Fučka

bejulienka - fotkabejulienka, 22. septembra 2011

Lacné sedliacke jedlo, ale výborné!

6
porcií
5 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

10 ks
5 lyžíc
1 kg/ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, osolíme a uvaríme. Keď sú uvarené, zlejeme asi do polovice zemiakov vodu / pre istotu si ju zlejme do nádoby, nie do umývadla/, posypeme zemiaky múkou, prikryjeme pokrievkou a necháme 5min. ešte variť.

  2. 2

    Zemiaky rozmačkáme, lepšie je rozmixovať, na hustú kašu. Ak je veľmi hustá, prilejeme zo zliatej vody. Radšej nech je hustá, ako riedka, pretože pri pečení trochu zredne. Kašu prelejeme do väčšieho pekáča /asi na hrúbku 3cm/ a necháme zapiecť bez prikrytia 30-45min.- ako kto má rád chrumkavé. /v el. rúre pečiem na 200C na vzduchu/.

  3. 3

    Medzitým si prepláchneme kapustu, osolíme ju a varíme. Ku koncu pečenia si opražíme na oleji 2 veľké pokrájané cibule. Keď je fučka zapečená, prekrojím ju pozĺž pekáča na polovicu a potom na kocky asi 10x10cm /proste si naberiete/ a porciu posypete opraženou cibuľkou a pridáme uvarenú kapustu.

  4. 4

    Výborné s Acidkom alebo so studeným mliekom.

Diskusia k receptu

evusik
veru starý recept a taký dobrý, len tú kyslú kapustu by som si k tomu dala len tak-načo ju variť :-)
dorisa
Tiež ľúbim fučku, niekedy sme ju mávali doma často. Bez kapusty,len s kyslým mlieko.
zdenkas
Ano,aj ja poznám fučku bez kapusty,ale ani sa nepečie,len sa poleje tou opraženou cibuľkou.Skúsim aj túto variantu.
používateľ nemá avatar
mb
mb
toto jedlo si pamatam z cias, ked som mal cca 5-9 rokov. varievala nam ho moja babka, ku tomu kysle mlieko, cibulka...
drobcek19
U nas sa pridava za hrst ryze do fucky, ma tak lepsiu chut, s cibulkou a skvarkami je velmi dobra. Ale v mojej rodine poznam aj sladku verziu no tu som preistotu neochutnala:-)
beatah
Ja si toto jedlo pamätám tiež z detských čias a priznám sa,že som ju ešte nerobila,ale viem prečo sa to volá fučka.Keď sa tam pridá múka a nechá sa na sporáku povarit, vtedy vlastne odfukuje a fučí,preto ten názov FUČKA,ďakujem za pripomenutie,určite si ju urobím,mňam
aroooo
o tomto som len počula,preto skúsim uvariť podľa teba - KK, ale kapustu milujem surovú, o týždeň by mala byť vykvasená I. dávka v pohároch, ale prečo ju ešte solíš, veď tá by mala byť sama dosť slaná
bejulienka
Som rada, že som vám pripomenula staré časy. Beatah, ďakujem za vysvetlenie názvu. Veľakrát som rozmýšľala, prečo sa to tak volá, a už to teraz viem. Vďaka tebe.
bejulienka
aroooo, kapustu solím preto, lebo raz som ju nepreprala a bola strašne kyslá, vôbec nám nechutila, aj keď ju ľúbime aj surovú. Potom som ju začala 2x prepierať a už bola bez chuti. Tak ju len trošku prisolím a varím ju preto, aby bola teplá.
marienka44
@Bejulienka ,my sme doma fucku jedli bez zapekania, z hrnca sa nalozila na plytky tanier, v strede sa spravila jamka a tam sa dala osmazena cibulka s mastou. Kazde susto sa namaca do cibulky. Zapija sa sladkym mliekom studenym. Kysle sme pili k novym dusenym zemiakom s vnatkou. :-)
marcy
vyskúšam aj túto variantu,lebo u nás sa jedáva tiež bez zapekania :-D
partner miluje takéto jednoduché,ale sýte jedlá....až raz,keď som fučku urobila s hladkou špaldovou múkou,odmietol jesť...hi,hi.....zvláštne,vadila mu tmavšia farba,akoby som robila z pozmetanej múky z podlahy :))))
huck
veru @Bejulienka aj mna si potešila pripomenutim jedneho z jedal mojho detstva. My sme fučku volali jednoducho zemiakova kaša (krumplova kašša). Bolo to jedno z mojich oblubenych jedal (bolo ich velmi malo).
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No toto musí byť mňamka. V sobotu určite určite urobím. Ani nepíšem že vyskúšam, ale urobím. Niet čo pokaziť.
diabambulka
ďakujem aj ja konečne viem čo je to fučka, moja starká ju často spomýnala aké je to výborné a s cibuľkou, žiaľ nestihla mi povedať ako sa to vlastne robí a čo to je...už viem :-)ešte raz ďakujem, mám rada takúto slovenskú klasiku.
garanco
Ja si fučku pamätám ešte z detstva, nikdy som ju nemala rada, ani môj otec, ale mama ju varila vždy, keď prišla k nám jej sestra. Ja som sprosto hovorila "že škrob nejem". Ale neskôr som u svokry jedla "ďžatky" , kde je začiatok prípravy rovnaký ako pri fučke a to mi už konečný výsledok chutí- ale to je už o inom.
mariaklara
Už je tu ten čas, keď ju budem robiť, skúsim túto tvoju, ja tu mám tiež recept na fučku, pozri si ju.
evanaaa
Fučku sme často jedávali, mama potom lyžicou namočenou v masti porobila jamky a posypala ju do červena upraženou cibuľkou, krájanou na prúžky. Len som mala dojem, že sa používala hrubá múka, no nie som si istá.
evanaaa
Teraz ma napadlo, asi predvčerom dávali na Paprike slovenský recept,. varila Margó bódi, z hotovej fučky lyžicou vykrajovala akoby nočky - halušky a kládla ich na udusenú kyslú kapustu na plechu, ešte posypala , teraz si nepamätám, či údeným mäsom alebo akým, tiež to vypadalo dobre, vraj to boli šklbánky, ale to je skôr český názov, škubánky.
bejulienka
Prišiel mi dnes mail, že moja Fučka bude zverejnená v tlači Varecha. Veľmi sa teším. Zrejme aj v redakcii zabodovala.
hubata
Jejdanenky - fučka, to je vám dobrota s kyslým mliekom alebo dnes už len s acidkom!
No a tie škubánky sú nasladko nie? Z tohto istého cesta sa lyžicou namočenou v masti vykrajujú škubánky a nahádžu do misy. Potom sa podávajú poypané makom a cukrom, alebo aj tvarohom - kto má aké rád.
modrykamen
A kdeže by sme čakali kým sa kaša zapečie - na to nemám dosť sebadisciplíny.
vilie
Toto nie je fučka, ale zapekaná zemiaková kaša.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia