Tradičný Americký guláš

2010 - bez fotky2010, 17. decembra 2012
Tradičný Americký guláš
Foto: 2010

Jedlo chudobnych europskych emigrantov ktore uz v roku 1914 bolo v americkych kucharskych knihach v tejto "skoro madarskej verzii" pod menom guláš.

Suroviny

500 g
1 ks
1 - 2  strúčiky
2 - 3 lyžice
400  g (alebo krájané)
podľa potreby
1 ks (veľká farebná mäsitá)
1 lyžica
 podľa vlastného výberu
 (strúhaný)




Postup

  1. 1

    Hovadzie mlete maso dame na horucom oleji oprazit spolu s na drobno nakrajanou cibulou a cesnakom tak 5 minut.

  2. 2

    Pridame na kocky pokrajanu papriku drvene paradajky z konzervy v troche vody rozmiesany pretlak ,kukuricu a vsetko ochutime paprikou a korenim podla chute.Dusime zakryte tak 10 -15 minut. Medzi tym si dame varit cestovinu tradicne su to kolienka , dal som aku som mal.

  3. 3

    Cestovinu dame naspat do hrnca a pridame podusene hovadzie. Servirujeme so struhanym syrom .

Diskusia k receptu

helica
Vypadá úplne super! Ja momentálne pri prísnej pečeňovej diete slintám jak Pavlov pes. Ale táto verzia s mletým mäskom ma úplne chytila. Po sviatkoch určite vyskúšam a navyše cestoviny zbožňujem, tak sa teším. Zdravím helica.
frezia68
Tak to je jedlo pre mňa ,rada vyskúšam a či tradičný,to je mi jedno :-)))
dodo46
Typická amerika. Kukurica musí byť vždy , všade a vo všetkom.
Kukuričná whisky /tennessy, Daniels, Bourbon/ , varená, pečená , grilovaná s mastným hamburgrom, pop corn atď.
Mexiko a Texas - steaky a fazuľa.
2010
@dodo46 (:-, pokazil si mi radost , ja som dufal ze to bude plne nadavok a ty to uhadnes , ano je to stara klasika Americky gulas.
Lacna , rychla verzia europskych emigrantov, penazi nebolo tak mlete maso bolo najlacnejsie plus lacna cestovina a bolo to rychlo hotove , malo energii sa spotrebovalo, casto robene v jednom hrnci. Jedlo chudoby , ktore je popularne hlavne na juhu.
 en.wikipedia.org/wiki/American_goulash...
radox1
preco nadavky,ma to koncept,chute sa nebiju az na tu kukuricu,ktoru ja neznasam v nijakom jedle,ok.
afataga
kukam ako puk, ze gulas s cestovinou, este ze si to vysvetlil :-) moze to byt fajne az na tu kukuricu, jednak ju moc nemam rada a potom vacsina je geneticky modifikovana, tak sa ju snazim nejest, v sulade s mojou uchylkou by som pridala chilli
dodo46
@2010
Prepáč mi , že som ti pokazil radosť , ale americkú - hlavne californskú
kuchyňu a taktiež Hawaiskú poznám veľmi dobre. Videl som a odskúšal som toho veľa . Ono sa vlastne ani nedá povedať jednoznačne čo je americké jedlo. Líši sa to i v jednotlivých štátoch. Ale aj keby som umieral , hamburger , hranolky ,kečup i hot dog by do mňa nikdy nenatlačili.
dodo46
Neskúsim vôbec - nieje nad náš kotlíkový !!!
dodo46
Neskúsim vôbec - nieje nad náš kotlíkový !!!
dodo46
@2010
Ty to asi budeš vedieť. Na Hawaji si dávam na obed mahii mahi,
po obede lomi lomi a na večeru huli huli a je mi dobre .
2010
@dodo46 , chcel som ist tvojim smerom ale neboli letenky, nastastie v Polynezii zase neboli hotely ( dostali tam poriadne zabrat poslednych par dni s tym category 4 cyklonom evan).Takze bez kapra, pecenia a chystania ale s nuad phaen thai namiesto lomi lomi v modrej lagune Phi Phi . Cheers
kuchticka
@010 , ja ti asi tiez pokazim radost, ale tento "americky gulas" vobec nepoznam i ked tu zijem uz nejake roky a varit ho tiez nebudem.
@dodo , mas moje sympatie - hamburgery, hodogs a ine jedla z mleteho masa nejem, nekupujem, nechodime do ziadnej "fast food. Vsetko poctivo varene doma.
tiginko
cha @dodo46 , aj na Slovensku sa to robí podobne: na obed sa nachlámeš, po obede zalomíš a večer zhulíš :-)
dodo46
@tiginko
Dá sa to aj takto povedať. Mahi mahi je vynikajúca ryba a mám ju najradšej na smotane s cesnakovou omáčkou. Filet osmažíme asi 4 min z každej strany a na omáčku použjeme 2l cesnaku, 2l kapari,2l sojovky, 1šálka kur. vývar, 1,5 šalky smotany. Prevaríme a do trochu vlažnej pridáme 2l citr. šťavy. Prelejeme rybku a papáme.
Túto omáčku používam aj na grilované kur. prsia.
Huli huli je marinované kurča . Marináda: soj. omáčka,med, sherry,cesnak, worčester, zázvor,hnedý cukor a sriracha /KIMLO/
Namarinujeme aspon 2 hod, ugrilujeme a spapáme.
Lomi lomi je hawajská masáž. Vyskúšaj - budeš spokojná!!
2010
@pusta , jediny recept na ktore su presne normy a"tradicne" predpisy na Vareche je gulas a halusky, ale aj to ma v ramci globalizacie nedavno sklamali v Pesti kde bol v polievke baklazan ... no sodoma gomora , takze nechaj Wellingtona, ked sa poriadne poobzeram po webe asi najdem recept z Peru na morske prasiatko v cesticku :-)


pusta
@2010 , nechala som tak. je mi úplne jedno, kto si to tak nazve, nech je kreatívny do úmoru. máš pravdu na milion %.
mne morské prasiatko z Peru nevadí, má vraj jemnučké chutné mäsíčko táto špecialita.
však uvidíš, o to spraví s ostatnými :D
angast
morské prasiatka majú veľmi chutné jemné mäsko. Recept by sme
privítali s radosťou. Keďže to bude v cestíčku , bude to asi prasiatkový
Wellington a to je záruka kvalitného jedla. Tešíme sa .
pusta
@2010 , ved na čo by sa trápili s opečením pravej sviečkovice na medium, po vychladnutí natrieť ju pravým foie gras, potom hubami, a až potom zabaliť do lístkového cesta, do dalších detailov ani neidem, ved viem, že ty to ovládaš.
môžu byť kreatívní podľa svojich možností a schopností vo výrobe wellingtonov do aleluje.
ale na to morské prasiatko sa veľmi teším, len pridaj ten receptík:-)
angast
@2010
Veľmi pekne ti ďakujem . Pozorne som si to prečítal a má to šmrnc.
Dá sa to použiť i na biele myše a rôzne domáce hraboše. Taký významný blahodárny vplyv na človeka majú morské prasiatka , že ma to veľmi prekvapilo. Hádam viacej užitočných látok ako zelenina.
Pár receptov vyskúšam , veď kto by nedbal o svoje zdravie. Ďakujem ešte raz.
pusta
@2010 , pozerala som ten link, ale nikde som nenašla názov Morčací wellington, či niečo podobné. možno som prehliadla.
10.2.2012 som pridala Bravčové filé du Barry, napísalla som v úvode, že rp mám zo Slovenky a napriek tomu si ma požiadal o premenovanie receptu, lebo pravé du Barry sa robí z inak, konktrétne z hovädzej sviečkovej, ale aj postup prípravy má iný. uznala som, že máš pravdu a recept som preto premenovala, ako si navrhol.
pri wellingtone však máš iný názor, zrazu na niečom takom netrváš. prekvapuje ma to...
2010
@pusta , do nedavna v televizii hrali len herci, profesionali, teraz cim vacsi debil, hulvat, amater tym lepsie. Takze s tym varenim na webe je to podobne, ked na tenko nakrajana surova zelenina sa uz vola carpaccio, lekvar sa vola nutella, na pasiky nakrajane maso je stroganoff tak nech sa aj handra v cesticku vola wellington, vonku je to podobne akekolvek pokrajane, pomlete maso kde je sladka paprika je uz gulas, vid tento recept ...atd.
pusta
@2010 , veľmi pekne ti dakujem za odpoved. nesklamal si ma! pochopila som všetko. :-) sme na rovnakej vlnovej dĺžke. zdieľam naprosto tvoj názor vo všetkom :D



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia