Mrkvová polievka
Mrkvová polievka

Polievka z restovanej mrkvy

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 17:30
Polievka z restovanej mrkvy
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
3 strúčiky
2 PL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 l
60 g
2 stonky
2 PL
100 g



Postup

  1. 1

    Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Cesnak tiež ošúpeme a nakrájame na plátky. V panvici zohrejeme olej, prisypeme plátky cesnaku, krátko ich restujeme a vyberieme. Potom do panvice pridáme nastrúhanú mrkvu, ochutíme ju mletou rímskou rascou a koriandrom a spoločne opekáme asi 5 minút, kým mrkva zmäkne. Mrkvu restujme na strednom plameni, aby jemne skaramelizovala – polievka tak získa hlbšiu, sladkastú chuť.

  2. 2

    Do hrnca nalejeme vývar a privedieme ho do varu. Pridáme zmäknutú mrkvu a asi polovicu restovaného cesnaku. Varíme asi 10 minút.

  3. 3

    V inej panvici rozpustíme malú lyžičku masla a opečieme na ňom najprv stonky petržlenovej vňate dochrumkava. Potom ich z panvice vyberieme a vo výpeku orestujeme tekvicové semienka.

  4. 4

    Hrniec s povarenou mrkvou odstavíme z platne a ponorným mixérom rozmixujeme na krémovú konzistenciu. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Pridáme zvyšné maslo a opäť premixujeme.

  5. 5

    Polievku rozdelíme do misiek a ozdobíme kopčekom jogurtu, tekvicovými semienkami, zvyšnými plátkami cesnaku a chrumkavou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu