Špargľová polievka
Špargľová polievka

Jarná špargľová polievka s parmezánovými krutónmi bez lepku

novalim - fotkanovalim, 20. júna 2023. Komerčný recept.
Jarná špargľová polievka s parmezánovými krutónmi bez lepku
Foto: novalim

Jarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať. Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí doplnená o bezlepkové krutóny, Zobraziť celý popisJarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať. Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí doplnená o bezlepkové krutóny, ktoré sme si pripravili z nášho bezgluténového chleba svetlého. Poďme sa teda do toho spolu pustiť.
Zdroj: www.novalim.sk

2-3
porcie
45 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 zväzok (asi 15 stoniek)
1/3 ks
1 ks
1 ks
2 hrste (mrazený)
trochu (nasekaná)
1 strúčik
1 PL
1 PL
1/4 ČL
štipka
1 PL
1 ČL
Na krutóny:
1 bal.
asi 100 ml
2 PL strúhaný
podľa chuti
Na dokončenie:
 (uvarené na hniličku)
 (do chrumkava opečené plátky)




Postup

  1. 1

    Zo špargle odrežeme drevnaté konce stoniek a len od polovice dolu ich ošúpeme škrabkou. Odrežeme hlávky a tie odložíme na bok. Zvyšnú špargľu nakrájame na malé kúsky. Umytý pór, pažítku, očistený petržlen a zemiak nakrájame nadrobno.

  2. 2

    V hrnci roztopíme maslo a minútku na ňom orestujeme pór spolu s rascou. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a pažítku a opäť minútku restujeme za stáleho miešania. Pridáme všetku ostatnú zeleninu aj s hráškom, dobre premiešame a zalejeme asi 1,5 litrom vriacej vody z kanvice (urýchli to proces varenia). Varíme asi 20-25 minút, kým všetka zelenina zmäkne.

  3. 3

    Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme citrónovou šťavou, štipkou mletého muškátového orieška, soľou a medom (áno medom – polievke dodá tú správnu vyváženú chuť).

  4. 4

    Bezlepkový svetlý chlebík si nakrájame na malé kocky a v mise premiešame s olivovým olejom, ktorý sme rozmixovali s postrúhaným parmezánom. Poukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 200 °C približne na 10 minút, kým je chlebík zlatavý a chrumkavý.

  5. 5

    Odloženú špargľu opečieme teraz na rozpálenom olivovom oleji, osolíme a okoreníme. Polievku nalejeme do misiek, pridáme uvarené vajíčko, opečenú slaninku a restovanú špargľu. Špargľová polievka nám najlepšie chutí s parmezánovými krutónmi bez lepku.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia