Fazuľová polievka

Polievka z čiernookej fazule (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Existuje viac ako 600 kultivarov fazule.* „Strakatá, švabľuvka, hnedá, biela, fialová i čierna papuča”. No predovšetkým strakatá. Ja ju doslova zbožňujem už od detských čias. S mojím otcom, B. P. i s bratom Imrichom som ju menil aj za mäso. Tu som objavil „čiernookú” (Blackeye Peas) a pripravil podľa našej technológie domácej fazuľovej polievky z rodinnej šperkovnice. Chutí mi aj „Záhoráčka” Elenky a Mariána Kleisovcov, či „nežná” Paľka Mikulíka a „na zobky” tety Veroniky Uličnej, všetci už B. P.

6-8
porcií
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tak ako aj Vy i ja som začal večer, kedy som fazuľu v miske zalial vodou a ráno j zlial, premyl a nanovo zalial vlažnou vodou.
  2. Potom som vo varnom hrnci uvaril údené bravčové rebierka a obvaril údenú klobásu; vybral z hrnca, vývar precedil a spolu s mäsom odložil.
  3. Do prázdneho hrnca som preložil scedenú namočenú fazuľu a zalial ju vodou, keď voda zovrela, fazuľu som precedil, premyl, vrátil do hrnca, zalial vodou a po zovretí opäť precedil, premyl, presypal späť do hrnca a tentoraz zalial odloženým vývarom z klobásy a údených rebier. Nechal priviesť do varu a medzitým som očistil a pokrájal všetku zeleninu, pridal ju k variacej sa fazuli, spolu s bobkovým listom, pretlačeným cesnakom, polovičkou mocca lyžičky (ML) čerstvo mletého čierneho korenia a kopcovitou PL korenia na mäso „Nahrin”. No a mal som čas na „leháro”, lebo bolo načim počkať, než sa fazuľa uvarí.
  4. Nuž a potom sa išlo do finále, kedy som pripravil cibuľovú zápražku. Do rajnice som postrúhal cibuľu, zalial ju olejom a opražil až jemne zhnedla a krásne zavoňala, sňal z ohrevu a praženie zastavil („stopol“) maslom.
  5. Po premiešaní som cibuľový základ zápražky posypal dobrou kopcovitou PL mletej sladkej papriky, zmiešal,
  6. vrátil na ohrev a zasypal 2 „kopcom” PL polohrubej múky, lebo hrubú už dávno nemám.
  7. Priebežným premiešavaním som počkal než sa zo zápražky vyvarila „múčna pachuť” a objavili sa v nej dierky, kedy som ju zalial 3-4 naberačkami polievky.
  8. Zápražku som cez sitko vmiešal do polievky. Poznámka i odporúčanie: roky rokúce sme i som potom použitú cibuľu „vykydával” do odpadu, keď som sa oženil, môj syn Bobeš mi sitko „znárodnil” a cibuľu s chuťou zjedol. Ja som ju asi pred rokom ochutnal a veruže som sa synovi nedivil, lebo chutila výborne. Od vtedy som si ju pridával do svojej porcie a po čase (asi pol roku), svete div sa, ochutnala cibuľu zo zápražky aj moja krajšia „Polovička” a od vtedy ideme „bratsky pol&pol”. Skúste ochutnať aj Vy a nezabudnite nás informovať, čo Vy na to.
  9. Do hotovej polievky som vrátil pokrájané údené mäso aj klobásu, zasypal ju polovicou pokrájanej petržlenovej vňate, pridal uvarené cestoviny,
  10. aj klobásovo guľášovú zmes „Urblík KN” a dochutil soľou.
  11. A už len nalial jednotlivé porcie do tanierov, posypal druhou polovicou vňate.
  12. Do mrazivého a zasneženého popoludnia, táto dobrota „s lyžicou nastojato“ prišla naozaj vhod.