Hovädzí steak
Hovädzí steak

Šťavnatý steak z hovädzej roštenky fotorecept

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 5. marca 2023
Šťavnatý steak z hovädzej roštenky (fotorecept)
Foto: Kulinární studio MAFRA

Perfektne pripravený a presne podľa vášho želania prepečený steak z hovädzej roštenky je umenie, ktoré spolu s nami zvládnete.

4
porcie
15 minút
príprava
6 minút
na 160 °C

Suroviny

800 g (alebo ribeye steak či flank steak)
2 ČL
2 ČL
1/2 ČL čerstvý
1/2 ČL čerstvý
1 PL




Postup

  1. 1

    Výber mäsa je veľmi dôležitý. V mäsiarstve môžeme kúpiť mäso označené ako kus z mladého býka, ktoré by malo byť po upečení mäkké. Na steak môžeme použiť nízku aj vysokú roštenku či rib–eye steak, čo je časť roštenky pekne prerastenej tukom.

  2. 2

    Mäso hodinu pred prípravou vyberieme z chladničky a očistíme. Tuk na povrchu neorezávame. Veľký nôž na krájanie mäsa poriadne naostríme. Celý kus mäsa krájame cez vlákna na plátky hrubé asi 1,5 cm.

    Šťavnatý steak z hovädzej roštenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso jemne naklepeme a zľahka ho potrieme kvalitným olejom. Plátky mäsa osolíme z oboch strán, posy­peme korením štyroch farieb, ktoré sme čerstvo rozdrvili v mažiari, a na­sekanými lístkami byliniek. Necháme 5 minút odležať.

    Šťavnatý steak z hovädzej roštenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Panvicu s hrubým dnom polejeme zvyšným olejom a rozpálime ju. Vložíme do nej plátky odležaného mäsa a sprudka opekáme asi 2 minúty. Po­ tom ich obrátime a opäť 2–3 minúty opekáme. Panvicu s mäsom zložíme z ohňa, prikryjeme alobalom a mäso necháme v teplej panvici odpočívať asi 5 minút. Ak chceme, aby bol steak úplne prepečený, vložíme panvicu s mäsom do rúry vyhriatej na 160 °C a necháme ho dopiecť asi 5 minút. Či je mäso prepečené, spoznáme, keď stred stlačíme palcom – musí byť pevný.

    Šťavnatý steak z hovädzej roštenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Steak servírujeme na nahriatom tanieri s ľubovoľnou prílohou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia