Foto: stanci11
Pozerám že s pohánkou sa v poslednej dobe vrece roztrhlo, tak aj ja teda pridávam svoju štipku :) Toto je úplne jednoduché jedlo, možno Zobraziť celý popisPozerám že s pohánkou sa v poslednej dobe vrece roztrhlo, tak aj ja teda pridávam svoju štipku :) Toto je úplne jednoduché jedlo, možno ani nikoho neohúri, ale ja ho zbožňujem...a so mnou už polovica kamarátov :D Úplne najúžasnejšie je s domácou kyslou kapustou priamo zo suda...a ešte keď to doplníte pohárom vody z kapusty tak ste dokonale nabití vitamínmi a pripravení na zimné poveternostné podmienky ;)
porcia
tepelná úprava
Postup
-
1
Nevyhnutná vec v mojej kuchyni...staručká tisícročná zliatinová platňa...na nej robím všetky obilniny a ryžu...a vláčim ju zo sebou už 6 rokov, z bytu na byt :D a ešte dlho vláčiť budem...Takže týmto zázrakom to začalom, na začiatku som ho totiž riadne rozpálila :)
-
2
Kým sa platnička vyhrievala, tak som si prepláchla pohánku vriacou vodou...tak tri krát...proste kým sa z nej neprestane dvíhať taká tá klasická silná aróma...ktorú niektorí neznášame :D
-
3
Pohánku som potom prešupla do hrnca a zaliala 1,5-násobným objemom vody. A potom položila v zakrytom hrnci na rozohriatu platničku, ktorú som okamžite vypla a ešte som to celé zabalila do utierky...Napučí takto úplne luxusne :)
-
4
A kým sa chystala pohánka (chápete "samo sa to" :D) tak som si nakrájala cibuľku a orestovala ju na oleji. A tiež som si nakrájala kyslú kapustu na drobnejšie...
-
5
Keď bola cibuľka v stave že som ju začala vyjedať z hrnca, tak som pridala 1/2 ČL trstinového cukru ;) A až keď skaramelizoval tak som pridala kapustu aj s vodou. Keby som ju mala ešte z domu, tak ju len ľahko podusím a je to,,,Bohužiaľ domáce zásoby som už zládovala takže musela som sa uchýliť ku kúpenej... Čiže do nej treba aj rascu aj korenie aj bobkový list a nechať to trošku podusiť aby skrehla a prebrala chute z korenín...a potom mierne dosoliť podľa chuti...Ono pri tej kupovanej kapuste musí človek trochu čarovať aby mal dojem že je to ako zo súdka...aspoň trošilililinku...
-
6
Keď som mala pocit že už je chuťovo lepšia a zároveň krehšia (ale nie rozvarená) tak som k nej prišupla krásne napučanú pohánku...a nechala som to spolu prehriať na takých 5 minút aby sa prepojili chute a pohánka nasala aj trochu tej kyslej vody :)
-
7
Na záver ešte štedro ml.č.ka a hotovo...nič viac mi k šťastiu netreba :) Ok, rajčátka pre farbu nech to neni také zimné , smutné , bezfarebné :) Možnože niekoho inšpirujem k vyskúšaniu. Jedlo je to síce jednoduché a lacné, ale aj zdravé, rýchle a fakt chutné :)
@marianne diky za tip!! určite vyskúšam ;) to musí byť istotne mňam!
@takina48 - ani nevieš aká som rada že chutilo :)
@mijaita :) Diky za komentár, vidíš si mi teraz nasadila do hlavy chrobáka a musím to spáchať aj so pšenicou ;)
Dobrý,jednoduchý a rychlý recept, dávám pět hvězdiček:-)
@Veronika353 : tiež ďakujem za komentár, som rada že chutilo, a keď aj chlapovi tak tomu sa už hovorí "něco" :D
...tie rajčiny na spríjemnenie pohľadu či umeleckej hodnoty môžu byť, ale skôr na spríjemnenie pohľadu a na zvýšenie technickej hodnoty, k tomu pasuje pohár vychladeného pivka...:-)
...k tej liatinovej doske, alebo liatinke, dobre robíš, že ju máš a stráž si ju ako oko v hlave, ja som mal obdobnú, na trampoch sa na nej perfiš varilo a opekalo mäso, terajšie grily sú šuvix proti nej, žiaľ, raz moja manželka upratovania chtivá a vyhadzovania toho, čo nepotrebovala, ju pred vianočnými sviatkami vyhodila...prišiel som na to až na jar a keď som jej povedal, že vyhodila perfiš vec a moje krásne spomienky do smetiaka, tak sa na mňa urazila...a aby nevyhrávala v urazení, tak som sa urazil na ňu aj ja a mali sme týždeň tichú domácnosť...:-)
...občas sa chodím pozrieť na šrotovisko, či tam nejakú nenájdem a zatiaľ bez úspechu...pracovníkovi šrotoviska som prisľúbil odmenu za jej dodanie a tiež zatiaľ nič...:-(
Už jsem se dlouho tak nenasmála, jak u tvého povídání o litinové desce. Dříve bylo dobrým zvykem, že spolu s dalším vybavením, byla u každého plynového sporáku značky Mora. Časy se mění. Já mám nakřečkovanou jednu náhradní. Z kterého konce Slovenska jsi? Možná nejsme daleko od sebe, já jsem na trase Uherské Hradiště - Hodonín. Moje mi do smrti vydrží. Bych se případně podělila.
Stanci, TS jsou tu zakazane, muzes mi napsat na mail ktery mam v profilu? Neco pro tebe mam :-)
ene v mojom jedalnicku pravidelne.