Hovädzí steak
Hovädzí steak

Surf and turf s grilovanou zeleninou a pyré zo sladkých zemiakov

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 12. septembra 2021
Surf and turf s grilovanou zeleninou a pyré zo sladkých zemiakov
Foto: Pravda - Robert Hüttner
3
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

600 g
300 g
50 ml
150 g
150 g
100 g
300 g (sladké zemiaky)
300 g obyčajné
125 g
100 ml (33 %)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Naporciované steaky pred prípravou vyberieme z chladničky, aby mäso malo izbovú teplotu. Steaky prudko z oboch strán opečieme na panvici s olejom. Osolíme, okoreníme a vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov. Čas pečenia od 5 do 15 minút sa líši podľa toho, ako chceme steaky prepečené.

  2. 2

    Krevety očistíme a osušíme. Orestujeme na olivovom oleji do ružovkasta, osolíme, okoreníme a zastrekneme citrónovou šťavou.

  3. 3

    Sladké a obyčajné zemiaky dáme spolu variť do osolenej vody. Uvaríme domäkka, scedíme a popučíme. Pridáme maslo a smotanu a vyšľaháme dohladka. Pyré prepasírujeme a dochutíme soľou.

  4. 4

    Zeleninu nakrájame na rovnomerné kúsky. Mrkva potrebuje dlhšiu prípravu, tak ju predvaríme a potom grilujeme. Postupne pridávame cuketu a cibuľu. Všetko spolu premiešame a dochutíme bylinkami, soľou a korením. Servírujeme všetko spolu aj s omáčkou demi glace.

  5. 5

    TIP na expresne pripravenú omáčku demi glace: Panvicu, na ktorej sme opekali steaky, neumývame, výpek poslúži ako základ omáčky. Výpek podlejeme vývarom a zredukujeme varom na polovicu. Nakoniec zahustíme studeným maslom.

Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Plody mora, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Oprážané, Pečené, Varené

Diskusia k receptu