Mrkvová nátierka trochu inak fotorecept

katka78 - fotkaKatka78, 1. januára 2018 8:13
Ďalšie recepty »

Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept)Foto: katka78

Recept mám od švagrinky. Nátierku mi poslala na ochutnávku a ja som si ju zamilovala prvým sústom. Vzhľadom aj chuťou bola iná ako tie mrkvové, ktoré poznám, alebo robievam. Zbežne som prebehla Varechu, či tu taký recept nie je, nenašla som, tak pridávam, možno nájde využitie aj u niekoho z vás.

10 min
príprava
20 - 30 min
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1 ks
80 g
200 g
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
na špičku noža
120 g

Postup prípravy

  1. 1

    Najskôr si pripravím mrkvu. Surovú očistenú ju treba nakrájať, alebo nasekať na menšie kusy, prípadne nahrubo nastrúhať. Asi takto.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na lyžici rozpusteného masla opražím nadrobno nakrájanú stredne veľkú cibuľu. Následne do nej zarestujem rajčinový pretlak.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa cibuľa s pretlakom dobre opražia a prepoja, až sa oddeľuje tuk, pridám mrkvu, premiešam a pod pokrievkou dusím asi 10 minút. Vodou nepodlievam, nejaká sa vyzráža na pokrievke pri dusení z pary, ale zmes treba priebežne miešať, aby sa nepripálila.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravenú ju dochutím soľou a korením. Pôvodný recept káže tymian, oregano a mleté čierne korenie, prispôsobte si to samozrejme svojim chutiam. Udusenú zmes nechám trochu vychladnúť a následne prebehnem tyčovým mixérom, aby mala hotová nátierka jemnejšiu štruktúru. V závere k nej už len primiešam zmäknuté maslo (100 - 120 g). Hotový produkt podľa uvedeného rozpisu váži cca 360 g (na fotkách mám výsledok aj prípravu dupľovanej dávky, nenechajte sa pomýliť).

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    TIP: Namiesto masla môžete použiť Philadephiu, Lučinu, alebo podobnú neochutenú smotanovú nátierku, stečený jogurt, kyslú smotanu, či tvaroh. Základ tvorí podusená mrkvová zmes, krémovú zložku si zvoľte podľa svojich chutí, potrieb, či možností. Tu je nátierka od švagrinky, ona ju robila v Thermomix-e, pre ktorý bol pôvodný recept určený, ja som ho upravila na bežné použitie, bez tohoto prístroja.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nátierka mi chutí zo všetkého najviac na čerstvom domácom chlebíku, ale dá sa využiť aj pri obložených chlebíčkoch, kanapkách, či ako "dip" k zelenine, drobnému slanému pečivu a podobne.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V roku 2018 (ale aj v tých nasledujúcich) Vám prajem zdravie, pohodu a lásku! Nech sa Vám darí, priatelia! ツ

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist