Cestoviny s brokolicovým pestom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 14:30
Cestoviny s brokolicovým pestom
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

250 g
40 g
200 g
1 strúčik
1/2 ks
20 ml
50 g strúhaný (alebo pecorino)
2 PL
 hrsť



Postup

  1. 1

    Do veľkého hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody a privedieme ju do varu. Osolíme ju.

  2. 2

    Medzitým na panvici nasucho opražíme mandle a necháme ich vychladnúť. Asi štvrtinu (10 g) nasekáme nahrubo a odložíme bokom na ozdobenie. Zvyšné opražené mandle vložíme do mixéra alebo kuchynského robota s nožmi.

  3. 3

    Brokolicu očistíme a rozdelíme na malé ružičky. Strúčik cesnaku ošúpeme. Z polovice citróna nastrúhame kôru a potom vytlačíme šťavu. K mandliam v mixéri pridáme brokolicové ružičky, cesnak, citrónovú kôru a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Prilejeme olivový olej a prisypeme strúhaný parmezán. Krátko mixujeme, kým nevznikne hrubšie pesto.

  4. 4

    Do vriacej osolenej vody vložíme cestoviny a uvaríme ich. Hotové cestoviny scedíme, pričom na dne hrnca ponecháme trochu tekutiny z varenia. K vývaru z cestovín pridáme brokolicové pesto a premiešame. Dochutíme soľou, korením a podľa potreby aj citrónovou šťavou.

  5. 5

    V panvici rozpustíme maslo, pridáme šalviové listy a opečieme ich dozlatista a do chrumkava. Dávame pozor na spálenie, keď sa lístky šalvie začnú skrúcať a maslo peniť, hneď panvičku odstavíme.

  6. 6

    Cestoviny s pestom rozdelíme na taniere, posypeme ich šalviovými listami a nasekanými mandľami. Porcie môžeme pokvapkať maslom, v ktorom sa šalvia opekala.

Diskusia k receptu