Keď nejdú von:
Užitočné tipy, ako vydolovať mafiny z papierových košíčkov. Tieto rady vám ušetria nervy aj peniaze

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Napiekli ste voňavé mafiny, no keď ich chcete vybrať z košíčkov, polovica ostane na ne prilepená. A tak namiesto pekného okrúhleho koláčika držíte v ruke nevzhľadný trhanec. Na vine nemusíte byť vždy len vy.



Foto: Shutterstock

Prečo sa lepia?

Existuje viacero dôvodov, prečo sa mafiny lepia na papierové košíčky.

  • Zloženie cesta – ak je v ceste málo tuku, mafiny sa zvyknú lepiť viac.
  • Typ papiera – nie všetky papierové košíčky sú rovnaké. Niektoré doslova sajú vlhkosť z cesta, ktoré sa potom na košíčky prilepí.
  • Teplota a čas pečenia – nedopečené mafiny sú vlhkejšie a lepkavejšie.

  • Ako zabrániť prilepeniu

    Ak sa chcete vyhnúť prilepeniu papierových košíčkov na upečené mafiny, vyskúšajte tieto tipy, ktoré vám ušetria nervy, aj peniaze:

    1. Pridajte do cesta viac tuku
    Mafiny, ktoré obsahujú maslo alebo olej, sa menej lepia. Ak pracujete s receptom s nízkym obsahom tuku, môžete skúsiť pridať trošku viac masla alebo použiť kyslú smotanu či grécky jogurt.
    2. Nepodceňujte výber papierových košíčkov
    Na trhu existujú klasické papierové košíčky – lacné, ale práve tie sa často lepia. Lepšou možnosťou sú nepriľnavé pergamenové košíčky, tie sú najlepšie hodnotené domácimi pekármi.
    3. Košíčky jemne nastriekajte olejom
    Aj keď používate papierové košíčky, ľahké nastriekanie olejom v spreji alebo potretie štetcom s troškou oleja môže urobiť zázraky.
    4. Pečte dostatočne
    Skontrolujte, či sú mafiny hotové – špajdľa po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá a čistá. Nedopečený mafin je mäkký, vlhký a papier sa naň lepí ako magnet.
    5. Nechajte ich úplne vychladnúť
    Po upečení nechajte mafiny vychladnúť v plechu, v ktorom sa piekli. Košíčky trocha zvlhnú a budú sa potom pekne odliepať.

    Papierové košíčky na mafiny si môžete vyrobiť aj sami, z papiera na pečenie, ktorý sa z upečených mafinov jednoducho odstraňuje. Pozrite si náš videonávod:


    Skúste to bez papiera

    Mafiny však nemusíte piecť len v papierových košíčkoch. Ak s nimi máte zlú skúsenosť, vyskúšajte alternatívy bez nich:
  • Silikónové formy – sú opakovane použiteľné, mafiny sa z nich dobre vyberajú aj bez vymastenia.



  • Foto: Shutterstock

  • Pečenie bez košíčkov priamo v plechu na mafiny – ale pozor, skôr než do jamiek dáte cesto, treba ich dôkladne vymazať tukom a vysypať múkou alebo strúhankou.

  • Ak si mafiny bez košíčkov neviete predstaviť, napríklad ak čakáte hostí na letný piknik alebo záhradnú párty, môžete na to ísť aj trocha inak. Mafiny upečte vo vymastenej a vysypanej forme a po upečení ich vyberte a až potom vložte do dekoratívnych papierových košíčkov.





    ANKETA: Používate na pečenie mafinov radšej silikónové košíčky?

    66,7%



    33,3%







    Diskusia k článku










    TOPlist