Recepty, kde je ocot
	
       
 
	          
	            Chorvátsky zemiakový šalát
	          
  Zemiaky uvaríme v šupke, 
necháme ich vychladnúť, 
potom ich ošúpeme a nakrájame
na malé kocky
        
      
    
	
       
 
	          
	            Pašticada s haluškami
	          
  Suroviny na špikovanie nakrájame
na rezance a rovnomerne
napicháme do mäsa. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Šošovicový prívarok
	          
  Šošovicu preberieme,  dáme
do misky a necháme namočenú
asi 2 hodiny.  Potom
ju dáme do hrnca aj
s vodou,... 
        
      
    
	
	
       
 
	          
	            Kurča na paprike po slovensky
	          
  Kurča umyjeme studenou
vodou,  utrieme a rozštvrtíme. 
Na panvici opražíme
dozlatista najemno pokrájanú
cibuľu so slaninou.  Pridáme
ocot a... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Grilovaná panenka s chrenovou omáčkou wasabi
	          
  Bravčovú panenku očistíme,  opláchneme,  osušíme,  osolíme a okoreníme.  Opečieme na troške oleja zo... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Pôvabnica fialová ako červená kapusta
	          
  Pripravené huby nakrájame natenko,  cibuľu na kocky a podusíme na masti. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Falošná hubová sviečková
	          
  Na masle upražíme nadrobno nakrájanú cibuľu,  pridáme nakrájané huby,  posolíme a restujeme,  kým pustia... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Sviečková na smotane
	          
  Pripravil Jakub Reimitz,  šéfkuchár reštaurácií
Galloperclub,  Malecón,  Tapas Bar a hotela
Albrecht v Bratislave (recept pre... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Šalát z peniazovky
	          
  Peniazovky očistíme,  opláchneme a nakrájame na plátky.  Vo vývare z bujónu ich povaríme 5 minút.... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Vajíčkový šalát s hubami
	          
  Vajcia a nakladané huby nahrubo posekáme,  šunkovú salámu,  varený zeler a hlávkový šalát nakrájame na... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Orientálny šalát s hlivami
	          
  Hlivy povaríme v slanej vode a zalejeme nálevom z povarenej zmesi kečupu,  oleja,  octu, ... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Miešaný šalát s miešanými hubami
	          
  Kombináciu húb pokrájame a na horúcom oleji opražíme,  osolíme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Hubová polievka s domácou klobásou
	          
  Huby namočíme a po zmäknutí ich varíme vo väčšom hrnci spolu s koreninami a cesnakom.  
        
      
    
	
       
 
	          
	            Hubová kyslá polievka
	          
  Do stredne veľkého hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť.  Keď je maslo roztopené pridáme pokrájané... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Lososové rizoto
	          
  Ryžu uvaríme v slanej vode.  Poriadne umytý a kefkou vydrhnutý citrón nakrájame na plátky,  ktoré... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Tuniakový šalát
	          
  Šalát a papriku umyjeme a pokrájame na kúsky.  Z oleja,  octu a pomarančovej šťavy si... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Polievka z kapra
	          
  Očisteného,  vypitvaného a umytého kapra pokrájame na menšie kúsky,  osolíme a necháme stáť.  Z... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Maďarský zemiakový šalát
	          
  Zemiaky uvaríme a nakrájame
na plátky.  Slaninu
nakrájame na menšie kocky
a spolu s nadrobno pokrájanou
cibuľou urestujeme
doružova. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Maďarská sviečková na smotane
	          
  Koreňovú zeleninu nakrájame na drobno.  Spolu so všetkými koreninami,  soľou,  octom a vodou ju... 
        
      
    
	
	
       
 
	          
	            Makarónový šalát
	          
  Makaróny uvaríme v slanej
vode.  Z oleja,  kečupu
a worcesterskej omáčky
uvaríme nálev,  ktorý
necháme vychladnúť
a polejeme ním... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Miešaný listový šalát s jablkami a grilovaným kurčaťom
	          
  Kuracie rezne narežeme
na tenké rezance,  osolíme, 
okoreníme a prudko
opečieme na grilovacej
panvici jemne potretej
olejom. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Makrely s chrenovou omáčkou
	          
  Makrely,  ktoré sme vykostili, 
prekrojili na polovice,  posolili, 
potreli olejom,  upečieme
na rošte. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Bravčová krkovička v pikantnej marináde so salsou a cibuľkou
	          
  Z bravčovej krkovičky
narežeme 4 rezne.  Olej
zmiešame s paprikou, 
cesnakom,  čili a grilovacím
korením.  Do tejto
marinády... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Kyslá hubová polievka
	          
  V hlbokej panvici opražíme
plátky oravskej
slaniny.  Vyberieme
a odložíme ich
bokom. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Uzbecký šašlík
	          
  Mäso umyjeme a nakrájame na kocky.  Položíme ho do misy,  osolíme,  poprášime sladkou aj... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Marinované jahody s octom balzamiko
	          
  Jahody umyjeme, 
prekrojíme na polovicu, 
ocukríme,  prelejeme
balzamikom a necháme
2 hodiny odstáť. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Teplý šalát so zeleninou a hríbmi
	          
  Na panvici zohrejeme
olej.  Orestujeme cuketu
s baklažánom a nakoniec
šampiňóny s kukuričnými
klasmi,  trochu podusíme. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Ukrajinský boršč
	          
  Mäso uvaríme v osolenej vode spolu s očistenou a nakrájanou koreňovou zeleninou.  Mäkké mäso a zeleninu... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Pstruh na masle
	          
  Pstruhy vložíme do osolenej
vody s nakrájanou zeleninou, 
octom a korením. 
Varíme na miernom ohni
8 minút. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Tekvicová polievka 
	          
  Tekvicu ošúpeme a postrúhame na tenkom strúhadle.  Posolíme a necháme chvíľu stáť.  
        
      
    
	
	
       
 
	          
	            Dusené uhorky
	          
  Uhorky očistíme,  pozdĺžne
rozkrojíme,  odstránime
jadierka a nakrájame na
8 cm dlhé kúsky. 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Šalát rukola s parmskou tyčinkou
	          
  Rukolu umyjeme a zľahka
osušíme,  aby sme nezničili
lístky.  Ak sú dlhšie stonky
viac ako 2 cm, ... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Kuracie prsia s fazuľkami
	          
  Rúru predhrejeme na 180°C.  Mäso osolíme a okoreníme
a v panvici ho na
2 PL oleja zo všetkých... 
        
      
      

Chorvátsky zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky

Pašticada s haluškami
Suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa.

Šošovicový prívarok
Šošovicu preberieme, dáme do misky a necháme namočenú asi 2 hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou,...

Kurča na paprike po slovensky
Kurča umyjeme studenou vodou, utrieme a rozštvrtíme. Na panvici opražíme dozlatista najemno pokrájanú cibuľu so slaninou. Pridáme ocot a...

Grilovaná panenka s chrenovou omáčkou wasabi
Bravčovú panenku očistíme, opláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme. Opečieme na troške oleja zo...

Pôvabnica fialová ako červená kapusta
Pripravené huby nakrájame natenko, cibuľu na kocky a podusíme na masti.

Falošná hubová sviečková
Na masle upražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané huby, posolíme a restujeme, kým pustia...

Sviečková na smotane
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre...

Šalát z peniazovky
Peniazovky očistíme, opláchneme a nakrájame na plátky. Vo vývare z bujónu ich povaríme 5 minút....

Vajíčkový šalát s hubami
Vajcia a nakladané huby nahrubo posekáme, šunkovú salámu, varený zeler a hlávkový šalát nakrájame na...

Orientálny šalát s hlivami
Hlivy povaríme v slanej vode a zalejeme nálevom z povarenej zmesi kečupu, oleja, octu, ...

Miešaný šalát s miešanými hubami
Kombináciu húb pokrájame a na horúcom oleji opražíme, osolíme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri...

Hubová polievka s domácou klobásou
Huby namočíme a po zmäknutí ich varíme vo väčšom hrnci spolu s koreninami a cesnakom.

Hubová kyslá polievka
Do stredne veľkého hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť. Keď je maslo roztopené pridáme pokrájané...

Lososové rizoto
Ryžu uvaríme v slanej vode. Poriadne umytý a kefkou vydrhnutý citrón nakrájame na plátky, ktoré...

Tuniakový šalát
Šalát a papriku umyjeme a pokrájame na kúsky. Z oleja, octu a pomarančovej šťavy si...

Polievka z kapra
Očisteného, vypitvaného a umytého kapra pokrájame na menšie kúsky, osolíme a necháme stáť. Z...

Maďarský zemiakový šalát
Zemiaky uvaríme a nakrájame na plátky. Slaninu nakrájame na menšie kocky a spolu s nadrobno pokrájanou cibuľou urestujeme doružova.

Maďarská sviečková na smotane
Koreňovú zeleninu nakrájame na drobno. Spolu so všetkými koreninami, soľou, octom a vodou ju...

Makarónový šalát
Makaróny uvaríme v slanej vode. Z oleja, kečupu a worcesterskej omáčky uvaríme nálev, ktorý necháme vychladnúť a polejeme ním...

Miešaný listový šalát s jablkami a grilovaným kurčaťom
Kuracie rezne narežeme na tenké rezance, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na grilovacej panvici jemne potretej olejom.

Makrely s chrenovou omáčkou
Makrely, ktoré sme vykostili, prekrojili na polovice, posolili, potreli olejom, upečieme na rošte.

Bravčová krkovička v pikantnej marináde so salsou a cibuľkou
Z bravčovej krkovičky narežeme 4 rezne. Olej zmiešame s paprikou, cesnakom, čili a grilovacím korením. Do tejto marinády...

Kyslá hubová polievka
V hlbokej panvici opražíme plátky oravskej slaniny. Vyberieme a odložíme ich bokom.

Uzbecký šašlík
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Položíme ho do misy, osolíme, poprášime sladkou aj...

Marinované jahody s octom balzamiko
Jahody umyjeme, prekrojíme na polovicu, ocukríme, prelejeme balzamikom a necháme 2 hodiny odstáť.

Teplý šalát so zeleninou a hríbmi
Na panvici zohrejeme olej. Orestujeme cuketu s baklažánom a nakoniec šampiňóny s kukuričnými klasmi, trochu podusíme.

Ukrajinský boršč
Mäso uvaríme v osolenej vode spolu s očistenou a nakrájanou koreňovou zeleninou. Mäkké mäso a zeleninu...

Pstruh na masle
Pstruhy vložíme do osolenej vody s nakrájanou zeleninou, octom a korením. Varíme na miernom ohni 8 minút.

Tekvicová polievka
Tekvicu ošúpeme a postrúhame na tenkom strúhadle. Posolíme a necháme chvíľu stáť.

Dusené uhorky
Uhorky očistíme, pozdĺžne rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na 8 cm dlhé kúsky.

Šalát rukola s parmskou tyčinkou
Rukolu umyjeme a zľahka osušíme, aby sme nezničili lístky. Ak sú dlhšie stonky viac ako 2 cm, ...

Kuracie prsia s fazuľkami
Rúru predhrejeme na 180°C. Mäso osolíme a okoreníme a v panvici ho na 2 PL oleja zo všetkých...
 Suroviny
Suroviny Mäso
Mäso Zelenina+ strukoviny
Zelenina+ strukoviny Ovocie
Ovocie Mliečne +syry
Mliečne +syry Cestoviny +prílohy
Cestoviny +prílohy Ryby
Ryby Huby
Huby Orechy+ semienka
Orechy+ semienka Bylinky+ koreniny
Bylinky+ koreniny Sladkosti+ pochutiny
Sladkosti+ pochutiny Tekutiny
Tekutiny Oleje
Oleje