Nadýchaná parená knedľa fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 5. marca 2016
Nadýchaná parená knedľa (fotorecept)
Foto: monty469

Tento recept mám od mojej svokry, ktorá ma naučila pripravovať tieto knedle. V našej rodine sa k mäsu pripravujú jedine tieto :-)

Suroviny

1 kg
1 kocka (42 g)
550 - 600 ml
3 ČL
1 ks
2 ČL
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Z múky odoberieme 2 PL a dáme nabok (použijeme ich na podsýpanie cesta na pracovnej doske). Zbytok múky preosejeme, do stredu urobíme jamku, rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme cca 50 ml teplej vody, zasypeme troškou múky a necháme kvasiť. Potom pridáme vajce a soľ.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne prilievame teplú vodu a miesime. Cesto má byť stredne tuhé, vláčne.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po dôkladnom vymiesení dáme cesto vykysnúť na cca 1 hodinu. Nádobu prikryjeme utierkou.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je po hodine krásne vykysnuté.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyberieme z nádoby a položíme ho na pracovnú dosku vysypanú múkou.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozdelíme na 4 časti a vypracujeme knedle. Necháme podkysnúť 15 minút (ako môžete vidieť, súmernosť nie je moja silná stránka :-D )

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si "parák" :-) Ja dám do hrnca vodu, nechám zovrieť a na vrch priviažem utierku.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na vrch položíme dve knedle, a z vnútornej strany ich potrieme troškou oleja, aby sa nezlepili. Zakryjeme misou, a necháme variť v pare 18 minút (čas je potrebné DODRŽAŤ !!! )

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Knedle po 18-tich minútach varenia v pare :-)

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď sú knedle hotové, každú knedľu zľahka potrieme olejom, aby neobschla. Ako vidíte, z uvedenej dávky vyšli 4 s dĺžkou cca 28 cm.

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Domáca knedľa je najlepšia :-)

    Nadýchaná parená knedľa (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Monty, tak tady mám véélkéé rezervy. Ukládám, jakmile najdu odvahu, zkusím. Můj poslední výtvor tohoto druhu byl nejžalostnější. Nevzdám to!! Díky za receptík!
monty469
Milá @Haji , verím, že to určite zvládneš. Aj moja dcéra s tým nemá najmenší problém. Pokiaľ je cesto dobre vymiesené (ja to robím len ručne) a dodrží sa všetko ako je uvedené v postupe tak to musí byť dobré. Skús ho urobiť a potom podaj hlásenie.Budem čakať :-))Si veľmi milé žieňa, tak to vnímam, hoc ťa osobne nepoznám, stále ma tvoje milé komentáre potešia:-) Prajem ti skvelý víkend
luss44
parádne knedliská si naparila :))) mne sa viac osvedčili z hladkej múky, parila som ako Ty - utierka na hrnci, potom som dlhšiu dobu robila varené podľa @egreska tu z Varechy, sú výborné. Teraz to striedam, parené aj varené, ale parím podľa rady ani neviem koho odtiaľto - na paráku v hrnci na pečiacom papieri, ktorý jemne potriem olejom. Zrovna zajtra sa na ne chystám, k sviečkovej :)
haji
@Monty469 (5.3.2016 15:37)
Jejky, díky za vřelá slova, je to vzájemné! Víš, doma na kynuté těsto byla odbornice stará babi. Já kolem ní sice prdelkovala, ale na mé dotazy co jak a kolik babi odpovídala - to musíš vidět. /Mno a víš, co já vidím...!!/ Pak po ní žezlo převzala moje mamina. Ta sice umí jet i recept, ale "to musíš vidět" pokračuje. Já celý život držela dietu a už je to pár let, co jsem se na to vy..... Asi před dvěma léty jsem po několika předchozích haváriích konečně našla recept na kynuté buchty /koláče/, které mi jdou!! Zlepšila jsem se v těch ovocných knedlících a teď je na řadě kynutá knedla. Tvůj receptík mě oslovil a hlášení podám! Nebojaj!!
mariana1982
ja robim takisto ale bez vajca, naucila ma to suseda kucharka a hned prva sa mi vydarila. pol kg muky mi vyjdu 2 a parim 30 min, mam ten zelezny parak do hrnca, pokrievka sa nesmie odokryt pocas parenia.
jack
mnam dala by som si, určite niekedy vyskúšame a uvidíme 5*
monty469
@Luss44 , @Jack , @Mariana1982 ďakujem vám za milé komentáre:-) Mne sa osvedčil tento spôsob a ináč ani nerobím. Stále sú takéto ako na foto,aj ten čas stále dodržiavam len môj "parák" je taký,ako aj kedysi parili knedle .Čiže aj moja svokra. Ale s tým nemám žiaden problém:-)
janamaria
ja parim 20min.ale namiesto vody uzivam mlieko,je vtom nejaky rozdiel? budem rada ak my odpoviete.dakujem.
afataga
paradne ich mas, s tou sumernost som na tom podobne :-)
monty469
@Janamaria neviem ti povedať, či je v tom rozdiel, lebo robím ich len s vodou. Svokra hovorievala :Knedľu stačí zamiesiť s vodou a keď miesiš cesto na koláče tak daj mlieko a toho sa držím:-)
1x jdanka
sovka62
Parádna, parené milujem. Recept máme rovnaký, ale používam 2 diely mlieka a jeden diel vody. Je to rozdiel, knedľa chutí inak, na chate sme s kolegyňou robili knedle naraz, ona s vodou, ja s mliekom a uznala, že s mliekom je chutnejšia a aj ona ju tak bude robiť. Niet nad vlastnú skúsenosť.
A konečne je tu parená knedľa kde v ceste nie je olej, nemá tam čo hľadať, ale je tu x receptov s olejom, dokonca aj na parené buchty.
1x vika2
elba
veľmi pekné a určite budú dobre ja mám uložené knedle od mesiara ale vyskúšam aj Tvoje ,zmena je život, a skúsim ich so špaldovou múkou vďaka za pekný recept
monty469
@Elba (5.3.2016 19:10)
Vďaka :-) Ak ich budeš robiť so špaldovou múkou, daj vedieť a vyskúšam aj ja.
havino
no prosím, aká krása, aj ja ich len takto a to som sa naučila tu na vareche, ja síce bez vajca už, bez oleja, ten tam ozaj nemá čo hladať a mlieko dávam pol na pol s vodou, normálne si ohrejem deci mlieka, dolejem vlažnou vodou a lejem do múky, aby cesto bolo elastické. No a hlavne, už druhý, ak nie tretí rok, len a len zo špaldovej múky, nebojte sa jej dievky. Mala som zajtra v pláne segedín, ale som sama doma, ak ho budem variť v pondelok, odfotím špaldovú knedlu, nie je žiaden rozdiel, ani v kysnutí ani v chuti. Biela špaldová polohrubá, dostať ju v Kauflande.
cesminaz
krasne ich mas :-) Aj ja parim presne ako ty rovnakym sposobom.Robievam sice pol na pol polohruba a hladka a tiez bez vajca.Ukladam a skusim prilezitostne aj podla teba.Vdaka :-)
monty469
@Havino (5.3.2016 23:13)

Vďaka za komentár.Špaldová múka je pre mňa ešte dosť veľká neznáma, robila som z nej palacinky, tie boli výborné, skúšala som aj pletenky rp z kuch.knihy, ale boli dosť tuhé.Skúšať budem aj naďalej, však raz sa to musí podariť :-) Ešte raz ďakujem
monty469

@Izabella929 ďakujem ti veľmi pekne.Vážim si to.Tú dvojfarebnú knedľu robíš ako? Zaujalo ma to a určite to na tanieri dobre vyzerá.

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Knedľa je ozaj vynijajúca, ľahučká. Odporúčam!
szupolka
Perfektne knedle! Ja vždy kupujem lebo je to rychlejšie ale už deti sú väčšie tak niejaký čas rozmyšlam, žeby sa zišlo vyskušať. Urobim to podla Teba. Vďaka za recept! Ukladam to KK :-)
marienka54
Do cesta dávam len žľtko a vrch knedle potriem ztuhnutým maslom po naparení.
monty469
@Marienka 54 ja to tak robím už roky a nikdy cesto nesklamalo.Každý má svoj spôsob a toho sa drží. Pri klasickej knedli nepotrebujem experimentovať.Vďaka za nahliadnutie receptu
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Obedík ako lusk. Overené, vynikajúce.
elba
buď chvála Tvojej svokre ,konečne po dlhom čase a skúšaní som spravila podarenú knedlu vďaka srdečná za recept
monty469
@Elba (24.9.2016 14:56)

Velmi si ma potesila. Svokra sa urcite v nebi pousmiala;-) Veru ona ma ich naucila robit a tak ich varim doteraz. Aj moju dceru som ich naucila. Nikdy ma nesklamali. Som rada, ze ti recept pomohol. Este raz dakujem a prajem ti pekny vikend
dvorka
Kysnute knedle nie su mojou silnou strankou a tak ich robim raz v roku. Nie vzdy sa Mi vydarili, no dnes konecne vysli jednickovo. A to som robila zo spaldovej muky ktora je u mna top. Dik za skvely teraz uz aj mnou vyskusany recept.
monty469
@Dvorka (6.11.2016 13:32)

Tak to si ma velmi potesila. Som rada, ze recept, ktory ani mna nikdy nesklamal ti pomohol. A s tou spaldovou mukou ich nabuduce urobim aj ja. Zacinam ju castejsie pouzivat v mojej kuchyni ;-)
petula83
@Monty469 (5.3.2016 15:37)

tento uzasny recept vrelo odporucam kazdemu...taketo vynikajuce knedle som v zivote nejedla...konecne sme sa v USA naucili robit knedle...este raz Velka Vdaka za tento recept...
monty469
@Petula83 (1.4.2017 23:17)

Tesim sa, ze si spokojna s receptom. A dokonca v USA sa podla mojho receptu pripravuje knedla , tak to hej ;-)) Dakujem za vyskusanie receptu, knedla vyzera super. Urobila si mi velku radost. Prajem ti pekny tyzden :-)
marika9
Ja robím s mliekom aj olejom (podľa mojej mamy) a sú fantastické - nadýchané a jemnučké. Keď príde bratranec na návštevu, nevie sa ich dojesť a to jedáva samú knedľu bez mäsa. Radosť na neho pozerať. A ešte: miesenie a kysnutie si zľahčujem v domácej pekárničke na programe cesto. Odporúčam.
marlena
Nádherné knedle. Takto si ich pamätám z detstva, keď ich mamka parila na utierke :-)
monty469
@Marlena (1.2.2018 18:00)

Dakujem ti velmi pekne. Ja ich doteraz pripravujem tak po "starom" na utierke. V tomto pripade je zvyk zelezna kosela. Prajem ti pekny vikend
mdod
podľa fotografie pred parením by som podľa mojej skúsenosti knedlík prehnietil-premiesil neboli by také veľké bubliny vnútri.Recept skúšam dám vedieť.
kucharka
Tak toto bola moja prva parena knedla... a dopadlo to celkom dobre :-))
Mali sme ju k segedinskemu gulasu, tiez podla teba .
Dakujem.


monty469
@kucharka (11.12.2019 22:04)

Tak na prvú knedlu to dopadlo velmi dobre. Super, teším sa. Prajem ti pekny deň
luluu
Dnes som ju skusala robit. Nieco uzasne, Dakujem za taky jednoduchy a zrozumitelny recept
nikapuggioni
Dnes som ho skúšala keďže žijem v Taliansku a tu polohruba múka neexistuje tak som skúsila s hladkej. Musím povedať že sú omnoho lepšie jemnejšie. Ďakujem za super recept :)
monty469
@luluu (9.2.2020 17:03)

Super! Tesim sa s tebou. Som rada, ze recept pomohol. Snazila som sa ho podat co najpodrobnejsie, nech aj zacinajuce gazdinky vedia ako na to. Prajem ti pekny den
monty469
@nikapuggioni (15.2.2020 21:23)

Dakujem ti velmi pekne za spätnu väzbu. Tesim sa s tebou. Aj mne sa stalo ze som nemala doma dost polohrubej muky a do obchodu sa mi nechcelo, tak som zmiesala s hladkou a boli ok. Som rada, ze ti recept pomohol a si spokojna. Tak to ma byt. Prajem ti pekny den
monty469
@veroniani (24.4.2020 15:58)

Vyzerá parádne. Teším sa s tebou. Podľa mojej nebohej svokry bolo jedným zo základov v kuchyni vedieť pripraviť knedľou. A pod jej vedením som to zvládla na 1. Tento recept putuje v našej rodine uz dlho. Prajem ti pekný vecer
lesana2510
Výborný recept !!!! Super.konecne sa mi vydarila knedľa,vďaka Monty za recept si jednička
monty469
@lesana2510 (18.9.2020 20:26)

Ahoj
Tak to ma veľmi teší. Je to dobrý pocit ak niekomu receptom pomôžem. Tak pripravovala knedľu svokra, ona ma to naučila a tak ja som naučila moju dceru...... :-))
finczi
Už niekoľkokrát som pripravovala knedľu podľa tohto receptu, vždy sa výborne podarila. Ďakujem!
barborajarosiova
Na prvýkrát sa podarilo. Cesto som vymiesila v mixéri s kovovým hákom na chlieb, do 10 minút bolo cesto hotové. Knedľu som naparila v parnej rúre na 96°C, cca 20 minút.
kimika
Musela som vás prísť sem pochváliťa a poďakovať. Stále skúšam kadejaké recepty na knedle ale vaša u mňa vyhrala. Je presne taká istá ako mojej maminky. Bohužiaľ recept mi nestihla odovzdať, keďže zomrela mladá. Veľmi sa teším a budem si recept opatrovať ako oko v hlave. Všetko dobre želám :)
monty469
@kimika (20.1.2021 16:32)

Ďakujem ti veľmi pekne. Som rada, ze ti recept pomohol a si s ním spokojna? Už viackrát som sa presvedčila, že recepty starých mám a mamiciek sú na nezaplatenie. Prajem ti všetko dobre
1x kimika
majka27
Ahoj, dnes som vyskúšala recept podľa teba a musim povedat ze knedle sa vydarili parádne 👍🏼 Dakujem za receptik a odkladam jo do KK 🤗
monty469
@majka27 (3.9.2023 14:05)

Super. U nás sa len podľa toho receptu robia knedle. Tak ich robievala svokra a ja v tom pokračujem. Nech sa ti dari
kaatka
mam ich krasne aj z parnej rury na 96 stupnov :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia