Kapustnica zo zabíjačkového mäsa so sušenými hubami

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 24. decembra 2013

Keď varím kapustnicu,jeme ju skoro celý týždeň,čím dlhšie stojí,tým je lepšia.Osobne mám najradšej,keď je v nej mäso zo zabíjačky,ale chutná je aj z prerasteného Zobraziť celý popisKeď varím kapustnicu,jeme ju skoro celý týždeň,čím dlhšie stojí,tým je lepšia.Osobne mám najradšej,keď je v nej mäso zo zabíjačky,ale chutná je aj z prerasteného pliecka.Raz dám do nej údenú klobásku,inokedy sušené huby,naraz nie,lebo sa tie chute prebíjajú.A hlavne veľa cesnaku.

12
porcií
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
1000 g
1 ks
3 - 4 strúčiky
2 - 3 ks
6 - 7 ks
1 PL
2 PL
1 PL
2 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Ak varím z mäsa s kosťou(ako teraz zo zabíjačky),dám ho umyté variť do tlakového hrnca na 40minút.Zalejem len do 2/3 vodou a osolím.V normálnom hrnci sa môže variť hodinu a pol.Potom ho oberiem z kosti,pokrájam a vložím naspäť do vývaru,pridám koreniny,pokrájanú cibuľu,kyslú kapustu,,huby a na drobno pokrájaný cesnak.Dolejem vodou tak,aby bolo všetko ponorené. Varím ešte 30 minút( v normálnom hrnci aj hodinu).Keď už je všetko pekne do mäkka uvarené,dochutím podľa potreby soľou a zapražím:na masti opražím múku do svetlohneda,odstavím,pridám červenú mletú papriku a za stáleho miešania podlejem s asi 1,5 dcl studenej vody a takto vlejem do kapustnice.Nechám ešte prevrieť asi 5 minút,sem-tam zamiešam.

  2. 2

    Ak robím kapustnicu z prerasteného pliecka,umyjem ho,nakrájam na kocky a hodím k nadrobno pokrájanej a na masti opraženej cibuľke.Ďalej spolu opekám, odstavím z ohňa,prisypem červenú mletú papriku a okamžite zalejem vodou,aby bolo mäso ponorené.Privediem do varu a ďalej varím na slabom ohni prikryté.Osolím a pridám koreniny a nakrájaný cesnak.Až keď je mäso polomäkké,pridám kyslú kapustu a huby,dolejem vodou a dovarím všetko domäkka.Vtedy zahustím múkou rozmiešanou v troche vody a nechám ešte 5 minút variť.

Diskusia k receptu

hubata
Každý kraj - dokonca dediny majú svoj vianočný recept na kapustnicu na ktorý nedajú dopustiť. Táto tvoja je aj moja a samozrejme už je na balkóne plný hrniec. Som trošku prekvapená že aj v okolí Štúrova ju varia týmto spôsobom. Inak tiež rada používam kuchtu pre rýchle varenie, ale pri kapustnici nie, aby sa pomalšie pekne-krásne spojili všetky vône a chute tejto delikatesy. Máš ju krásnu, vonia až sem!
kukulienka71
Ďakujem pekne,@hubata ,teší ma,že sme sa zhodli.Pravdupovediac,ja ani neviem,ako sa v našom okolí varí kapustnica,toto je po rokoch výsledok môjho experimentovania,presne podľa mojej chuti.Žeby som mala na Záhorí nejaké korene,o ktorých neviem?:-)
pusta
@kulienka71 , presne takto sa varila zabíjačková kapusta aj u nás, len sa nedávali hríby.
je to úžasné jedlo:-)
len sa pozri do surovín, 1000 kg mäsa a 1000 kg kapusty = á 1 tona, zrejme to je iba omyl v písaní.
recept je za 5 hviezdičiek
pusta
a ešte:
časť sa zjedla hned, časť rozdala po rodine a časť zavarila :-)
evanaaa
No, veru, na to množstvo by ani kotol nestačil :-)))). Ja varím kapustu podľa tej druhej verzie, približne, dávam bravč. pliecko a údené ( krkovičku), huby, a klobásku až nakoniec. Len nedávam zápražku, zahusťujem strúhaným zemiakom, ono je to aj tak dosť husté.
kukulienka71
@pusta ,ďakujem za upozornenie,to by som sa bola navarila:-))že to ani admini nepostrehli?!Prepáčte,má tam byť 1000g samozrejme.Opravím,len čo to bude možné.Ďakujem za hviezdičky,to zaváranie určite skúsim,už som to tu viackrát postrehla.
lianka
prepáč @kukulienka , len tak na odlahčenie, s tými kilogramami by si urobila radosť vojakom v Afganistane. Stáva sa, že škriatok úraduje.
kukulienka71
@lianka ,vieš,aj by som im to dopriala a mať tú moc,aj navarila...Ale,dúfam,že majú dobrých kuchárov a domáce chute im vyčarujú na stôl aj tam.
elixir
@kukulienka71 dnes som varila kapustnicu podľa Teba, pripomína mi to kapustnicu čo robieva mamina, akurát ona dá klobásky miesto mäsa a na záver pridá aj sušené slivky. Hľadala som čosi podobné koreninami, Tvoja sa mi páčila. Dala som bez mäsa a masti (tú nahradil cesnakový olej), inak som varila podľa Tvojho receptu. Veľmi dobrá a pre nás dvoch aj dosť na to, aby sme si ju chvíľu mohli vychutnávať. :) Ďakujem Ti za recept.



kukulienka71
Ďakujem pekne aj ja tebe za pochvalu a za vyskúšanie môjho receptu.Som rada,že chutí!!
racik
Výborný recept, práve som kúpil bravčové chvosty, neúdené masové rebrá a kosti z karé. Pridám malé údené kolienko, pár koliesok klobásy a zbytky údeného pliecka od Veľkej noci. Takto sme to robievali aj po zabíjačke, kapustnica bude mňam...... Ďakujem.