Guláš za 0 hviezdičiek

2010 - bez fotky2010, 17. januára 2015
Guláš za 0 hviezdičiek
Foto: 2010

Stroganof vela receptov, cina este viac – vacsina fantazie… kari brr. Ale gulas musi byt len ten jediny spravny z mocingu, preco?

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Ked nastartujeme 3 horaky, gulas je hotovy za 15 minut.

  2. 2

    Prvy horak dame dusit na kusky nakrajanu udenu slaninu a trochu oleja pridame na drobno nakrajanu cibulu a cesnak - poprasime sladkou paprikou. Druhy horak nakrajanu papriku podusime s pridanou rascou a korenim.

  3. 3

    Treti horak, kvalitne hovadzie na steaky nakrajame na kocky osolime okorenime a dame oprazit – otacame – na etapy na rozpalenom oleji. (odlozime na stranu na teple miesto).

  4. 4

    Do oprazenej cibule pridame kvalitny hovadzi vyvar aj kupeny (bio beef stock), ked nemame maggi kocku.

  5. 5

    Pridame podusenu papriku a ked mame aj paradajky a lyzicu pretlaku a vsetko premiesame prevarime pridame oprazene maso ochutime majorankou zahustime zemiakovym skrobom. Niekto dava aj trosku octu.

  6. 6

    Podavame s opecenym parkom, volskym okom a uhorkou a opecenenymi zemiakmi.

Diskusia k receptu

alena45
však hviezdičky sa Ti sypú, do večera osvetlia celý tento recept.
pusta1
no pekne DDDDD
rozosmial si ma.
Pekný deň ti prajem :-)
frezia68
Prečo? Lebo móčing obsahuje kolagén,po úprave je mäkkučký ,prerastaný práve kolagénom,mäso nie je suché a mám ho najradšej z hovädziny.Krásne zahustí šťavu z mäsa.....,ale napriek tomu máš ***** kvôli fantázii a krásnej fotke,ktoré Ti ja tak závidím :-)))))
elalea
....myslim,ze gulas nieje len o vstupnych surovinach,ale aj o mnozstve stavy vo finalnom jedle,preto mame gulyase,pörkölty,paprikase atd....
2010
@micanela , doteraz si stale zivo zobrazujem nedelny horror u babky ked varila gulas ( dedo mal rad masne ) a mna natahovalo z mastneho masa len ked som ho videl a nie to ochutnal. Takze je to kombinacia dvoch receptov, jeden bleskovy gulas od sefkuchara Nicolasa Kittela, a druhy tradicny Viedensky fiaker gulas s parkom a vajickom a uhorkou. Kombinacie pre nejedakov masneho ale co maju radi chut gulasu a ked nie tak aspon parku ci vajicka - bez hadky a pokazeneho obeda -:)
 www.abc.net.au/local/recipes/2008/06/17/2276834.htm...

 www.ichkoche.at/fiaker-goulash-with-sacher-sausages-rez...
frezia68
@2010 : prezradíš mi,ako si tú klobásu narezal? Je na nejakej špajli,či len šikovný rez do špirály?Pekná úprava:-)
micanela
@2010 - tiez poznam to "natahovanie" z mastneho masa

Tvoj recept mi pripomenul otcove varenie ked som bola mala :-) vzdy vykuzlil "cosi" ale s laskou, nikto nepotreboval ku stastiu krevety
1x vini55
2010
Inac maju tam super rady, napriklad ako osupat zemiaky holou rukou -:)



2010
@frezia bola aj jednoducha verzia, vsak dlho nebude, len som chcel povedat ze sa varia gulase aj inac ako slovenska verzia


havino
jaj si ty prípad, keby sme ťa nepoznali :-) ja by som len dva horáky zapla v tomto prípade, no ale že to ,,guláš viacerých jedál je " sa musí nechať, na druhej strane, proti chuti žiaden dišputát
cemer
Totok je gulas jak ja Bred Pit. Ale fanynek mas dost, co to obdivuju. Ja neee, ja si dam raci ten moj poradny se sesti knedliky.
denyany
Rýchla príprava, pre mňa však nie práve dobrá kombinácia vo finále. K dobrej hovädzine by som žiadnu klobásu nepridala. Ale to je môj názor.
zinnajdha
pozrela som video (prvé), dobrý nápad a aké je to jednoduché...
boxik
V tomto prípade je slovo guláš použité v tom prenesenom význame a to ako miešanina všetkého čo nájdeš doma a v blízkom okolí. Recept sa mi nepáči a to som tvrdý mäsožravec.
gubics
Veľmi ma prekvapil ten recept, lebo od guľašu má nekonečne ďaleko. Gulyás (čítaj foneticky gujáš) je staré maďarské jedlo, ktoré varievali pastieri v kotlíkoch keď pásli dobytok. Samotné slovo GULYA ( guja) znamená stádo hovädzieho dobytka, (aj dnes sa tak volá) a ich pastierov nazývali gulyás alebo gulyások ( množ.číslo.) Od toho pochádza aj názov toho jedla ktoré oni varievali. Toto jedlo sa neskôr dostalo aj do starých hostincov a ich hostia - pocestní ich rozniesli do okolitých štátov (kvôli chuti a jednoduchej príprave.) Pôvodne toto jedlo varievali buď z hydiny alebo z oviec. Hovädzí dobytok bol veľmi drahý, a pastieri museli každý kus odovzdať majiteľovi ktorý ich poveril pasením. Až v hostincoch ich neskôr začali varievať z hovädzieho mäsa.(Kto vie po maďarsky, môže si vygoogliť historiu maďarskej gastronomii) Ešte jedna poznámočka: guľáš obsahuje aj zemiaky a cestoviny "csipetke"- ktoré robili z múky vody a vajíčka.(To sa len pomiešalo na veľmi tuhé cesto a odštipovali malé kúsky ktoré hádzali do dovárajúceho jedla, potrebovali husté a výdatné jedlo.)
2010
@gubics dakujem za komentar mas pravdu zo slovenskeho pohladu ale z globalneho je to asi tak ako ked sa ja pozeram z azijskeho pohladu na slovensku cinu ktora je automaticky vytvorena nakrajanim masa na mensie kusky a pridanim sojovej omacky. Vonku je maso nakrajane na kocky a pridana paprika automaticky madarsky gulas.
V amerike staci mlete maso, v anglicku muskatovy oriesok a cervene vino, stonkovy celer, a vorcesterska omacka, v australii cierne pivo
Ty pastieri co tradicne varievali gulas v kotlikoch - od toho sa vola
bogrács gulyás a len taka poznamka bogrács je zo stareho tureckeho slova bakraç a papriku pestovali turci v madarsku kde sa gulas robil s ciernym korenim az pocas Napoleonskych vojen ked bol nedostatok cierneho korenia sa zacala pouzivat lacna nahrada ktora sa povodne volala turecke korenie - paprika.
 varecha.pravda.sk/recepty/tradicny-americky-gulas/34474-r...

 www.bbcgoodfood.com/recipes/9805/hungarian-goulash...

 www.lifestylefood.com.au/recipes/11325/hungarian-goulash...
používateľ nemá avatar
asu
asu
2010, nechcem Ťa uraziť, rovnako ako Tvoj recept, lebo nič podobné som doposiaľ nejedol, ak to niekomu chutí, tak na zdravie, ale guľáš s volským okom, no neviem.
Prosím, ak je to jedlé, tak zmeň prosím Ťa aspoň názov, lebo toto guľáš naozaj nie je.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia