Foto: martinis
Karí je vynikajúce jedlo, ktoré sa pripravuje po celom svete a aj vďaka tomu má mnoho obmien - zeleninové či mäsové, pálivé, aj menej, Zobraziť celý popisKarí je vynikajúce jedlo, ktoré sa pripravuje po celom svete a aj vďaka tomu má mnoho obmien - zeleninové či mäsové, pálivé, aj menej, zložité aj jednoduché. Tentokrát jedno vegetariánske - z baklažánu, paradajok a výborných korenín.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Keď pripravujete karí, vždy musí mať výraznú chuť a pri bezmäsitých variantách obzvlášť. Dôležité teda dnes budú koreniny aj postup ich úpravy. Najprv si však pripravme cibule : očistíme ich, prekrojíme a pokrájame nadrobno.
- 2
Na veľkú panvicu dáme lyžicu masla, či rastlinného oleja. Malo by sa používať ghí, ale ja som ho zatiaľ neskúšal pripraviť. Roztopíme ho a minútu v ňom smažíme škoricu. Skvelá, voňavá kombinácia :)
- 3
Pridáme aj cibuľu a bobkový list, na strednom plameni osmážame, až kým nechytí cibuľa peknú farbu. Pridáme mleté čili, mletý koriander aj karí korenie. Zamiešame a opekáme 5 minút, zatiaľ si môžme nakrájať paradajky aj baklažán na zhruba rovnako veľké kúsky.
- 4
Po piatich minútach pridáme paradajky, baklažán aj čili papričku. Čerstvú som po ruke nemal, rozdrvil som dve sušené. Osolíme, zamiešame a povaríme na slabšom strednom plameni 20 minút, kým sa všetky chute dokonale neprepoja a zelenina nezmäkne.
- 5
Toto jedlo vždy podávam horúce a ideálne bez prílohy, pretože kto by ju zvládol, tak klobúk dolu :)) Chutná večera pre priateľov korenených a pikantných jedál, ktorí oželejú mäso :-)
- 6
Môj tip : Ak použijete namiesto masla či ghí rastlinný olej, získate plnohodnotné vegánske jedlo.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@rad : aj ja to takto vyskúšam, karfiolové karí som videl robiť jamieho, vyzeralo skvele ...
@mariamka : farebný, chutný, horúci - naozaj dobrý, vyskúšaj, až budeš mať chuť ;)
@izabella929 a @frezia68 : ďakujem za pochvaly, pravdupovediac to za šalát ani tak nepovažujem, predsalen je to karí - ale v princípe máte pravdu, je to taký teplý šalát ;)
@eviana : ďakujem ti pekne, rád skúšam nové veci ! :))