Špargľová polievka
Jarná špargľová polievka s parmezánovými krutónmi bez lepku
Autor receptu: novalim
Jarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať.* Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí
doplnená o bezlepkové krutóny, ktoré sme si pripravili z nášho bezgluténového chleba svetlého. Poďme sa teda do toho spolu
pustiť.
2-3 porcie |
45 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Zo špargle odrežeme drevnaté konce stoniek a len od polovice dolu ich ošúpeme škrabkou. Odrežeme hlávky a tie odložíme na bok. Zvyšnú špargľu nakrájame na malé kúsky. Umytý pór, pažítku, očistený petržlen a zemiak nakrájame nadrobno.
- V hrnci roztopíme maslo a minútku na ňom orestujeme pór spolu s rascou. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a pažítku a opäť minútku restujeme za stáleho miešania. Pridáme všetku ostatnú zeleninu aj s hráškom, dobre premiešame a zalejeme asi 1,5 litrom vriacej vody z kanvice (urýchli to proces varenia). Varíme asi 20-25 minút, kým všetka zelenina zmäkne.
- Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme citrónovou šťavou, štipkou mletého muškátového orieška, soľou a medom (áno medom – polievke dodá tú správnu vyváženú chuť).
- Bezlepkový svetlý chlebík si nakrájame na malé kocky a v mise premiešame s olivovým olejom, ktorý sme rozmixovali s postrúhaným parmezánom. Poukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 200 °C približne na 10 minút, kým je chlebík zlatavý a chrumkavý.
- Odloženú špargľu opečieme teraz na rozpálenom olivovom oleji, osolíme a okoreníme. Polievku nalejeme do misiek, pridáme uvarené vajíčko, opečenú slaninku a restovanú špargľu. Špargľová polievka nám najlepšie chutí s parmezánovými krutónmi bez lepku.