Foto: mataliptak
Toto jedlo milujem najviac z celej zabíjačky ... aj keď sme zabíjali, len keď som bola dieťa, ale mám dobrú susedu, ktorá keď Zobraziť celý popisToto jedlo milujem najviac z celej zabíjačky ... aj keď sme zabíjali, len keď som bola dieťa, ale mám dobrú susedu, ktorá keď zabíja, tak mi odloží obary a krv, aby som si mohla urobiť túto dobrotku pre celú rodinu... :-)
Postup
-
1
Obary dáme vreť, nakrájame k nim cibuľu a cesnak a necháme chviľku povrieť ...
-
2
Potom k obarom prisypeme umytú ryžu a povaríme asi 5 minút ...
-
3
Ked sa nám ryža kúštik povarila, tak prilejeme krv, ale najlepšie cez sitko ... to som odfotiť nevedela, lebo ja som prilievala a syn miešal no a fotiť nemal kto :-D stále to miešať, aby sa krv nezrazila ... pridáme aj soľ, korenie a majoránku ... a za stáleho miešanie dovaríme, až kým to pekne nezhustne a ryža nie je mäkučká .... a hotovo ....
-
4
podávame to s kyslou kapustou a chlebíkom ... mňam mňam ... :-) dobrú chuť ... :-)
Teraz od jesene kupujem u mäsiara kašu už hotovú len prihriať a pridať čerstvé oškvarky alebo do chrumkava opečenú cibuľku,k tomu kyslú uhorku alebo šalát s kyslej kapusty a máme hotové blaho.Potom už chýba iba pohár s bielou čapicou..:-)
iný kraj iný mrav.
Zomelú sa všetky br,vnútornosti ,hlava,kože atď aj s cibulkou uvarené
Do vriaceho ovaru dáme ryžu uvariť keď je už dopoly uvarená
nalejeme surovú VYMIEšANÚ br, krv keď krv zhnedne je uvarená
ďalej tam namiešame to varené zomleté vnútro mäso z hlavyny atď
preto nakoniec keďže je to už uvarené.
nové mleté korenie,čierne korenie,sol,majorán
celé sa musí nonstop miešať ináč to prihorý
odstavíme z ohňa a necháme pod pokrievkou ešte dusiť
Ďakujem že si my pripomenula časi keď som chodil zabýjať prasce po
dedinách.Je to vý borné jedlo.
U nás na raňajky bývala aj pražená bravčová krv
to sa robí z nevymiešanej krvy čiže zrarenej
zrarená krv sa pokrája na väčšie kocky dá sa variť
tak dopoly aj z novým korením a bobkovym listom
potom na cibulke posmažime varechou trochu rozdrobíme keď
je smažíme pridáme sol ,majorán,č,korenie,nové korenie ,ku krvy varené zemiaky rozdrobené mňam narobila si my len chute.
teraz už nechodím na zabíjačky pracujem v zahraničí .
samozrejme v domácich podmienkach sa to robí celkom ináč,
i keď krv neviem kde by sme zháňaly ??????
Tvoje jedlo je určite chutné l
zohnať
A o mojej profesii asi tolko,moj starky bol mesiar
Krsny otec tiez chodil zabyjat prasce a bratanec je tiez mesiar mas dobre recepty musim si zopar do Kk
Všetky výrobky zo zabijačky som milovala.Od polievky cez jaternic,krvavničky,tlačenku,kašu do ktorej sa robili čerstvé oškvarky....aj tú smaženú krv na cibuľke...Prvé kúsky pečeného mäska,ktoré sa pokropilo octom aby bolo jemnejšie a ešte guláš do ktorého sa pridával mozoček - to som sa naučila od manželovej mamky.
Krvavničky boli jednoduché - pokráhané žemle na kocky,trošku osušené sa pokropili vývarom s kotla...nie veľa, alebo roztopenou masťou,pridala sa dobre rozhabarkovaná krv,ktorá nesmela byť zrazená a pokiaľ si pamätám musela sa miešať so soľou.No a pridávala sa osmažená cibuľka,čierne korenie,nové korenie,majorán.Niekto dával aj trošku cesnaku a nakoniec sa dosolilo.Dobre sa premiešalo,natlačilo do čriev /ja som mala rada hrubé črevo/ a dalo sa do kotla pomaly variť.Keď vyplávali dávali sa do studenej vody,iba ponoriť.Potom sa ukladali do komory na dosku aby vychladli.
No to som sa nejako zasnila, varila a piekla by som aj ďalej,ale už je pokročilý čas.Tak nechajme si snívať o dobrotách našej mladosti...:-)
varecha.pravda.sk/recepty/zabijackova-polievka-bez-zabija...