Sardinková nátierka
Sardinková nátierka

Sardinková nátierka podľa ČSN fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 24. februára 2020
Sardinková nátierka podľa ČSN (fotorecept)
Foto: kimlo

Ostalo mi balenie jemného tvarohu, tak som ho chcel nejak využiť, opäť som nahliadol do knižky receptúr studených pokrmov... a hľa, sardinková nátierka... "Nátierka Zobraziť celý popisOstalo mi balenie jemného tvarohu, tak som ho chcel nejak využiť, opäť som nahliadol do knižky receptúr studených pokrmov... a hľa, sardinková nátierka... "Nátierka z tvarohu, masla, sardiniek a varených vajec. Konzistencia je jemná, vyšľahaná, s drobnými čiastočkami cibule, dobre rozotierateľná. Vôňa a chuť je jemná, vyrovnaná..." toľko citát z pôvodného receptu. Za mňa môžem potvrdiť, že je iná ako som doteraz robieval, ale výborná...

6
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

250 g
50 g
75 g (1 konzerva)
50 ml
30 g
3 g
1 ks (uvarené na tvrdo)




Postup

  1. 1

    Vajce si uvaríme na tvrdo, sardinky použijeme aj s olejom.

    Sardinková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tvaroh vymiešame metličkovým mixérom spolu so sardinkami, olejom a maslom najemno, pridávame podľa potreby mlieko.

    Sardinková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do zmesi pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a postrúhané vajce. Všetko dobre premiešame a dáme stuhnúť do chladničky.

    Sardinková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s pečivom alebo chlebom.

    Sardinková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je ukážka pôvodného receptu. Ten je rozpísaný na 10 kg nátierky. Ja som množstvá upravil na použitie 250 g tvarohu.

    Sardinková nátierka podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Aj ja robím inak, ale táto sa mi tiež pozdáva. Páči sa mi, že je v nej tvaroh na úkor masla. Iste ju rada vyskúšam. Vďaka za novú variáciu obľúbenej nátierky.
haji
Super pomazánka, sardinkovou miluju. Kdo má rád výraznou chuť, může dodat trochu sardelové pasty, rybí chuť bude pronikavější. No, já vím, jsem skřížená s Eskymákem...
kvakac
Ja sa na to, zase si ma dostal do kolien. Zrovna som rozmýšľal čo s tvarohom a dokonca mám aj sardinky. Už je na čakáčke. Vďaka za recept.
kimlo
@kvakac (24.2.2020 15:17)
Dobrý nápad ako zúžitkovať zvyšný tvaroh, ja som bol veru spokojný.
1x kvakac
siuuu
Óooo, to by si môj muž pochutil - rybičky a obzvlášť sardinky on rááááád ... keď bude poslúchať, tak mu niekedy túto dobrotu urobím ;-)
sracz
Srdečne buď pozdravený @Kimlo , priateľ z najuznávanejších. Okrem poďakovania za rcp, poďakovanie navyše, za navodenie nostalgických viac ako 50_ročných spomienok, na roky strávené v La Franconi a v objekte dnešného MO. Maj krásne dni, pevné zdravie a silné nervy!
kimlo
@bravcovinka (24.2.2020 21:55)
Neviem či pôjde hrudkovitý tvaroh vyšľahať do hladka. Jedine že ho prepasíruješ. A o horčici a bylinkách nie je v pôvodnom recepte žiadna zmienka. Ale každý si samozrejme môže ochutiť podľa seba, no už to nebude podľa ČSN.. :-D
kimlo
@sracz (25.2.2020 02:39)
Buď pozdravený na ďaleký svetadiel pri ktorého brehoch sa po jeho objavení strieľalo z lodných diel ktoré boli odlievané na Slovensku... (citát otca vlasti zo jedného z mnohých zhromaždení v športovej hale na Pasienkoch...), Ferko ešte budú ďalšie retro recepty, kniha je veľká a hrubá.. :-)
bembo
Zdravím Ťa Kimlo.Keďže mám veľmi rád rybacie nátierky,s tvarohom som ešte nerobil.Už je v KK,a v blízkej dobe ju urobím.
paradis1
@vantastic (25.2.2020 17:28)

To som si myslel aj ja, nevedel som si predstaviť miešať tvaroh so sardinkami. Ale predsa som to skúsil, lebo Kimlove recepty ma ešte nesklamali. Bol som veľmi milo prekvapený, nová, nepoznaná a vynikajúca chuť. Rozhodne som ju nerobil poslednýkrát. @kimlo , vďaka, teším sa na ďalšie RP.
marienka44
Už som ju urobila na zajtrajší pôstny deň s menšími vylepšeniami, a síce pridala som trochu červenej papriky mletej, mletú rascu, az 2 ks vajíčok (máme domáce od mládok, ktoré sú pochopiteľne menšie), trochu horčce. Miesto masla som dala ghee a mlieko je kvalitné z mliekomatu.
Tvaroh som mala hrudkovitý Bánovecký. Do pomazánky som pridala okrem mladej cibuľky aj s pokrájanou vňaťou aj pokrájanú malú červenú cibuľu. Treba ju nechať odležať, aby sa chute prepojili.
1x kimlo
kika1212
@marienka44 ale Ty si úplne zmenila ČSN. Vznikla iná nátierka. Pridaj svoj rcp... @kimlo super, teším sa kedy ochutnám. Určite kedykoľvek urobím, nie som pôstna. Boduješ:)
kvakac
@kimlo (24.2.2020 19:10)

Tak som ju dnes robil 2x. Ráno skôr, že prekvapím rodinu. No prekvapil som sam seba. Prvý krát išiel som miešať tvaroh a sardinky a pravda maher dal som to do širokej misy. Zapol som metličky na mixéri a polku materialu som mal na kuchynskej linke a na sebe. Ako to bolo husté tak sa to rozprsklo. Tak som to spratal a išiel som robiť druhu dávku. Ešte že som mal v rezerve viac surovín. To som už dal do správnej nádoby, tak som dielo úspešne dokonal. No mal si pravdu je to fakt chutná nátierka. Dokonca aj deťom chutila. Vďaka za recept.


drajan
Robievam, len tvaroh, cibuľka, sardinky... určite skúsim pomazánku vylepšiť aj maslom a vajíčkom, dík za inšpráciu.
1x kimlo
abdul
Som vedel, že retro bude od teba. Na tvaroh mám alegriu, takže maslo tam bude. Teším sa na ďalší obsah hrubej knihy.
1x kimlo
kimlo
@kvakac (26.2.2020 08:51)
Parádne si ju spravil, teší má že chutilo aj deťom, lebo tieto nátierky sa podľa tejto normy robievali hlavne v škôlkach .
kimlo
@abdul (27.2.2020 14:10)
Neboj Peťo, určite budú aj ďalšie retro recepty...
1x abdul
45678
@kimlo (27.2.2020 15:00)

Nielen v školách :-) , aj u nás mala nátierka podľa Teba úspech, Stará dobrá klasika, škoda, že dnes do všetkého chcú pridávať cudne koreniny a potom človek nerozozna, čo je. Skvelé, že sa podeliť o svoje skvosty, z retro knižnice.
1x kimlo
komar
Urobiť túto nátierku mi trvalo dlhšie nakoľko som si musel najprv vyrobiť tvaroh, ktorý tu na konci sveta nezoženiem ale stálo to zato. Hodnotím *****. Už som vyskúšal skoro všetky socialistické šaláty a nátierky a majú vždy obrovský úspech.
bembo
Dnes sme mali výborný fruštik,ešte ostalo aj pre našu nevestu.


2x haji a kimlo
zolik
Moja najoblubenejsia skolkarska natierka. Pamätam si ze inym detom velmi nechutila, Tak mi ju skolkarske kucharky davali do misky s lyzicou a k tomu krajec chleba ;–)
2x haji a kimlo
haji
@zolik (1.3.2020 19:58)
No vidíš, a já ji tak papám dodnes, z misky a lyžičkou. A s nikým se nedělím!
1x kimlo
kimlo
@bembo (1.3.2020 13:32)
Som rád že chutilo... veď keby to nechutilo mne samému tak to sem ani nedám :-)
1x bembo
bembo
@vantastic (25.2.2020 17:28)

Moja žena mala taký istý názor,keď som spomenul,že sardinky vymiešame s tvarohom.Keď pomazánku ochutnala,ihneď zmenila názor,a veľmi si ju pochvaľovala.Treba vyskúšať.Nám veľmi chutila.
1x kimlo
frezia68
@Kimlo : zas si pridal skvelú pochúťku,robievala som trochu odlišnú a bez tvarohu.Teraz bude podľa Teba :-).
1x kimlo
elenas
@kimlo ,
Vyskúšala som tvoju nátierku a bola výborná aj s tvarohom. Ďakujem za recept.
1x kimlo
kimlo
@elenas (5.5.2020 11:37)
Ďakujem za pochvalu, recept nie je môj, vymysleli ho soudruzi :-)
bugout
Nátierka je dobrá tiež som sa bál kombinácie tvaroh a ryba, ale vôbec to nie je problém. Určite nepodceniť pridanie mlieka (to platí pre každú nátierku, kde sa mlieko uvádza), nátierka je potom jemnejšia. Radšej však mám moju najmilšiu kombináciu údené športy a sardinky, trocha masla a cibuľa. Skrátka výrazne rybacia. Ale určite je toto príjemná zmena.


2x haji a kimlo
haji
@bugout (5.1.2022 09:55)
Super! Dávám do pomazánek ještě špetku cukru, pomazánka dostane plnější/kulatější chuť. Je to dobrá vychytávka, není se čeho bát. Jde doladit i trochu hořčice či pár kapkami citronu - podle momentální chuti.
bugout
Musíme ešte doplniť, že po odstátí (zhruba 11 hodín) je náťierka ďaleko lepšia. Pri šalátoch to považujem za samozrejmosť. Pri nátierke sa mi stalo prvýkrát, že po odstátí je o poznanie lepšia. A dal som viac sardiniek konzerva bola 125g a váha ryby mala byť podľa info na konzerve 90g to som zabudol napísať v prvom komentári.
2x haji a kimlo
neya
Deti žobronili rybaciu nátierku a nemala som sardinky, tak som dala tuniaka...olízali sa až za ušami 😁
1x kimlo