Foto: strigus
Opäť vám sem pridám niečo originál domáce, veľmi chutné, krásne voňavé..
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si zmes do tlačenky: srdcia s jazykmi (v 1 hrnci) a kolená s kožou (v 2. hrnci) uvaríme v osolenej a okorenenej vode s 3 strúčikmi cesnaku úplne do mäkka. Jazyk ošúpeme (očistíme) od vrchnej kože, so srdcami a kolenom nakrájať na drobno a kožu najemno zomlieť. Zmiešať, pridať trocha vývaru (cca 1 dcl), ochutiť - soľ, korenie a 5 strúčikov prelisovaného cesnaku. Ak nekúpime pekné kolená, len "kožu na kosti", výborne ich nahradí prerastaný bôčik (1 kg) - uvarený do mäkka a nadrobno nakrájaný.
-
2
Hotovou zmesou naplníme vyumývaný bravčový žalúdok. Pozor, nie celkom do plna (tvrda), aby ostal "mäkký", pretože by počas varenia praskol a vytiekol. Žalúdok sa totiž trocha scvrkne.
-
3
Naplnený žalúdok poriadne zašijeme...
-
4
...a dáme ho variť. Varíme v čistej neochutenej vode približne 1 hodinu.
-
5
Uvarený žalúdok ešte zatepla zatlačíme. My sme použili dosku na mäso prichytenú o plech 3 hákmi - dali sme tlačenku do "zveráka". Takto sme ju nechali z večera do rána, kým nevychladla a nestuhla.
-
6
Odležanú tlačenku zaudíme, my sme použili takúto domácu rýchlo-udiarničku. Trvalo to cca 10 minút.
-
7
Takto vyzerá už hotová voňavučká domáca tlačenka, v reze je cvaknutá na hlavnom obrázku.
-
8
Toto je základná "konštrukcia a postup" pre domácu tlačenku, suroviny je možné obmieňať - pridať papriku, mäso zameniť za kuracie, morčacie... fantázii sa medze nekladú, no nám aj tak najviac chutí táto bravčová.
Tu si robime tiez domace tlacenky, zlozenie je troska ine a davame aj maso ale hlavne ze chutia, no nie?