Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
stefanm
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@zolik (25.2.2025 17:09)

... veľmi dobre, ďalšia kontrola až o 8 mesiacov!...som po zákroku v nemocnici a naj zážitok bol keď pred zákrokom mi fešna zdravotníčka vyhoľovala "intimne" miesta a večer roznášala guľáš 🙂...na to nezabudnem!...nikdy🙂
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@kuko95 (25.2.2025 14:24)

Gratulujem k skúske a aj k vyberu povolania,(ak som pochopila že budes sofer autobusu) to chce charakter,vydrz a trpezlivost s ludmi...môj oco ako mladsi medzinarodne linky, neskor už len ČR-SR, a posledné roky len medzimestske a prímestske spoje.málo bol doma,ale robota ho bavila...grilovala som čakanky ako prílohu...


zolik
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@kuko95 (25.2.2025 14:03)
Syn Ti pekne rastie a podľa fotky, je to malý šibal 😊
Ku skúške Ti z celého ❤️ gratulujem! Dať ju na 100% je obdivuhodné. Máš plné právo sa pochváliť. Odmeň sa a objednaj si niečo dobré, s extra porciou slaniny.
brendaa
„Ako na zvýšený cholesterol ?”
Čo nejaké prírodné postupy? Bylinky a tie fytosteroly. Akú s nimi máte skúsenosť, či naozaj znížili cholesterol? Píše sa o nich dosť, že niekedy môžu dokonca nahradiť lieky. U mňa nie sú hodnoty až tak výrazne zvýšené, takže by som sa zatiaľ rada vyhla liekom a hľadám alternatívne spôsoby.
kucharka
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@mijaita (24.2.2025 13:27)
Táto omáčka sa volá "xató" omáčka, lebo sa používa iba na šalát xató. Ako som spomínala, je veľmi podobná omáčke romesco, a romesco sa používa k rybám, mäsu … napr.: sa potrie fileta ryby a dá sa zapiecť…
Tiež je podobná omáčke "calçots" … to sú veľké pečené cibule (vyzerajú ako pór) a tie sa potom jedia s omáčkou.
Takže, aj keď sa to nerobí, viem si to,predstaviť ako dip k zelenine, s rybou … Ak skúsiš, najskôr skús so šalátom, aby si tomu prišla na chuť a uvidíš, kde by ti to pasovalo.
(Veď Španieli sa to nedozvedia:-))))
Xató šalát sa robí z "escarola" - kučeravého šalátu, lebo tá omáčka sa pekne nalepí na listy.
Pekný deň ti prajem.
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@afataga (24.2.2025 17:50)

Keď si das do vyhladávača ten latinsky názov čo som vyssie napísala, tak ti to nájde, je to podla mña tá istá rodina no iná odroda.. podla Wikipedia = Brukev řepák (Brassica rapa), akurát ja kupujem odrodu/subsp. sylvestris, inak sa dost pestuje aj v nemecku
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@afataga (24.2.2025 17:50)

Takto, ak ich v obchode vidim tak si buvly kúpim, nepredávaju sa spolu ako napr karelab aj s mladymi listami, ide o to že sa nadzemná čast sa zbiera bud sú to broccoletti teda malé kvietky, zvrsky bez dlhych listov, len malé (ako foto),.
potom predávaju celé dlhe listy aj s kvietkami(pukmi) a tie rozdelim na broccoletti a zvysok, broccoletti- kvietky,puky či malé brokoličky varím ako prílohu, alebo s čerstvou cestovinou orecchiette, ten zvysok udusim a urobim bud ako sotto olio (prilohu,či do sendviča) alebo to dalej spracujem ako pesto... napríklad tu nepredávaju kaleráb, klasicky petrzlen a chren,to ked nájdem v obchode mám vianoce, inak si ich musim vypestovat.