Foto: monty469
Dnes varím na manželovu nôtu. Guláš, akýkoľvek, to je jeho, najlepší je na druhý deň, ale málokedy z neho na druhý deň ostane Zobraziť celý popisDnes varím na manželovu nôtu. Guláš, akýkoľvek, to je jeho, najlepší je na druhý deň, ale málokedy z neho na druhý deň ostane :-) S domácimi knedľami je to mňamka.
Suroviny
1 kg |
|
750 g |
|
2 PL |
|
2 ČL |
|
2 ks |
|
8 guličiek |
|
1/2 ČL |
|
6 strúčikov |
|
2 ČL |
|
2 ks (feferónka) |
|
podľa chuti |
|
400 ml (najlepšie vývar) |
|
|
|
(na zahustenie) |
|
podľa chuti |
|
Príloha: | |
|
Postup
-
1
Najprv nakrájame cibuľu na malé kúsky a orestujeme ju spolu s rascou na bravčovej masti do hneda. Potom pridáme mäso, orestujeme ho.
-
2
Keď je mäso zatiahnuté, pridáme pretlak, červenú mletú papriku, soľ, čierne mleté korenie, zalejeme vodou, najlepšie vývarom a do sitka na korenie dáme nové korenie korenie a bobkový list, papričky nakrájame na kolieska. Premiešame a zakryté dusíme, pokiaľ mäso nie je mäkké (cca 1,5 hodiny).
-
3
Keď je mäso mäkké pridáme prelisovaný cesnak a majoránku, krátko povaríme a podľa potreby zahustíme solamylom.
-
4
Ako prílohu som urobila knedle (recept tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/nadychana-parena-knedla-fotorecept/62904-recept.html ) :-)
-
5
Vyskúšajte, určite nebudete ľutovať :-)
varecha.pravda.sk/recepty/klasicky-hovadzi-kotlikovy-gula...
teraz je tu gulas z bravcoveho co nie je podla mna gulas a vsetci ho chvalia aj ja musim prejavit empatiu a pridam 5*...sorry asi som staromodny.
Sorry, ja som si nevšimol druh mäsa, všímal som si hlavne korenie. A to sa zhoduje s mojim, okrem tých rajčín. Ale,...aj tak som si zaspomínal a už mám v zozname nákupov dobré hovädzie mäso...
@kuchtik47 , tak za pochvalu Ďakujem a kritiku prijímam :-)
Milá sestrička @Jack , som si istá, že tvoj guláš chutil tiež super.
@Izabella929 to si vystihla, to sú obľúbenci môjho muža, fajné bravčové rezne a hocijaký guláš. Ďakujem za pochvalu a pozdravujem.
@Altyn som rada, že aj tento recept vyvolal spomienky na príjemné chvíle. Aj ja mám zopár jedál, ktoré mi evokujú moje detstvo. Onedlho tu jeden recept pridám, piekla ho moja babka, a keď to upečiem ja, stále ma to vráti späť do obdobia mojich prázdnin u babky. Ďakujem za komentár a prajem pekný večer.
@Chica114 ďakujem za milé slová, potešili ma. Keď prídeš, niečo spolu uvaríme, ako stále. Pozdravujem domov
Nech sa paci:
Ďakujem a prajem pekný večer
A vieš čo, mám peknú bravcovú krkovičku v mrazničke, tak to skúsim z nej. Verím že bude výborná. Guláš je podľa mňa výborne a chutné jedlo z toho, čo je pre mňa práve dostupné a viem to skombinovať...
To jenom k vyse uvedenemu clanku.
@Dornella mam tu recept na taliansky gulas Goulash di Manzo varecha.pravda.sk/recepty/gulas-za-0-hviezdiciek/56304-re...
varecha.pravda.sk/recepty/tradicny-americky-gulas/34474-r...
varecha.pravda.sk/recepty/gulas-z-flamska/19563-recept.ht...
varecha.pravda.sk/recepty/taliansky-gulas/16023-recept.ht...
varecha.pravda.sk/recepty/letny-gulas-v-pravom-slova-zmys...
Pozrela som si tvoje recepty na gulase, su zaujimave. A k tej muke, ved ja ju v recepte nemam:-)
Z hovädziny je super. MÔJ MANZEL MÁ radsej knedlu ku gulasu alebo chlieb, lebo ako tvrdi , ked si da ryzu tak je o chvilu hladny:-) Vdaka za nahliadnutie receptu
Moja milá @Siisa ďakujem ti veľmi pekne:-) Tak ty uz aj kvaskovu knedlu? No pokial ja zacnem s kvaskom, tak ty ju uz budes mat vyladenu, presne tak ako chces. A potom ju skusim aj ja:-)
Škoda, že tie recepty máš skryte, veď su dobre a tá diskusia pod nimi, veď väčšinu ti ich chvália :-) a panuje tam dobra nalada, aspon tak som to z tych prispevkov vycítila
v zásade však súhlasím s @2010 , tiež som akási staromódna :-) všimla som si, že v recepte nemáš múku, do skutočného guláša múka nikdy nejde, ale nechápem, prečo si na zahustenie použila solamyl, ked si použila do základu dostatok cibule v pomere k mäsu, pretože guláš má zahustiť práve len cibuľa a uvoľnený glej z mäsa, pravda, ak robíš hovädzí guláš, toto je síce bravčový guláš, aj tak však to mala byť len cibuľa. máš tam na guláš príliš veľa šťavy, čo zodpovedá skôr perkeltu, nie gulášu, hoci príprava oboch je v základe dosť podobná. práve množstvo šťavy v závere oba od seba odlišuje a charakterizuje. v guláši má byť v závere práveže málo šťavy, preto sa počas dusenia podlieva vždy len malým množstvom horúcej tekutiny.
tým vonkoncom Tvoj chutný receptík neznehodnocujem, naopak chválim a dávam 5*, verím, že mi neodpovieš v zmysle, že Vy to máte tak radi a u Vás doma je toto guláš, lebo sa tak robí a pod. Ty taká nie si a recepty máš super.
ver, že som sa len v dobrom podelila o svoje vedomosti, tak dúfam, že sa nehneváš.
páči sa mi, že v Tvojich receptoch hlavnou ingredienciou je LÁSKA a to je podstatné!
Milá @Veronikkka , máš pravdu s tým solamylom, ale keďže bolo viac šťavy cibuľa mi to dostatočne nezahustila, napriek tomu, že jej tam bolo dosť. Tvoj názor prijímam ako dobrú radu do budúcna, veď ja predsa nie som odborník, stále sa učím, aj čo sa prípravy mäsa a s tým súvisiacou terminológiou týka. A už aj vďaka vareche, som sa veľa vecí naučila. Veď hlavne na to slúžia tieto stránky :-) Ďakujem za pekný komentár, a pre našich varím jedine s láskou, s čím súvisí aj prispôsobovanie receptov ich chúťkam a požiadavkám :-) Prajem krásny deň
aj ja Tebe prajem krásny úspešný deň a dakujem za odpoved :-)
ak si v Madarsku objednáš len guláš a nešpecifikuješ ho bližšie, prinesú Ti klasický kotlíkový guláš, hovädzie mäso + zemiaky, má však charakter skôr polievky, nie gulášu ako ho poznáš Ty a bude najskôr aj štipľavý, prílohou je obyčajne krajec chleba.
ak chceš pravý guláš, objednaj si Magyar gulyás /Maďar gujáš/ a prinesú Ti guláš z hovädzej kližky, s veľkými kockami mäsa opraženého na paprikovo - cibuľovom základe a so šťavou, ktorej je málo, je zahustená výlučne len cibuľou a bude rôsolovitá od gleja, ktorý sa uvoľní počas dlhého pomalého dusenia a podlievania vždy len malým množstvom horúcej šťavy, bude výrazne štipľavý a klasickou prílohou budú halušky, nie knedľa či chlieb. korením bude výlučne len červená mletá paprika, nič iné,a bude tam udusená s mäsom aj čerstvá zelená paprika a paradajka :-)
čítala som, že už ste doma po operácii, teším sa s Vami oboma, že pani Saška má zákrok už úspešne za sebou, prajem Vám obom veľa trpezlivosti a zdarnú dlhodobú rehabilitáciu! Zdravím Vás veľmi srdečne a želám uzdravenie!
@Zahra presne tak ako píšeš :-) Hubové tiež obľubujeme, ale z rýdzikov som ešte nejedla :-) Väčšinou varievam zo suchohríbov, dubákov, hlivy, ale aj zo smržov, či májoviek, z toho, čo si nazbierame v našom lese. Varím aj z usušených, ale najlepšie je samozrejme z čerstvých húb. Ďakujem za koment a prajem pekný deň.
Tak mne stačí dotiahnuť už len technické veci čo sa týka kváskovej knedle :) už sa teším, že keď tu bude visieť na vareche môj recept na knedľu, ty sa dáš do výroby kvásku ♥ :))) neviem sa dočkať a rada ti budem robiť kváskového poradcu :) ♥♥♥
Ďakujem :-)
@Haji ďakujem :-)
Milá Siisa beriem ťa za slovo. Čoskoro budeš môj Kváskový poradca :-)
Teším sa : )
Tiez pekny den. Rydziky nemaju vyraznu hubovu vonu, su najviac podobne mäsu. Skus, neolutujes.
Milá @Evanaaa ako čítam tvoj komentár tak môj muž s tvojím by si mohli podať ruky :-)) Tie koreniny v sáčku ma zaujali, ešte som sa s tým nestretla. Je to dobrý nápad. Dávam do sitka, lebo potom to loviť v omáčke nie je bohviečo a zahryznúť to toho, no žiadna sláva. ďakujem ti za tvoj komentár, ktorý ma potešil a aj pobavil. Myslím, že väčšina chlapov rozmýšľa tak, ako naši :-)
Guláš varím skoro rovnako ako ty, aj keď len z hovädziny. Tak ako @havino , aj ja sklovitú cibuľu podlievam vriacou vodou, vodu nechám odpariť a tiež zopakujem aj tri razy. Cibuľa sa uparí a potom sa pekne rozvarí a zahustí šťavu, takže netreba múku, zemiak, či Solamyl. A šťavy musí byť aj u nás viac, holú knedľu by mi nikto nejedol.
Uvarila si skvelý gulášik a knedľa je priam ukážková, blahoželám.
@Altyn , takéto stopy v nás zanechali rodičia. Môj otec bol vodič, cez prázdniny ma občas vzal na výlet a presne vedel pri ktorej krčme má zastaviť na guláš. Na ten maďarský, ktorý som vtedy jedávala s chrumkavým rožkom, lebo knedľa mi veľmi nechutila. Doteraz mi táto kombinácia vyhovuje najlepšie, len ten rožok si musím upiecť sama, lebo chrumkavý sa už akosi nevyskytuje. U nás bola "staničná žemľa", s kúskom masla a turistickou salámou, najlepšia na svete a "staničná kapustová polievka", ale to len pre jednu z mojich dcér, ktorá ju mala rada práve s tou lacnou údeninou, aké sa u nás nevyskytovala. Ach jaj, tú žemľu by som si dala aj hneď, ale už môžem len snívať.......
taký malý dovetok odo mňa, hoci sa varí guláš z čohokoľvek, to ešte neznamená, že čokoľvek, čo uvaríte, bude skutočne aj guláš :-)
@Sovka ďakujem ti veľmi pekne :-)
@Boxik ďakujem veľmi pekne, ak ho urobíš, daj prosím vedieť ako chutilo :-)
Ďakujem ti veľmi pekne. Veru v tomto guláši nesmie chýbať paprika, rasca a aj majoránka. Máš pravdu, maďarská paprika je najlepšia. Ja si ju tiež kupujem odtiaľ. Od nás do Maďarska je blízko.
Tento recept v mnohých vyvolal pekné spomienky :-)
Vdaka za nahliadnutie receptu:-)
Dakujem moja mila, dufam ze drahy bol spokojny:-)
Jej tesim sa, ze ti tak pekne rodia aj v zime, mas ich v kuchyni, ci niekde v chlade? To takto rodia aj bez opelovania? Ja som sa raz pokusala prezimovat, ale pokapali mi.
Mam ich na okne v obyvacke. Niekedy v jeseni som zasadila do crepnika semienka a oni mi tak pekne vyrastli a rodia. Nepotrebuju ani vcielky;-) A su paradne čipoš presne podla mojho gusta
Tak je zahada vyriesena :-), ja som myslela, ze to su z leta prenesene dnu. Cipos aj nam je akurat a ked chcem viac cipos, dam viac kusov, ta ne?