Šošovicový prívarok

redakcia - fotkaredakcia, 22. augusta 2009

Suroviny

200-250 g
2 ks
2 ks
2-3 PL
2-3 PL
300 ml
100-200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Šošovicu preberieme, dáme do misky a necháme namočenú asi 2 hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou, v ktorej bola namočená, pridáme bobkový list (nesolíme, abysa rýchlejšie uvarila), prikryjeme a varíme na miernom ohni domäkka, asi 15–20 minút.

  2. 2

    Očistíme zemiaky, pokrájame ich na malé kocky a uvaríme v osolenej vode.

  3. 3

    Z oleja a múky spravíme zápražku, odstavíme, môžeme do nej pridať mlieko alebo smotanu a poriadne premiešame, aby sa nevytvorili hrudky.

  4. 4

    Potom ju pridáme k šošovici, rozmiešame, osolíme a varíme 5–10 minút. Potom pridáme uvarené zemiaky a ak treba, ešte dolejeme mliekom a okyslíme octom.

  5. 5

    Šošovicový prívarok podávame s údeným vareným mäsom, párkom alebo volským okom a chlebom.

Diskusia k receptu

Vymazať
petosmeto
Dakujem za recept.
Ale ten piaty bod je cesta do nemocnice. :-)
Ja si k tomu dam len zeleninku, popripade bielu ryzu.
A kvoli bielkovinovej kompletnosti je dobre pridat celozrnnu obilovinu.
Ak sa jej ale prida vela, uz to nieje delena strava, tak preto je najlepsie pridat klicene obiloviny v pomere 1:4 k sosovici.

Este k namacaniu, 2 hodiny su malo.
Ma sa namacat 7 hodin v teplej vode a idealne je aj pridat trochu vinneho octu a citronovej stavy, enzym fytaza tak potom lepsie pracuje. Pri 60 stupnoch, kyslom pH 5.5 pracuje tak dobre, ze odbura rovnake mnozstvo fytickej kyseliny za 3 hodiny, ako pri 18 hodinovom namacani v studenej vode.
Strukovina sa tak stava konecne stravitelnou, plna prospesnych mineralov. Sosovica je asi najlepsie stravitelna strukovina.

Pre viac info, co hrozi pri nespravnom namacani a nedostatocnom odburani anti-nutrientov:
 paleoparents.com/featured/how-do-grains-legumes-and-dair...

 paleoparents.com/featured/how-do-grains-legumes-and-dair...

 www.healingnaturallybybee.com/articles/foods18.php...
Vymazať
petosmeto
Aha, a tu vodu, v ktorej je namocena strukovina, rozhodne vyliat, preplachnut to a na varenie pouzit novu. Vyplavuju sa do nej totiz inhibitory enzymov, ktore potom narusuju travenie a zatazuju pankreas. Preto sa namacalo, aby sa odstranili a jedlo bolo lahsie stravitelne, cize tu vodu treba vyliat.
Vymazať
fitzuzka
To mäso si aj ja už odpúštam lepšie mi potom trávi , väčšinou sa dáva údené alebo klbáska ...ja ked mäso tak kuracie ..

to o tej vode som nevedela , ja že sa dáva šošovica aby zmäkla
inak čo som sa dočítala na internete je to nedocená potravina
pomáha schudnút alebo naopak nabrať svaly a obsahuje kopu energie a vitamínov
 zabavicka.sk/brucho/sosovica-energia-pre-zdrave-chud...


a sem tam ujde prdík :)
1x dm