Cviklový koláč

Slaný koláč s pečenou červenou repou

Autor receptu: redakcia

Ak chcete, aby bol koláč pestrofarebný, namiešajte doň rôznofarebné repy.* Cesto sme zamiesili s klasickou hladkou pšeničnou múkou, vyskúšajte však aj špaldovú či celozrnnú. Tie sa k zemitej chuti červenej repy veľmi hodia.

4
porcie
25 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto zmiešame múku so štipkou soli. Studené maslo nakrájame na kocky, pridáme ich k múke a rýchlo spracujeme na mrveničku. Potom postupne prilievame 50 ml studenej vody a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré hneď rozvaľkáme do tvaru väčšej elipsy. Preložíme ho na papier na pečenie a necháme v chlade asi 30 minút odpočívať.
  2. Na plnku ošúpeme červenú repu, cibuľu a cesnak. Repu nakrájame na plátky, cesnak rozdrvíme plochou stranou noža a nasekáme nadrobno. Tymian umyjeme a lístky natrháme. Všetko premiešame s olejom, štipkou soli a mletého čierneho korenia. Zmes rozložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.
  3. Na čistý plech položíme papier na pečenie s rozvaľkaným cestom. Na cesto naukladáme vedľa seba plátky sušenej šunky tak, aby zostali voľné okraje cesta, ktoré budeme preklápať cez plnku. Na šunku rozdrobíme časť fety a rozložíme upečenú červenú repu s cibuľou a cesnakom. Povrch posypeme zvyšnou rozdrobenou fetou. Posypeme stonkami tymianu a lístkami šalvie. Okraje cesta preložíme cez plnku a potrieme rozšľahaným vajcom.
  4. Slaný koláč vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 25 minút. Po upečení necháme koláč krátko vychladnúť, potom ho nakrájame a podávame.