Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Fazuľová polievka ribollita z Toskánska fotorecept

kucharka - fotkakucharka, dnes 16:18
Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept)
Foto: kucharka

Polievka na zahriatie a pohodlie.

6
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
1-2 ks
2 strúčiky
1 ČL
400 g (z konzervy)
500 ml
400 g (z konzervy)
 hrsť
250 g (cavolo nero)
150 g starší




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji opečieme najemno nakrájanú cibuľu, pokrájaný zeler a mrkvu. Posolíme. Opekáme asi 15 minút. Pridáme rozpučený cesnak a čili podľa chuti. Opekáme asi 3 minúty.

    Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme rozmarín, vývar a paradajky (ja dávam väčšinou čerstvé, ale samozrejme sa môžu dať aj v konzerve). Privedieme do varu.

    Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 10 minútach pridáme kel (alebo cavolo nero), varíme 10 minút, pridáme nastrúhaný parmezán a fazule. Starší chlieb (nemal by byť čerstvý, urobilo by sa z toho "blato") nakrájame na väčšie kúsky a vmiešame do polievky.

    Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak sa polievka varí aj na druhý deň, tak je lepšie chlieb dať až na tanier, aby sa nerozmočil. Polievku dochutíme octom, posypeme troškou parmezánu, pridáme soľ a korenie podľa chuti a môžeme aj ozdobiť čerstvou bazalkou.

    Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

farbuska
Minule som uvarila trochu veľa bielej fazule (na iné jedlo) a tak som časť zamrazila. Akurát som rozmýšľala, že by bolo dobré j spotebovať a - hľa! Tvoj recept prišiel ako na zavolanie. Vďaka. Toskánky kel síce nemám, ale určite to nebude pohroma, ak použijem iný. Inak, je to skôr eintopf, ako polievka. K tomuto už nemusím variť iný chod. Možno len nejakú sladkú bodku za vetou. :)
kucharka
Ďakujem za pekný koment.
Toskánsky kel sa môže nahradiť "kale", kučeravým kelom, kapustou … čo máš rada.
Taliani sa určite nenahnevajú :-)
Daj vedieť ako chutila. Peknú oddychovú sobotu prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia