Foto: olinecka
Pirohy sú obľubené slovenské jedlo a my doma ich máme veľmi radi.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme ,popučíme dáme na pomúčenú pracovnú dosku vychladnúť.Posolime trocha soľou pridáme 1-2vajíčka a múku podľa potreby .Urobíme cesto ,ktoré rozvaľkame na 3mm, vykrojíme pohárom kolieska.
-
2
Urobíme plnku na masle udusíme cibuľu do sklovita pridáme nasekané nadrobno šampioňony ,soľ,rascu korenie podusime 8-10 minút potom primiešame vajíčka.Urobíme praženicu,ktorú dáme vychladnúť.Plnku dáme na stred pripravených piroh a pirohy pouzatvarame v strojčeku na pirohy.
-
3
Do vody dáme pridáme soľ,olej 1-2PL a necháme zovrieť.Postupne do vriacej vody dáme pirohy a necháme povariť .Keď vyplávaju na vrch scedime a trocha oplachneme vlažnou tečúcou vodou,necháme odkvapkať.Trocha osolíme,maslo rozpustíme a polejeme hotové pirohy.Dáme na tanier do stredu kyslú smotanu , posypeme nastruhanym syrom ,petržlenovou vňatou.Dobrú chuť!!!
aj tieto tvoje mi evokuju krasne spomienky :-)
krásny deň!!!!