
Foto: Shutterstock
Karfiol je zdravý, navyše je aj nízkokalorický a je základom pre mnoho chutných jedál. Má však jednu nevýhodu. Ak do receptu potrebujeme uvarený karfiol, ten počas varenia dokáže zaplaviť kuchyňu nevábnou arómou. Nemusí to však tak byť.
Aby si udržal farbu a nepáchol
Ak do vody na varenie okrem soli pridáte aj dva-tri bobkové listy alebo pár kvapiek vínneho octu, tieto aromatické ingrediencie zneutralizujú charakteristický karfiolový odér. Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo klasického octu, zase zabezpečí, že si karfiol uchová svoju bielu farbu a nezožltne. Alternatívne pre tento účel možno pridať trocha mlieka či čajovú lyžičku sódy bikarbóny.Ako variť celý karfiol
Karfiol je najlepšie variť vcelku. Najprv odstráňte vonkajšie listy a odrežte hlúb a hnedé miesta. Ak máte karfiol z domácej záhrady alebo z trhu od pestovateľa, pred varením vložte hlávku na približne desať minút obrátene do misy so studenou vodou. Ak je v ňom nejaký malý hmyz, takto sa dostane na vodnú hladinu.Potom hlávku vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou alebo s vývarom a prípadne aj s vyššie uvedenými ingredienciami. Varte asi 20 minút a potom ho schlaďte ľadovou vodou. Takto si zelenina zachová chrumkavosť – a veľa vitamínov. Ak si nie ste istí stupňom uvarenia, pichnite nožom do najhrubšieho miesta karfiolu. Ak sa vpichuje ľahko, je hotový. Ak cítite odpor, potrebuje ešte trochu času.

Foto: Shutterstock
Ako variť ružičky
Ak chcete variť jednotlivé ružičky karfiolu, tiež najprv odstráňte vonkajšie listy a hnedé miesta. Hlúb buď vykrojte klinovitým spôsobom, alebo hlávku rozštvrťte a z každého kusu vyrežte hlúb v strede, ružičky sa tak samé rozpadnú.Ružičky opláchnite pod studenou vodou, pretože medzi nimi sa môže nachádzať piesok a zemina. Vložte do osolenej vriacej vody a varte maximálne 15 minút, dĺžka varenia závisí od veľkosti ružičiek karfiolu.
Diskusia k článku