Zemiakové tašky s kačacou plnkou
šéfkuchár hotela Devín**** v Bratislave, 19. septembra 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks (asi 2,6 kg) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
200 g |
|
200 g |
|
20 g |
|
500 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
300 ml |
|
30 g |
|
100 g |
|
|
|
Zemiakové tašky: | |
500 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
|
|
Posyp zo strúhanky a z vlašských orechov: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macerované slivky: | |
|
|
100 g |
|
50 ml |
|
Postup
-
1
Posyp zo strúhanky a z vlašských orechov: Strúhanku spolu s posekanými vlašskými orechmi opečieme nasucho v hlbšej panvici do zlatohneda, pridáme roztopené maslo a ešte chvíľu pražíme, osolíme, okoreníme, pridáme posekanú pažítku, odstavíme a preložíme do druhej misky. Macerované slivky: Čerstvé slivky pokrájame na štvrtiny a opláchneme, v menšom kastróliku zahrejeme asi 100 g medu, do ktorého pridáme 50 ml slivovice a prevaríme. Do emulzie vložíme pripravené očistené slivky a na miernom ohni macerujeme asi 5 minút.
- 2
Očistenú a umytú kačicu deň vopred nasolíme, okoreníme a potrieme drvenou rascou, prikryjeme v pekáči potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky. Pripravenú kačicu pred pečením prelejeme mliekom, pridáme na štvrtiny nakrájanú cibuľu a umyté rozštvrtené jablká zbavené jadrovníkov. Môžeme pridať pár stoniek čerstvého tymianu. Kačku dáme piecť na 160 °C asi na 2 hodiny, počas pečenia ju podlievame masťou. Po upečení kačicu necháme vychladnúť, mäso oberieme a pokrájame na malé kúsky. Zemiakové tašky: Do osolenej vody dáme variť dobre umyté zemiaky v šupke, necháme ich trocha vychladnúť, ošúpeme a dáme vychladiť, potom ich najemno pomelieme a dáme na pomúčenú dosku, do stredu pridáme 1 vajíčko, soľ, detskú krupicu a rukami spracujeme zemiakové cesto, ktoré sa bude dať rozvaľkať na hrúbku asi 1 – 1,5 mm a z ktorého vykrajujeme kolieska s priemerom asi 10 cm. Tie naplníme pripravenou plnkou z kačacieho mäsa, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme na polovičku, okraje pritlačíme vidličkou a varíme v osolenej vode na miernom ohni asi 8 – 10 minút, kým nevyplávajú na povrch, povyberáme ich do misky a potrieme maslom alebo kačacou masťou.
- 3
Medzitým pripravíme kapustu – v kastróle zahrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a pražíme dozlatista, pridáme med, najemno nakrájanú červenú kapustu, soľ, koreniny a znova pražíme 10 – 15 minút, podlejeme červeným vínom, prikryjeme a necháme dusiť do polomäkka, potom pridáme olúpané a nakrájané jablká a sušené slivky, podlejeme a opäť dusíme na miernom ohni. Keď je kapusta hotová, pridáme ocot a necháme ešte vydusiť šťavu a pridáme trocha výpeku z kačky, osolíme a osladíme. Na stred taniera dáme kopček červenej kapusty, na ktorý položíme tašky, posypeme opraženou strúhankou s vlašskými orechmi a prelejeme macerovanými slivkami.
Tiež zemiakové pirohy:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Co myslis, ze sme na hanbu s tradicnou gastronomiou?? Ty sa za nasu kuchynu hanbis? A ktora je podla teba bez hanby?