Zemiakové pirohy
Zemiakové pirohy

Vyprážané zemiakové pirohy plnené syrom s guacamole

Šuhajíci pri panvici
František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula a Kristián Kandráč, 5. októbra 2021
Vyprážané zemiakové pirohy plnené syrom s guacamole
Foto: Šuhajíci pri panvici
4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
1 ks
200 ml vlažná
štipka
štipka
Plnka:
150 g
150 g
50 g
Na vyprážanie:
Guacamole:
1 ks zrelé
1 ks malá
1 strúčik
1 ks
hrsť
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladiť. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. Do misky dáme múku, nastrúhané zemiaky, vlažnú vodu, vajce, mletý muškátový oriešok a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.

  2. 2

    Medzitým, čo cesto oddychuje, pripravíme plnku. Syry nastrúhame do misy a pridáme nasekané jalapeno papričky. Rukou plnku trošku postláčame, aby sa všetko spojilo.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Z rozvaľkaného cesta povykrajujeme kolieska pomocou vykrajovátka alebo pohára. Zvyšky cesta odložíme, nakoniec ich spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme. Z plnky urobíme guľky a na každé koliesko dáme jednu. Naplnené kolieska preložíme a uzavrieme formičkou na pirohy alebo spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy vychladíme alebo dáme jemne zmraziť.

  4. 4

    Pirohy pred podávaníme opatrne nahádžeme do rozpáleného oleja a vyprážame dozlatista. Podávame spolu s guacamole.

  5. 5

    Guacamole: Cibuľu nasekáme najemno a pridáme pretlačený cesnak a popučené avokádo. Z paradajok vyrežeme stredy s jadierkami a dužinu nakrájame na kocky. Zmiešame všetko spolu, pridáme nasekanú koriandrovú vňať a olivový olej. Dochutíme soľou, korením a čili podľa chuti.

Diskusia k receptu