu : www.dobrotynatanieri.blogspot.com.
Tiež crinkles:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A v tom korení je čo?
Neskutočne chutné boli - ja mám takúto zmes : nové korenie, pomarančová kôra, citronová kôra, zázvor, muškátový kvet, hrebíček, škorica, badyán, kardamom
Též o tom uvažuji, k tomu trochu citronové a pomerančové kůry, Je to alternativa. Určitě se po tom Davídkově koření podívám, musí být výborné!
Určite áno - aj ja som najskôr o ňom uvažovala, ale potom som si spomenula na tú druhú voňavú zmes, tak som dala tú - v originál recepte je písané špeciálne korenie do tekvicových koláčov, ktoré v Amerike zrejme majú (prekladala som z USA stránky), ale u nás nie je myslím dostať, takže som improvizovala.
urcite nebudu mat chybu - hned ukladam