Foto: Shutterstock
Zdá sa, že zabíjačkové špeciality jednoducho milujeme. Spolu 93 % respondentov ich má veľmi rado alebo aspoň rado a iba jeden zo 446 vypĺňajúcich uviedol, že zabíjačkové špeciality nikdy nejedáva.
Zaujímavé je aj zistenie, že takmer 93 % Slovákov sa už zúčastnilo zabíjačky a iba 3% z opýtaných sa zabíjačky nikdy nezúčastnilo a ani o to nemá záujem. Pri tejto otázke sme sa pozreli aj na regionálnu príslušnosť, odkiaľ pochádza najviac ortodoxných "zakáľačov" a chovateľov sviniek. Na prvom mieste je Prešovský kraj, ostatné kraje sú pomerne vyrovnané a asi nie prekvapivo najmenej zabíjačiek sa udeje v Bratislavskom kraji.
Podľa odpovedí na otázku: "Vyrábate si niekedy sami doma nejaké mäsové výrobky?" sa zdá, že Slováci sú nielen milovníci zabíjačkových špecialít, ale aj ich vášniví výrobcovia, veď až 83 % z nás má skúsenosti či dokonca si pravidelne mäsové výrobky vyrába samo. Tento fakt potvrdzujú aj odpovede na otázku: "Ako sa k Vám zabíjačkové výrobky dostávajú?" Spolu až 55 % Slovákov za tieto pochúťky neplatí (19 % si ich vyrába pre seba, 6 % vyrába a rozdáva a 30 % dostáva od známych).Tu stojí za pozornosť aj zanedbateľný, iba 2 %-ný podiel supermarketov na ich predaji.
Jaternice - to je veľká téma pre všetkých mäsožravcov. Aspoň sa to tak javí pri čítaní odkazov v našom dotazníku. Samotných zozbieraných 17 rôznych názvov pre tento pomerne jednoduchý, ale chutný zabíjačkový výrobok svedčí o rozmanitosti chutí, ingrediencií, tvarov a spôsobov ich prípravy. Ak uvážime, že jaternice môžu byť krvavé a nekrvavé, žemľové, ryžové, krúpové a mixované, a prenásobíme tieto kombinácie počtom názvov, zistíme, že na Slovensku máme mäsový výrobok, na ktorého súčet všetkých možných pomenovaní je potrebné trojciferné číslo.
Ak by sme v tom predsa len chceli urobiť nejaký poriadok podľa regiónov, tak zistíme, že východniari poznajú iba húrky, pričom Košičania majú trochu radšej ryžové a Prešovčania zasa krúpové. Nitrania si zohrievajú najčastejšie krvavé, žemľové húrky, prípadne nekrvavé ryžové, ale vždy len húrky. Trenčania sú poväčšine spisovne jaternicoví, pričom krvavé jaternice majú radi žemľové a nekrvavé krúpové. Aj Trnaváci sú v názvosloví spisovní, avšak nekrvavé jaternice majú radi ryžové, krvavé, rovnako ako Trenčania, žemľové. Žilinčania boli takmer jediní, ktorí označili že obľubujú mixované jaternice a okrem nich aj ryžové, krúpové a žemľové, inými slovami všetky možné, v čom však majú jasno, je názov - jednoznačne jelitá. Banská Bystrica je ryžová, úplne jednoznačne húrková, ale prekvapivo nemajú radi ,ak sú ich húrky krvavé. Bratislavčania nemajú jasno v názve, zato sa však zhodnú, že jaternice sú najlepšie ryžové. Ak by sme mali vyhlásiť absolútneho víťaza v kategórii jaterníc, bola by ňou nekrvavá, ryžová hurka.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V odpovediach na otázku: napíšte nám, čokoľvek Vám napadá na tému zabíjačková sezóna, nás respondenti zahrnuli rôznymi receptami, radami, požiadavkami a spomienkami či príhodami k tejto téme. Preto uvedieme pre ilustráciu iba, že v týchto odpovediach náš vyhľadávač našiel 63-krát slovo "milujem" 22-krát slovíčko "zbožňujem" a ešte mnoho ďalších superlatívov.
Na záver teda môžeme iba s potešením skonštatovať, že zabíjačkové špeciality sú v našich končinách stále veľmi obľúbené, ba čo viac Slováci milujú všetko čo súvisí so zabíjačkovou sezónou, ako sú rodinné stretnutia, posedenie pri dobrom jedle, atmosféru pravej dedinskej zabíjačky.
Ponúkame zopár receptov zabíjačkových špecialít na inšpiráciu:
ja celý život vnímam-že je to detto jedlo..v čom je rozdiel..??ani gúgl mi neodpovedal na otázku v tvojom zmysle..vysvetli..prosím..dakujem..
mám iný názor:jelítka-prebraté z češtiny..u nás jaternice..môj muž má rád krvavé,teda-krvavničky..
maj dobrý deň..:-)
Pečen dávame aj do jaterníc, aj do krvavníc.
varecha.pravda.sk/recepty/domace-jaternice/12615-recept.h...
Význam som však nikdy v tej veršovačke nenašiel...
o generaciu-dve neskor chcem vidiet tu ucast na zabijacke.myslim,ze dnesny mestsky ludia svoje deti asi k zabijackam nevedu...a aj moznost zabijat sa vytraca