Foto: rennatte
Pravý Štedrák sa pripravuje z piatich vrstiev cesta natretých striedavo orechovou, makovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou, navrchu s mriežkovou výzdobou na štedrý večer, od Zobraziť celý popisPravý Štedrák sa pripravuje z piatich vrstiev cesta natretých striedavo orechovou, makovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou, navrchu s mriežkovou výzdobou na štedrý večer, od toho ten názov. Môj štedrák je štedrý na plnky na povchu cesta, tak som ho nazvala Povrchový a upečiem ho hoci aj na Veľkú noc :-)
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
cesto: | |
500 g |
|
300 ml vlažné |
|
1 kocka |
|
50 g |
|
50 g |
|
plnka maková: | |
150 g |
|
50 g |
|
50 ml horúce |
|
plnka orechová: | |
150 g |
|
50 g |
|
50 ml horúce |
|
plnka tvarohová: | |
250 g |
|
50 g |
|
1 balíček |
|
plnka lekvárová: | |
250 g |
|
Postup
-
1
Z múky, mlieka, tuku, cukru a kvásku pripravíme cesto a necháme nakysnúť
-
2
Maková plnka: mak zmiešame s cukrom a postupne pridávame horúce mlieko. Orechová plnka: orechy zmiešame s cukrom a postupne pridávame horúce mlieko. Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s cukrom a van. cukrom. Lekvárová plnka: hustý lekvár.
-
3
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (vyjde na dva plechy) preložíme na plech s papierom na pečenie a striekačkou na krém striedavo striekame plnky, dobre je mať viac striekačiek, alebo požičať od susedky, ak máme len jednu, tak striekame jednu plnku s odstupom, naplníme ďalšou plnkou a vypĺňame medzery až kým nepokryjeme celé cesto plnkami
-
4
pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút
-
5
po vychladnutí krájame na rezy
@cica2 , rada by som poslala ale uz je fuc
@sladkacokolada , ved daju sa kombinovat plnky podla chuti a zásob a to vajicko naozaj netreba,,,myslim ze uz tu na vareche o tom aj bola diskusia pri nejakom kysnutom kolaci
aj ja takto pečiem, len lekvár dávam pod plnky + kruhový a rolovaný aj keď originál je vrstvený - a z toho je jeden rez už veľa popri ostatných sladkostiach