Zemiakové pirohy
Zemiakové tašky s kačacou plnkou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
50 minút príprava |
240 minút tepelná úprava |
Postup- Posyp zo strúhanky a z vlašských orechov: Strúhanku
spolu s posekanými vlašskými orechmi opečieme nasucho
v hlbšej panvici do zlatohneda, pridáme roztopené
maslo a ešte chvíľu pražíme, osolíme, okoreníme, pridáme
posekanú pažítku, odstavíme a preložíme do druhej
misky. Macerované slivky: Čerstvé slivky pokrájame
na štvrtiny a opláchneme, v menšom kastróliku zahrejeme
asi 100 g medu, do ktorého pridáme 50 ml slivovice
a prevaríme. Do emulzie vložíme pripravené očistené
slivky a na miernom ohni macerujeme asi 5 minút.
- Očistenú a umytú kačicu deň vopred nasolíme, okoreníme
a potrieme drvenou rascou, prikryjeme v pekáči
potravinárskou fóliou a odložíme do
chladničky. Pripravenú kačicu pred pečením
prelejeme mliekom, pridáme na štvrtiny
nakrájanú cibuľu a umyté rozštvrtené
jablká zbavené jadrovníkov. Môžeme pridať
pár stoniek čerstvého tymianu. Kačku dáme piecť
na 160 °C asi na 2 hodiny, počas pečenia ju podlievame
masťou. Po upečení kačicu necháme vychladnúť, mäso
oberieme a pokrájame na malé kúsky. Zemiakové tašky: Do osolenej vody
dáme variť dobre umyté zemiaky v šupke, necháme
ich trocha vychladnúť, ošúpeme a dáme vychladiť,
potom ich najemno pomelieme a dáme na pomúčenú
dosku, do stredu pridáme 1 vajíčko, soľ, detskú krupicu
a rukami spracujeme zemiakové cesto, ktoré sa bude
dať rozvaľkať na hrúbku asi 1 – 1,5 mm a z ktorého vykrajujeme
kolieska s priemerom asi 10 cm. Tie naplníme
pripravenou plnkou z kačacieho mäsa, okraje potrieme
rozšľahaným vajíčkom a preložíme na polovičku, okraje
pritlačíme vidličkou a varíme v osolenej vode na miernom
ohni asi 8 – 10 minút, kým nevyplávajú na povrch,
povyberáme ich do misky a potrieme maslom alebo
kačacou masťou.
- Medzitým pripravíme kapustu – v kastróle zahrejeme
olej, pridáme nakrájanú cibuľu a pražíme dozlatista, pridáme
med, najemno nakrájanú červenú kapustu, soľ,
koreniny a znova pražíme 10 – 15 minút, podlejeme červeným
vínom, prikryjeme a necháme dusiť do polomäkka,
potom pridáme olúpané a nakrájané jablká
a sušené slivky, podlejeme a opäť dusíme na miernom
ohni. Keď je kapusta hotová, pridáme ocot a necháme
ešte vydusiť šťavu a pridáme trocha výpeku z kačky,
osolíme a osladíme. Na stred taniera dáme kopček červenej
kapusty, na ktorý položíme tašky, posypeme
opraženou strúhankou s vlašskými orechmi a prelejeme
macerovanými slivkami.
|