Domáce jaternice

megdesign - fotkamegdesign, 29. decembra 2010
Domáce jaternice
Foto: megdesign

Pridám ešte jeden recept z oblasti zabíjačky :D Tiež som dlho hľadal recept, ktorý by mi najviac pripomínal domáce jaternice. Tu je ten môj, Zobraziť celý popisPridám ešte jeden recept z oblasti zabíjačky :D Tiež som dlho hľadal recept, ktorý by mi najviac pripomínal domáce jaternice. Tu je ten môj, upravený :p

20
porcií
300 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg bez kostí
1 kg
600 g
2 ks
30 g
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Do mierne osolenej vody (KL) dáme variť spolu bôčik a pečeň. Pečeň je uvarená skôr, tak ju vyberieme a dovaríme bôčik do mäkka. Po uvarení pomelieme.

  2. 2

    Ryžu uvaríme vo vývare z pečene a bôčika skoro do mäkka. (Budeme ešte jaternice ovárať)

  3. 3

    Po vychladnutí pečene, bôčika a ryže zmiešame dokopy. (Ja som nemal vandlík, postačilo zaštuplované umyvadlo :D) Pridáme nadrobno, na masti opraženú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, majorán. Poriadne premiešame a necháme odstáť cca 1/2 - 1 hod, aby prešli chute. Doriedime podľa potreby vývarom

    Domáce jaternice - obrázok 3
  4. 4

    Črevá som kúpil v nemenovanom retazci supermarketov - K........d :D. Prepláchneme v studenej vode, jeden koniec uviažeme na uzol (môžete sa hrať aj z drievkami pre lepší design, mne sa po prvom viac nechcelo :D) a plníme pripravenou zmesou.

    Domáce jaternice - obrázok 4
  5. 5

    Po naplnení vždy po cca 10-15 cm črevo zatočíme, raz v smere hodinových ručičiek, raz v protismere. Stačí cca 3x. Treba plniť jemne a nie veľa, črevá zvyknú praskať, ak ho naplníte príliš aj pri ováraní. Chce to cvik :D

    Domáce jaternice - obrázok 5
  6. 6

    Z gázy si spravíme vak na cca 4-5 jaternic.... Podľa toho, do ako dlhých čriev sme plnili... Ja dávam max. 5 jaterníc spolu... Lepšie sa ovára. Do vaku vložíme jaternice a ponoríime do vriaceho vývaru z pečene a bôčika. Ovárame 15-20 min.

    Domáce jaternice - obrázok 6
  7. 7

    Po ovarení vytiahneme na kuchynskú dosku a necháme vychladnúť. Po vyhladnutí zavesíme na dlhú varechu a dáme na chladné miesto - v mojom prípade špajza :D

    Domáce jaternice - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť :D

Diskusia k receptu

bazulienka
Dobré jaterničky so zavaranou cviklou,mäkkučky domáci chlebík a potom pol hodinu oddych.vynikajúce--ukladám--urobím.......
alena45
a ich mám najradšej pečené na kyslej kapuste.
michsamant
zboznujem ich upecene, so zemiakovou kasou a zavarenou cviklou :) ty si dnes pridal dve super-dobroty!
1x kuko95
alzbetka2
Vypadajú na jednotku. Aj ja robievam s týmito istými ingredienciami, len pomer mäsa a pečene mám opačný. Dávam 1 kg bôčika a 40-50 dg pečene a 1 kg ryže. Je to super papaníčko...
alena45
a zabudla som, u nás na zabíjačke jeden mäsiar zvykol pečienku udusiť na cibuľke, tak ako sme zvyknutí a tú pomlieť, teda nie varenú. Majoránkou nešetriť. Keby som vedela ako črievka naplniť, určite si spravím jaterničky aj doma. Vlastne mám mäsový elektrický mlynček a je tam taký divný nástavec... načase prečítať návod.
danculka
Toto je domáca jaternica,keď nechováš prasa,pretože pri zabíjačke sa robia ,aspoň u nás z iných ingrediencii,vytopí sa masť ,čo sa pooberá z brušnej dutiny okolo čriev,,črevková masť,,to sa pomelie do uvarenej ryže,krv pri zabíjaní prasiatka sa chytá a dá sa upiecť,a tiež sa pomelie/nie sú to krvavničky tam sa dáva čerstvá/ a namiesto bôčika tam idú vnútornosťi uvarené v kotly /plúca ,slezina atd../,kde sa varí aj na tlačenku mäso ostatné ingred.všetky ako píšeš,...
patrikh
u nás sa do jaterníc dával aj zázvor.štipka,trošku cesnaku,nie veľa....
megdesign
to danculka: veď preto sa to volá "domáce jaternice", nie zabíjačkové :P
Keby som mal o málinko väčší balkón, chovám aj ja :D
tinca
je čas zabijačiek, dala by som si aj tvoje domáce do chrumkava upečené so sudovou kapustou, mňam :-)
horevent
vyskúšam isto-iste, zaujala ma pomerne malá náročnosť tech. postupu. Jaternice som robil iba raz, ale bola to dosť velká pohroma, lebo dvor smeupratovali ešte asi dva dni...ale chutili dobre.
smikova54
chýba ti tu krv,bez ktorej jaternice sú svetlá a taktiež aj chuť a taktiež cibuľa.To si bez nej neviem chuť predstaviť.bez krvi ešte ako tak ,ale cibuľa tu určiťe chýba.
megdesign
Krv ja davam aj do zemlovych aj do ryzovych... Pred tyzdnom sme robili zabijacku z troch poloviciek..... ale totok su jaternice, cize neviem, kde by sem mala ist krv.....
bnalim
skús to robiť bez cesnaku a nového korenia, bude to lepšie....



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia