Sardinková nátierka podľa ČSN fotorecept
Foto: kimlo
Ostalo mi balenie jemného tvarohu, tak som ho chcel nejak využiť, opäť som nahliadol do knižky receptúr studených pokrmov... a hľa, sardinková nátierka... "Nátierka Zobraziť celý popisOstalo mi balenie jemného tvarohu, tak som ho chcel nejak využiť, opäť som nahliadol do knižky receptúr studených pokrmov... a hľa, sardinková nátierka... "Nátierka z tvarohu, masla, sardiniek a varených vajec. Konzistencia je jemná, vyšľahaná, s drobnými čiastočkami cibule, dobre rozotierateľná. Vôňa a chuť je jemná, vyrovnaná..." toľko citát z pôvodného receptu. Za mňa môžem potvrdiť, že je iná ako som doteraz robieval, ale výborná...
porcií
príprava
Postup
-
1
Vajce si uvaríme na tvrdo, sardinky použijeme aj s olejom.
-
2
Tvaroh vymiešame metličkovým mixérom spolu so sardinkami, olejom a maslom najemno, pridávame podľa potreby mlieko.
-
3
Do zmesi pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a postrúhané vajce. Všetko dobre premiešame a dáme stuhnúť do chladničky.
-
4
Podávame s pečivom alebo chlebom.
-
5
Tu je ukážka pôvodného receptu. Ten je rozpísaný na 10 kg nátierky. Ja som množstvá upravil na použitie 250 g tvarohu.
Vyskúšaj farbuska, určite Ti zachutí ak máš rada rybacie nátierky.
Dobrý nápad ako zúžitkovať zvyšný tvaroh, ja som bol veru spokojný.
Neviem či pôjde hrudkovitý tvaroh vyšľahať do hladka. Jedine že ho prepasíruješ. A o horčici a bylinkách nie je v pôvodnom recepte žiadna zmienka. Ale každý si samozrejme môže ochutiť podľa seba, no už to nebude podľa ČSN.. :-D
Buď pozdravený na ďaleký svetadiel pri ktorého brehoch sa po jeho objavení strieľalo z lodných diel ktoré boli odlievané na Slovensku... (citát otca vlasti zo jedného z mnohých zhromaždení v športovej hale na Pasienkoch...), Ferko ešte budú ďalšie retro recepty, kniha je veľká a hrubá.. :-)
To som si myslel aj ja, nevedel som si predstaviť miešať tvaroh so sardinkami. Ale predsa som to skúsil, lebo Kimlove recepty ma ešte nesklamali. Bol som veľmi milo prekvapený, nová, nepoznaná a vynikajúca chuť. Rozhodne som ju nerobil poslednýkrát. @kimlo , vďaka, teším sa na ďalšie RP.
ale reže
bielkovina..ktorá vhodne nadstaví hmotu
a chuť nepokazí
Tvaroh som mala hrudkovitý Bánovecký. Do pomazánky som pridala okrem mladej cibuľky aj s pokrájanou vňaťou aj pokrájanú malú červenú cibuľu. Treba ju nechať odležať, aby sa chute prepojili.
Tak som ju dnes robil 2x. Ráno skôr, že prekvapím rodinu. No prekvapil som sam seba. Prvý krát išiel som miešať tvaroh a sardinky a pravda maher dal som to do širokej misy. Zapol som metličky na mixéri a polku materialu som mal na kuchynskej linke a na sebe. Ako to bolo husté tak sa to rozprsklo. Tak som to spratal a išiel som robiť druhu dávku. Ešte že som mal v rezerve viac surovín. To som už dal do správnej nádoby, tak som dielo úspešne dokonal. No mal si pravdu je to fakt chutná nátierka. Dokonca aj deťom chutila. Vďaka za recept.
Parádne si ju spravil, teší má že chutilo aj deťom, lebo tieto nátierky sa podľa tejto normy robievali hlavne v škôlkach .
Neboj Peťo, určite budú aj ďalšie retro recepty...
Nielen v školách :-) , aj u nás mala nátierka podľa Teba úspech, Stará dobrá klasika, škoda, že dnes do všetkého chcú pridávať cudne koreniny a potom človek nerozozna, čo je. Skvelé, že sa podeliť o svoje skvosty, z retro knižnice.
No vidíš, a já ji tak papám dodnes, z misky a lyžičkou. A s nikým se nedělím!
Som rád že chutilo... veď keby to nechutilo mne samému tak to sem ani nedám :-)
Moja žena mala taký istý názor,keď som spomenul,že sardinky vymiešame s tvarohom.Keď pomazánku ochutnala,ihneď zmenila názor,a veľmi si ju pochvaľovala.Treba vyskúšať.Nám veľmi chutila.
Vyskúšala som tvoju nátierku a bola výborná aj s tvarohom. Ďakujem za recept.
Ďakujem za pochvalu, recept nie je môj, vymysleli ho soudruzi :-)
Super! Dávám do pomazánek ještě špetku cukru, pomazánka dostane plnější/kulatější chuť. Je to dobrá vychytávka, není se čeho bát. Jde doladit i trochu hořčice či pár kapkami citronu - podle momentální chuti.