Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
zolik
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@kuko95 (25.2.2025 14:03)
Syn Ti pekne rastie a podľa fotky, je to malý šibal 😊
Ku skúške Ti z celého ❤️ gratulujem! Dať ju na 100% je obdivuhodné. Máš plné právo sa pochváliť. Odmeň sa a objednaj si niečo dobré, s extra porciou slaniny.
brendaa
„Ako na zvýšený cholesterol ?”
Čo nejaké prírodné postupy? Bylinky a tie fytosteroly. Akú s nimi máte skúsenosť, či naozaj znížili cholesterol? Píše sa o nich dosť, že niekedy môžu dokonca nahradiť lieky. U mňa nie sú hodnoty až tak výrazne zvýšené, takže by som sa zatiaľ rada vyhla liekom a hľadám alternatívne spôsoby.
kucharka
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@mijaita (24.2.2025 13:27)
Táto omáčka sa volá "xató" omáčka, lebo sa používa iba na šalát xató. Ako som spomínala, je veľmi podobná omáčke romesco, a romesco sa používa k rybám, mäsu … napr.: sa potrie fileta ryby a dá sa zapiecť…
Tiež je podobná omáčke "calçots" … to sú veľké pečené cibule (vyzerajú ako pór) a tie sa potom jedia s omáčkou.
Takže, aj keď sa to nerobí, viem si to,predstaviť ako dip k zelenine, s rybou … Ak skúsiš, najskôr skús so šalátom, aby si tomu prišla na chuť a uvidíš, kde by ti to pasovalo.
(Veď Španieli sa to nedozvedia:-))))
Xató šalát sa robí z "escarola" - kučeravého šalátu, lebo tá omáčka sa pekne nalepí na listy.
Pekný deň ti prajem.
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@afataga (24.2.2025 17:50)

Keď si das do vyhladávača ten latinsky názov čo som vyssie napísala, tak ti to nájde, je to podla mña tá istá rodina no iná odroda.. podla Wikipedia = Brukev řepák (Brassica rapa), akurát ja kupujem odrodu/subsp. sylvestris, inak sa dost pestuje aj v nemecku
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@afataga (24.2.2025 17:50)

Takto, ak ich v obchode vidim tak si buvly kúpim, nepredávaju sa spolu ako napr karelab aj s mladymi listami, ide o to že sa nadzemná čast sa zbiera bud sú to broccoletti teda malé kvietky, zvrsky bez dlhych listov, len malé (ako foto),.
potom predávaju celé dlhe listy aj s kvietkami(pukmi) a tie rozdelim na broccoletti a zvysok, broccoletti- kvietky,puky či malé brokoličky varím ako prílohu, alebo s čerstvou cestovinou orecchiette, ten zvysok udusim a urobim bud ako sotto olio (prilohu,či do sendviča) alebo to dalej spracujem ako pesto... napríklad tu nepredávaju kaleráb, klasicky petrzlen a chren,to ked nájdem v obchode mám vianoce, inak si ich musim vypestovat.


bekla
„Fánky (fotorecept)”
... ,,vyvalkat na hrubku stebla,, ....cize dobre na tenko...aj ja mam staru kucharku po mojej mamine, vzdy sa dobre pobavim, ale aj inspirujem...co uz, su to neoklamane stare dobre recepty! Dnesnym ,,modelkam,, by pri vareni vlasy dupkom vstavali...teda ak by varili...😉
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@kucharka (23.2.2025 22:27)

som rada že ta rozosmialo pomyslenie na suchú paellu, ked ich vidis vyskrabovat to z toho mega pekáča, haha, a k tomu: sí sí todo mañana, samozrejme tomu sa vyhnes ak pracujes pre multinaciolnu firmu s inou koncepcoiou,ale charakter tam časom, prenikne a..vies možno som bola az prilis kritická ale ked tam zijes a vsetky tie puentes,siesta,fiesta, ...ako na kube (hlavne juh spanielska)
Ja idem na večeru spracovat 2kilo cime di rapa, - Brassica rapa subsp. sylvestr je to druh vodnice, nadzemná čast. Pekny začiatok pracovného tyzdna...