Nadýchaná parená knedľa fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 5. marca 2016
Nadýchaná parená knedľa (fotorecept)
Foto: monty469

Tento recept mám od mojej svokry, ktorá ma naučila pripravovať tieto knedle. V našej rodine sa k mäsu pripravujú jedine tieto :-)

Suroviny

1 kg
1 kocka (42 g)
550 - 600 ml
3 ČL
1 ks
2 ČL
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky odoberieme 2 PL a dáme nabok (použijeme ich na podsýpanie cesta na pracovnej doske). Zbytok múky preosejeme, do stredu urobíme jamku, rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme cca 50 ml teplej vody, zasypeme troškou múky a necháme kvasiť. Potom pridáme vajce a soľ.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne prilievame teplú vodu a miesime. Cesto má byť stredne tuhé, vláčne.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po dôkladnom vymiesení dáme cesto vykysnúť na cca 1 hodinu. Nádobu prikryjeme utierkou.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je po hodine krásne vykysnuté.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyberieme z nádoby a položíme ho na pracovnú dosku vysypanú múkou.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozdelíme na 4 časti a vypracujeme knedle. Necháme podkysnúť 15 minút (ako môžete vidieť, súmernosť nie je moja silná stránka :-D )

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si "parák" :-) Ja dám do hrnca vodu, nechám zovrieť a na vrch priviažem utierku.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na vrch položíme dve knedle, a z vnútornej strany ich potrieme troškou oleja, aby sa nezlepili. Zakryjeme misou, a necháme variť v pare 18 minút (čas je potrebné DODRŽAŤ !!! )

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Knedle po 18-tich minútach varenia v pare :-)

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď sú knedle hotové, každú knedľu zľahka potrieme olejom, aby neobschla. Ako vidíte, z uvedenej dávky vyšli 4 s dĺžkou cca 28 cm.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Domáca knedľa je najlepšia :-)

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Slovenská kuchyňa, Prílohy a omáčky, Na pare

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Milá @Haji , verím, že to určite zvládneš. Aj moja dcéra s tým nemá najmenší problém. Pokiaľ je cesto dobre vymiesené (ja to robím len ručne) a dodrží sa všetko ako je uvedené v postupe tak to musí byť dobré. Skús ho urobiť a potom podaj hlásenie.Budem čakať :-))Si veľmi milé žieňa, tak to vnímam, hoc ťa osobne nepoznám, stále ma tvoje milé komentáre potešia:-) Prajem ti skvelý víkend
Monty, tak tady mám véélkéé rezervy. Ukládám, jakmile najdu odvahu, zkusím. Můj poslední výtvor tohoto druhu byl nejžalostnější. Nevzdám to!! Díky za receptík!
1x ayia
@Monty469 (5.3.2016 15:37)
Jejky, díky za vřelá slova, je to vzájemné! Víš, doma na kynuté těsto byla odbornice stará babi. Já kolem ní sice prdelkovala, ale na mé dotazy co jak a kolik babi odpovídala - to musíš vidět. /Mno a víš, co já vidím...!!/ Pak po ní žezlo převzala moje mamina. Ta sice umí jet i recept, ale "to musíš vidět" pokračuje. Já celý život držela dietu a už je to pár let, co jsem se na to vy..... Asi před dvěma léty jsem po několika předchozích haváriích konečně našla recept na kynuté buchty /koláče/, které mi jdou!! Zlepšila jsem se v těch ovocných knedlících a teď je na řadě kynutá knedla. Tvůj receptík mě oslovil a hlášení podám! Nebojaj!!