Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Fazuľová polievka ribollita z Toskánska fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 16. novembra 2024
Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept)
Foto: kucharka

Polievka na zahriatie a pohodlie.

6
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
1-2 ks
2 strúčiky
1 ČL
400 g (z konzervy)
500 ml
400 g (z konzervy)
 hrsť
250 g (cavolo nero)
150 g starší




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji opečieme najemno nakrájanú cibuľu, pokrájaný zeler a mrkvu. Posolíme. Opekáme asi 15 minút. Pridáme rozpučený cesnak a čili podľa chuti. Opekáme asi 3 minúty.

    Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme rozmarín, vývar a paradajky (ja dávam väčšinou čerstvé, ale samozrejme sa môžu dať aj v konzerve). Privedieme do varu.

    Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 10 minútach pridáme kel (alebo cavolo nero), varíme 10 minút, pridáme nastrúhaný parmezán a fazule. Starší chlieb (nemal by byť čerstvý, urobilo by sa z toho "blato") nakrájame na väčšie kúsky a vmiešame do polievky.

    Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak sa polievka varí aj na druhý deň, tak je lepšie chlieb dať až na tanier, aby sa nerozmočil. Polievku dochutíme octom, posypeme troškou parmezánu, pridáme soľ a korenie podľa chuti a môžeme aj ozdobiť čerstvou bazalkou.

    Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

farbuska
Minule som uvarila trochu veľa bielej fazule (na iné jedlo) a tak som časť zamrazila. Akurát som rozmýšľala, že by bolo dobré j spotebovať a - hľa! Tvoj recept prišiel ako na zavolanie. Vďaka. Toskánky kel síce nemám, ale určite to nebude pohroma, ak použijem iný. Inak, je to skôr eintopf, ako polievka. K tomuto už nemusím variť iný chod. Možno len nejakú sladkú bodku za vetou. :)
kucharka
Ďakujem za pekný koment.
Toskánsky kel sa môže nahradiť "kale", kučeravým kelom, kapustou … čo máš rada.
Taliani sa určite nenahnevajú :-)
Daj vedieť ako chutila. Peknú oddychovú sobotu prajem.
kuko95
Priznam sa este nikdy som nevaril s kelom . Ale dal by som si takuto zdravu polievku super recept :))
dormella
@kucharka (16.11.2024 17:09)

Ribollita znamena v italstine dvakrat varena. A abych pravdu rekla, ve stredoveku ji prevarovali i vicekrat. To me dost desi, nemaje lednicku, jak to bylo mozne. . . lepe o tom nepremyslet . . . .
Takze po radnem namoceni suchych fazoli ve vode, je zcedime a uvarime v ciste vode s cesnekem, rozmarynem a pak jednu tretinu jich rozmixujeme ve vode, kde varily a zbytek dame stranou.
Ostatek podle vyse uvedeneho receptu s pridanim onoho vyvaru z fozolemi.
A autorku receptu ujistuji, ze si ji velice vazim, neb jsme na stejne "vlne"
Pouziti suchych fazoli je dost dulezite, protoze ten "vyvar" z fazoli je pro chutovy vysledek dost dulezity.
Pak se uvarena polevka prendavapo vrstavach do kameninoveho hrnce a proklada pokrejenym zatvrdlym chlebem a strouhanym syrem, coz je v Toskansku pecorino. Uplne nejlepsi je pak vse vlozit do trouby a zapect - vznikne neco velice uzasne chutneho.
A to je ona ribolita - tedy 2x varena polevka, i kdyz polevka to ve finale moc neni.
kucharka
@dormella (17.11.2024 23:55)
Ďakujem za komentár. Pri tebe sa človek vždy dozvie veľa zaujímavých vecí :-)
Určite je to tak ako hovoríš a originál ribollita sa tak varila. Babičky postavili hrnce na šporhel a zatiaľ robili ostatné veci. V dnešnej uponáhľanej dobe človek sem-tam siahne po konzerve alebo si zrýchli proces … moderná doba.
Príjemný začiatok týždňa prajem. :-)
kucharka
@kuko95 (17.11.2024 17:54)
Ďakujem za pekný komentár. Nieje to nič ťažkého, ty si šikovný kuchár, raz-dva by si to mal uvarené. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia