Jarná špargľová polievka s parmezánovými krutónmi bez lepku
Jarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať. Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí
doplnená o bezlepkové krutóny, Zobraziť celý popisJarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať. Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí
doplnená o bezlepkové krutóny, ktoré sme si pripravili z nášho bezgluténového chleba svetlého. Poďme sa teda do toho spolu
pustiť.
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 1 zväzok (asi 15 stoniek) |
|
| 1/3 ks |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| 2 hrste (mrazený) |
|
| trochu (nasekaná) |
|
| 1 strúčik |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| 1/4 ČL |
|
| štipka |
|
| 1 PL |
|
| 1 ČL |
|
|
|
|
|
|
|
| Na krutóny: | |
| 1 bal. |
|
| asi 100 ml |
|
| 2 PL strúhaný |
|
| podľa chuti |
|
| Na dokončenie: | |
| (uvarené na hniličku) |
|
| (do chrumkava opečené plátky) |
|
Postup
-
1
Zo špargle odrežeme drevnaté konce stoniek a len od polovice dolu ich ošúpeme škrabkou. Odrežeme hlávky a tie odložíme na bok. Zvyšnú špargľu nakrájame na malé kúsky. Umytý pór, pažítku, očistený petržlen a zemiak nakrájame nadrobno.
- 2
V hrnci roztopíme maslo a minútku na ňom orestujeme pór spolu s rascou. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a pažítku a opäť minútku restujeme za stáleho miešania. Pridáme všetku ostatnú zeleninu aj s hráškom, dobre premiešame a zalejeme asi 1,5 litrom vriacej vody z kanvice (urýchli to proces varenia). Varíme asi 20-25 minút, kým všetka zelenina zmäkne.
- 3
Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme citrónovou šťavou, štipkou mletého muškátového orieška, soľou a medom (áno medom – polievke dodá tú správnu vyváženú chuť).
- 4
Bezlepkový svetlý chlebík si nakrájame na malé kocky a v mise premiešame s olivovým olejom, ktorý sme rozmixovali s postrúhaným parmezánom. Poukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 200 °C približne na 10 minút, kým je chlebík zlatavý a chrumkavý.
- 5
Odloženú špargľu opečieme teraz na rozpálenom olivovom oleji, osolíme a okoreníme. Polievku nalejeme do misiek, pridáme uvarené vajíčko, opečenú slaninku a restovanú špargľu. Špargľová polievka nám najlepšie chutí s parmezánovými krutónmi bez lepku.
Tiež Špargľová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu