Foto: stefanm
Je to trochu nevhodná doba na tento recept ale kto chce si ho odloží a na jeseň nájde.Minulý rok som dal mamke (82) Zobraziť celý popisJe to trochu nevhodná doba na tento recept ale kto chce si ho odloží a na jeseň nájde.Minulý rok som dal mamke (82) pollitrovku a ona už o dva týždne chcela ďalšiu.Núkala všetkým kamoškam a veľmi im chutilo.
15 minút
príprava
príprava
15 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Čisté bobule necháme prejsť varom v 1,5l vody a dôkladne prpasírujeme a precedíme.Pridáme cukor,vanilkový cukor a kávu a krátko (5-10min) povaríme.Do vychladnutéj šťavy prilejeme rum,premiešame,ochutnáme a prelejeme do fliaš.
poháraa3/4kg.cukru.Cukor rospustíme v prevarenej vode a vychladnuté
zalejeme.Zakrijeme mik. sáčkom,poprepichujeme aby bol prístup
vzduchu.Za mesiac stočíme....(môžeme pridať vin. kvasinky).Zároveň
môžeme spraviť liker.To už nehám na každého vkus.....
Dá sa takto robiť šípkové,bázové,trnkové.......
vyzera to ozaj lakavo a taky likerik by som si aj dala, hoci k pitiu nemam naklonene, ale ked to dokaze tvoja mamicka...
dakujem za odpoved!
dakujem este raz.
1 kg bazových bobúť
2 litre vody
1 kg cukru
1 vanilkový struk (v našich podmienkach sa ťažko zháňa, náhr. van. cukor)
6 klinčekov
trochu muškátového orecha
1 citrón
silné dve kávy
750 ml um
1.Očistená baza (len bobule) sa varia s vodou a cukrom 30 min. 2.Pretlačí sa šťava a pridá sa do nej cukor, koreniny a šťava z 1 citróna. Táto šťava sa znova varí (nie prudko) asi pol hodinu. 3.Precedí sa cez sitko, vychladená sa zmieša s umom kávou a plní do fliaš. Ja ešte uzavreté fľaše 10 min. sterilizujem. Je výborný a liečivý.
Na môj vkus je dosť sladký/slabučky/ a dosť v ňom cítiť tu kávu.
Ani sa nečudujem,že tvojej mamke 82 ročnej tak chutil.Je to liker tak na mlsanie.
Tým nechcem povedať,že je zlý.Môj manžel si dolial rumu a bolo.