Domáce rožky a kaiserky fotorecept
Viem, že tu je už dosť receptov na domáce pečivo, ale aj tak vám dám sem môj recept. Pečivo, kaiserky a chlieb nekupujem už Zobraziť celý popisViem, že tu je už dosť receptov na domáce pečivo, ale aj tak vám dám sem môj recept. Pečivo, kaiserky a chlieb nekupujem už dlho. Veď domáce je domáce.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
300 ml teplé |
|
300 ml teplá |
|
42 g |
|
100 g |
|
2 KL |
|
2 KL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
(sezamové, ľanové, slnečnicové...) |
|
Postup
-
1
Najprv si spravíme kvások z droždia, cukru, trochy teplého mlieka a trochy hladkej múky. Keď kvások nakysne pridáme ho do múky so soľou, pridáme roztopenú masť (nie horúcu), teplú vodu a teplé mlieko. Vypracujeme hladké cesto (ja to robím ručne). Ak sa vám trošku lepí, pridajte ešte trochu múky, ale dávajte pozor, aby cesto nebolo tvrdé. Záleží aj od múky. Ja nepridávam. Cesto necháme vykysnúť 1 hodinu.
-
2
Potom z cesta urobíme loptičky. Ja ich vážim. Na rožky odvážim 60 g a na kaiserky 80 g. Keď robím len rožky, tak mám cca 22-24 kusov. Loptičky necháme zakryté kysnúť 20 minút.
-
3
Potom začneme tvarovať pečivo. Loptičky vaľkáme do dĺžky a zrolujeme cesto do tvaru rožka. Kladieme ich trochu od seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
4
Keď robíme kaiserky, tak loptičky len trochu stlačíme tupou stranou noža alebo formičkou na kaiserky. Necháme prikryté kysnúť 25 minút. Potom zapneme rúru na 220 stupňov. Žĺtok vymiešame s trochou vody a potrieme rožky, na kaiserky dáme semienka. Keď sa rúra zohreje, dáme piecť cca 12-15 minút.
-
5
Keď máme upečené, tak ich dáme na mriežku, aby vychladli. Počkáme (ak vydržíme :) a môžeme papať.
-
6
Tu je ešte jedna fotka všetkého...
Ďakujem. Áno, dávala som sem recept na Chorvátske pečivo.😊