
Zeleninový špíž
Předvařit brambory a ostatní zeleninu nakrájet na větší kousky, napíchat pak s uvařenou bramborou na jehlu,...

Nátierka z jogurtu
Túto nátierku robím už roky a nahrádza niekdajšiu Babetku alebo terajší syr Kiri. Je mimoriadne lacná...

Lahodné krémové mrkvové rizoto
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a osmahneme na olivovom oleji do sklovita. Pridáme ryžu, opražíme...

Nízkobielkovinový chlieb
Tento chlieb je pre ľudí, ktorí majú metabolickú poruchu známu ako fenylketonúria. V recepte je...

Šalát z hlávkového šalátu - Салата от маруля
Tento šalát je stará bulharská klasika. Robí sa od nepamäti, pôvodne z hlávkového šalátu...

Parená knedľa s rožkom, alias hóskové knedlík
U nás doma na Barčianskej aj na Komenského, sme knedľu pripravovali zásadne na pare. K...

Palačinky bez cukru a mouky
Když Vám lékař zakáže sladkosti protože Vám objevil diabetes není to lehké, chuťovým buňkám...

Nutelová bábovka
Už som piekla bábovku zo všeličoho a so všeličím, ale našla som recept na bábovku s...

Kuskus a la Selma
Kuskus (Couscos), patri medzi zakladne potraviny severnej Afriky. Kuskus sa nevari, ale zalieva sa vriacou vodou v...

Syrová polievka
Bujón rozpustíme vo vode, pridáme nakrájaný syr s bielou plesňou, cesnakový syr a nakrájanú cibuľu....

Čokoládová torta z Daxu
Nemám rada čokoládu. Tabuľkovú. Ale čokoládové zákusky mám o to viac rada. Po Vianociach...

Tvarohová nočná tortička bez múky
Keďže som dosť obmedzená surovinami, ktoré môžem konzumovať, je tu ďalšia variácia tvarohovej torty.

Risotto Milanese - národné jedlo Talianska
História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku...

Dukátové buchtičky
Zvyknem ich robiť mojim vnúčatám malým aj veľkým. Robím ich v mikrovlnej rúre na funkcii crisp....

Bryndzová polievka - rýdzo slovenská
Uvarte si krémovú polievku z nášho národného pokladu - bryndze.

Zapekané paradajkové rúrky s bryndzou
Cestoviny uvaríme do chrumkava. Vajíčka rozšľaháme so šľahačkovou smotanou, s polovičnou dávkou drvených paradajok,...

Shirataki s paradajkovou omáčkou
Shirataki nie sú cestoviny, ale zeleninová príloha , vyformovaná pri procese výroby do tvaru cestovín....

Marhuľový koláč s tvarohom
Plech vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Múku, cukor, prášok do pečiva a hrozienka zmiešame....

Zemiaková kaša s batátom - pepito mash potatos
Nápad skombinovať klasické zemiaky so sladkými (batatas) vznikol sporadicky. Suseda sa mojej lepšej ½ posťažovala, ...

Pivná štrúdľa
Už ani neviem kde som k tomuto rcp prišel, ale pre jeho nenáročnosť na materiál a...

Slivková omáčka - zaváranina
Pred pár dňami som jedla ku grilovanému mäsu kúpenú slivkovú omáčku ktorá mi veľmi chutila. Na...

Varená špargľa
Stonky bielej či zelenej špargle sú veľmi chutné aj zdravé. Je dobré variť ich v správne...

Omáčka na gnocchi
Počas týždňa som si do práce pripravila gnocchi s toutou hubovou omáčkou. Inšpirácia z prvej knihy...

Bruschetta
Je to vlastne talianska skvelá chuťovka na raňňajšie hrianky . Začalo to chuťou na čosi malé,...

Rezy z lístkového cesta s jablkovou plnkou
Zostali mi jablká, našla som v mrazničke lístkové cesto a v katičkách Majster kuchár, recept....

Cuketovo-kalerábové placky
Ošupala a povyberala som vnútro cukety, očistila zemiaky a kaleráb. Tieto suroviny som si nastrúhala....

Pirohy plnené slivkovým lekvárom
Tentokrát nám v Slovenských dobrotách folklorista Jozef Mak spolu s operným spevákom Jánom Babjakom pripravili jedno z...

Lievance s ovsenými vločkami
Lievance sú ľahké a nadýchané. pre lepší výsledok nechajte cesto pred tepelnou úpravou 5 minút odstáť....

Domáci chlieb
Opravdu, každý má svůj oblíbený recept na chleba. Já jej peču asi tak tři měsíce...

Škubánky s mákem a škubánkové smaženky
Brambory oškrábeme, překrojíme a uvaříme téměř doměkka v osolené vodě.