Šťavnatý steak z hovädzej roštenky fotorecept
mesačník Varecha, 5. marca 2023
Foto: Kulinární studio MAFRA
Perfektne pripravený a presne podľa vášho želania prepečený steak z hovädzej roštenky je umenie, ktoré spolu s nami zvládnete.
porcie
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Výber mäsa je veľmi dôležitý. V mäsiarstve môžeme kúpiť mäso označené ako kus z mladého býka, ktoré by malo byť po upečení mäkké. Na steak môžeme použiť nízku aj vysokú roštenku či rib–eye steak, čo je časť roštenky pekne prerastenej tukom.
- 2
Mäso hodinu pred prípravou vyberieme z chladničky a očistíme. Tuk na povrchu neorezávame. Veľký nôž na krájanie mäsa poriadne naostríme. Celý kus mäsa krájame cez vlákna na plátky hrubé asi 1,5 cm.
- 3
Mäso jemne naklepeme a zľahka ho potrieme kvalitným olejom. Plátky mäsa osolíme z oboch strán, posypeme korením štyroch farieb, ktoré sme čerstvo rozdrvili v mažiari, a nasekanými lístkami byliniek. Necháme 5 minút odležať.
- 4
Panvicu s hrubým dnom polejeme zvyšným olejom a rozpálime ju. Vložíme do nej plátky odležaného mäsa a sprudka opekáme asi 2 minúty. Po tom ich obrátime a opäť 2–3 minúty opekáme. Panvicu s mäsom zložíme z ohňa, prikryjeme alobalom a mäso necháme v teplej panvici odpočívať asi 5 minút. Ak chceme, aby bol steak úplne prepečený, vložíme panvicu s mäsom do rúry vyhriatej na 160 °C a necháme ho dopiecť asi 5 minút. Či je mäso prepečené, spoznáme, keď stred stlačíme palcom – musí byť pevný.
- 5
Steak servírujeme na nahriatom tanieri s ľubovoľnou prílohou.
Tiež hovädzí steak:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu