Špargľová polievka

Jarná špargľová polievka s parmezánovými krutónmi bez lepku

Autor receptu: novalim

Jarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať.* Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí doplnená o bezlepkové krutóny, ktoré sme si pripravili z nášho bezgluténového chleba svetlého. Poďme sa teda do toho spolu pustiť.

2-3
porcie
45 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo špargle odrežeme drevnaté konce stoniek a len od polovice dolu ich ošúpeme škrabkou. Odrežeme hlávky a tie odložíme na bok. Zvyšnú špargľu nakrájame na malé kúsky. Umytý pór, pažítku, očistený petržlen a zemiak nakrájame nadrobno.
  2. V hrnci roztopíme maslo a minútku na ňom orestujeme pór spolu s rascou. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a pažítku a opäť minútku restujeme za stáleho miešania. Pridáme všetku ostatnú zeleninu aj s hráškom, dobre premiešame a zalejeme asi 1,5 litrom vriacej vody z kanvice (urýchli to proces varenia). Varíme asi 20-25 minút, kým všetka zelenina zmäkne.
  3. Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme citrónovou šťavou, štipkou mletého muškátového orieška, soľou a medom (áno medom – polievke dodá tú správnu vyváženú chuť).
  4. Bezlepkový svetlý chlebík si nakrájame na malé kocky a v mise premiešame s olivovým olejom, ktorý sme rozmixovali s postrúhaným parmezánom. Poukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 200 °C približne na 10 minút, kým je chlebík zlatavý a chrumkavý.
  5. Odloženú špargľu opečieme teraz na rozpálenom olivovom oleji, osolíme a okoreníme. Polievku nalejeme do misiek, pridáme uvarené vajíčko, opečenú slaninku a restovanú špargľu. Špargľová polievka nám najlepšie chutí s parmezánovými krutónmi bez lepku.