Vyprážané zemiakové pirohy plnené syrom s guacamole
František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula a Kristián Kandráč, 5. októbra 2021
Foto: Šuhajíci pri panvici
porcie
príprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
200 ml vlažná |
|
štipka |
|
štipka |
|
Plnka: | |
150 g |
|
150 g |
|
50 g |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Guacamole: | |
1 ks zrelé |
|
1 ks malá |
|
1 strúčik |
|
1 ks |
|
hrsť |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladiť. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. Do misky dáme múku, nastrúhané zemiaky, vlažnú vodu, vajce, mletý muškátový oriešok a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.
- 2
Medzitým, čo cesto oddychuje, pripravíme plnku. Syry nastrúhame do misy a pridáme nasekané jalapeno papričky. Rukou plnku trošku postláčame, aby sa všetko spojilo.
- 3
Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Z rozvaľkaného cesta povykrajujeme kolieska pomocou vykrajovátka alebo pohára. Zvyšky cesta odložíme, nakoniec ich spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme. Z plnky urobíme guľky a na každé koliesko dáme jednu. Naplnené kolieska preložíme a uzavrieme formičkou na pirohy alebo spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy vychladíme alebo dáme jemne zmraziť.
- 4
Pirohy pred podávaníme opatrne nahádžeme do rozpáleného oleja a vyprážame dozlatista. Podávame spolu s guacamole.
- 5
Guacamole: Cibuľu nasekáme najemno a pridáme pretlačený cesnak a popučené avokádo. Z paradajok vyrežeme stredy s jadierkami a dužinu nakrájame na kocky. Zmiešame všetko spolu, pridáme nasekanú koriandrovú vňať a olivový olej. Dochutíme soľou, korením a čili podľa chuti.
Tiež zemiakové pirohy:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu